Ligonio padėtis

Ligonio padėtis

Ligonio padėtis gali būti aktyvi ir pasyvi.

  • Aktyvi ligonio padėtis tai tokia padėtis,  kai sergantysis gali vaikščioti ir sėdėti. Ji yra  skirstoma į laisvąją ir
    priverstinę.
  • Aktyvi laisva ligonio padėtis, tai  tokia padėtis, kurios nevaržo ligos pobūdis.

Aktyvi priverstinė padėtis yra paties ligonio pasirinkta padėtis, tai yra tokia padėtis, kurią jis pasiekia pats, kad pagerintų savijautą (pvz. sergant širdies ligomis, dažniausiai yra pasirenkama sėdimoji padėtis).

Pasyvia yra  vadinama tokia padėtis, kai ligonis negali judėti, pakelti galvos ar rankų arba pasiversti.

Specialiosios padėtys 

1. Fowler-io  padėtis Fowlerio padetis

Tai pusiau sėdima, ar sėdima padėtis. Ligonio keliai gali būti sulenkti arba tiesūs. Dažniausiai yra daroma klaida, kai ligonis yra  paremiamas per didele pagalve, arba po galva dedama daugiau, nei viena pagalvė. Dėl to kaklas yra pernelyg palenkiamas ir jam  gali būti pakenkta. Fowlerio padėtis yra taikoma profilaktiškai nuo pragulų. Kai ligonį vargina dusulys, jam tinka aukšta Fowler padėtis.

2. Gulima ant nugaros padėtis Gulima ant nugaros padetis

Tai yra tokia padėtis, kai ligonio galva ir pečiai yra truputį pakelti ant mažos pagalvės. Ligonio rankos gali būti pakeltos ant pagalvių arba padėtos išilgai liemens.

3. Gulima ant šono padėtis Gulima ant sono padetis

Tai tokia padėtis, kai ligonis guli sulenkęs koją per klubo ir kelio sąnarį ir ją perkėlęs kiek į priekį nuo kūno. Kuo daugiau sulenkta koja per abu sąnarius, tuo stabilesnė bus paciento kūno padėtis ir kūnas geriau išlaikys pusiausvyrą. Šoninė padėtis geriausiai tinka, kai ligonis ilsisi arba miega.

4. Simso, arba pusiau ant šono gulima padėtis Simso padetis

Ligonis guli užėmęs tarpinę padėtį tarp šoninės ir gulimos ant pilvo. Apačioje esanti ranka padedama ligoniui už nugaros, o esanti viršuje sulenkiama per peties ir alkūnės sąnarį. Abi kojos yra palenktos į priekį nuo kūno.
Viršuje esanti koja labiau sulenkta per klubo ir kelio sąnarius negu esanti apačioje. Simso padėtis yra taikoma profilaktiškai nuo pragulų, nesąmoningiems, vemiantiems ligoniams, – kad ligonis neužspringtų. Daugumai žmonių, ypač nėščiosioms moterims, tokia kūno padėtis yra patogi miegoti.

5. Gulima ant pilvo padėtis gulima ant pilvo padetis

paciento Gulint ant pilvo, kojos yra ištiestos, o galva pakreipta į šoną. Taip paguldyto ligonio visiškai išsitiesia kojos per klubą ir kelio sąnarius. Taigi ši padėtis apsaugo nuo klubų ir kelių lenkiančių kontraktūrų (sąnario judesių sumažėjimo). Ant pilvo ligonis paprastai yra guldomas tik trumpam. Ši padėtis tinka ligoniams po gerklės operacijų, kad lengviau ištekėtų skysčiai iš burnos, taip pat moterims po gimdymo.

Guldyti ant pilvo žalinga ir nerekomenduojama turintiems nesveiką stuburą, sergančius širdies kraujagyslių bei kvėpavimo ligomis asmenims. Paguldytojo ant pilvo ligonio galvą būtinai pasukite į šoną ir padėkite nedidelę pagalvėlę. Taip pat mažas pagalvėles būtinai pakiškite po pilvu ir blauzdomis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *