Natūralūs amenorėjos gydymo būdai

Kas yra amenorėja? 
Amenorejos gydymas naturaliais budais

Amenorėja yra mėnesinių nebuvimas. Pirminė amenorėja bus tokia amenorėja, kai mėnesinės neatsirado iki 16 metų amžiaus. Antrinė amenorėja yra amenorėja kai išnyksta iki tol buvusios mėnesinės. Amenorėjos metu dažniausiai yra nustatomi lytinių hormonų trūkumai.

Kokios yra dažniausios amenorėjos priežastys?

Neretai amenorėja vystosi ne dėl konkretaus susirgimo, tačiau dėl išorinių priežasčių –

  • dėl blogos mitybos – jeigu laikomasi griežtos dietos,
  • ypač sunkiai sportuojant ar fiziškai dirbant.
  • Ji gali vystytis dėl stipraus emocinio streso.

Amenorėjos priežastimi gali būti ir kitų endokrininės sistemos organų susirgimai. Amenorėjos priežastis turi išaiškinti gydytojas ir dažniausiai tam reikia atlikti ne vieną tyrimą. Maitinant krūtimi mėnesinės taip pat gali išnykti.

Kokios yra amenorėjos komplikacijos?

Išnykus mėnesinėms didėja osteoporozės rizika. Jeigu amenorėja atsirado dėl maitinimo krūtimi, yra laikoma, jog rizikos osteoporozei išsivystyti šiuo atveju nėra.
Kai amenorėja trunka ilgai, gali padidėti veido plaukuotumas, išnykti plaukuotumas pažastų duobėse ir ant gaktos, pasikeisti balso tembras, sumažėti krūtys.

Kaip gydoma amenorėja?

Tradiciškai amenorėja yra gydoma hormoniniais prepraratais ir jie skiriami tik nustačius amenorėjos priežastis.

Kiti amenorėjos gydymo būdai

Mitybos įpročių pakeitimas

Jeigu amenorėja išsivystė dėl mitybos sutrikimų- taip neretai būna jaunoms moterims ir paauglėms, gydoma pasitelkus profesionalius mitybos specialistus. Intensyviai sportuojančioms moterims mėnesinių ciklą kartais padeda atstatyti papildomai vartojami mitybos mišiniai ar mitybiniai gėrimai. Tačiau šiuo atveju yra būtina sureguliuoti fizinį krūvį, dėl kurio ir išnyko mėnesinės.

Buvo tyrimų, kurie parodė, jog moterys, kurių mėnesinės yra nereguliarios arba išnykusios  yra linkusios mažiau vartoti riebalų, baltymų ir maitinasi mažiau kalorijų turinčiu maistu. Jų dietoje taip pat daugiau būna angliavandenių ir ląstelienos. Neretai, jų mitybos įpročiai yra ,,beveik normalūs“, tačiau jos vartatoja labai mažai riebalų. Vienas tyrimas taip pat parodė, kad pradėjus vartoti daugiau riebalų su maistu ir padidinus kūno riebalinio audinio masę iki normalios, išnykusios mėnesinės atsistatė maždaug per 4 mėnesius.

Yra pastebėta, jog labai griežtos dietos, ir ypač griežtos RAW tipo dietos gali išprovokuoti amenorėją. Šiuo metu manoma, jog vegetarinė dieta su mėnesinių išnykimu nėra susijusi. Tačiau vegetarai paprastai vartoja daug antioksidantų turinčio maisto, kuriame yra daug karotenoidų. Padidėjęs karoteno kiekis kraujuje yra siejamas su rizika išsivystyti amenorėjai. Tačiau nėra įrodyta, jog jų būtent karoteno kiekio padidėjimas kraujuje sukelia amenorėją. Laikoma, jog šis reiškinys tik prisideda prie būklės atsiradimo.

Prieštaringai yra vertinama ir sojos įtaka amenorėjos atsiradimui. Vegetarai neretai vartoja daug sojos ir jos produktų. Sojose gausu fitoestrogenų, kurie natūraliai mažina estrogeno ir progesterono kiekius kraujyje kai moterys yra premenopauzėje. Tačiau ryšio tarp padidėjusio sojos vartojimo ir mėnesinių išnykimo nebuvo nustatyta. Šiuo atveju stabilaus svorio sojos produktus vartojančių vegetarių  ir nevegetarių moterų tarpe nebuvo skirtumo tarp mėnesinių išnykimo. Todėl tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarinis maitinimosi būdas įtakos mėnesinių išnykimui nedaro.

Gyvenimo būdo pokyčiai

Yra pastebėta, jog vidutinio fizinio krūvio užsiėmimai pagerina premenopauzėje esančių moterų būklę. Tačiau pernelyg intensyvus fizinis krūvis gali tapti amenorėjos priežastimi ir padidinti ankstyviosios osteoporozės išsivystymo riziką. Paprastai fiziniai pratimai didina kaulų masę, tačiau du metus tyrus amenorėja sergančias šokėjas, visą laiką buvo stebimi sumažėjusio kaulų tankio požymiai.
Yra manoma, jog profesionaliems šokėjams ir atletams yra keliami padidinti svorio reikalavimai, dėl ko šie žmonės riboja suvartojamą maistą, jiems dažniau vystosi valgymo sutrikimai, dėl ko mažėja riebalinio audinio kiekis bei vystosi mitybos nepakankamumas. Tai neretai tampa amenorėjos atsiradimo priežastimi. Dažniausiai nuo amenorėjos kenčia bėgikės ir baleto šokėjos. Nustatyta, jog beveik 66% moterų, kurių karjera yra būtent šiose srityse, kenčia nuo amenorėjos.  Kultūrizmas taip pat nėra ypatingai palanki moterims sporto šaka. Net  81% šią sporto šaką kultyvuojančių moterų yra patyrusios amenorėją . Daugumai jų taip pat buvo nustatytas vienoks ar kitoks mitybos nepakankamumas. Kai kurios sportininkės teigia, jog papildomai skiriant vieną poilsio dieną per savaitę ir papildomai vartojant kalorijomis, baltymais, riebalais, vitaminais bei mineralais praturtintus gėrimus, joms mėnesinės atsistatė. Tačiau klinikinių tyrimų, patvirtinančių tokius teiginius nėra atlikta.

Maitinimas krūtimi

Maitinant krūtimi mėnesinės išnyksta dėl natūralaus hormonų persitvarkymo moters organizme. Tačiau yra pastebėta, jog neišsivysčiusiose šalyse egzistuoja ryšys tarp ilgalaikio maitinimo krūtimi ir moters mitybos nepakankamumo. Yra pastebėta, jog ilgalaikis maitinimas krūtimi apsaugo nuo antro nėštumo, tačiau šiuo atveju kaulinės masės sumažėjimo stebėta nebuvo.

Ilgalaikė įtampa

Yra pastebėta, jog didelė įtampa didina streso hormono- kortizolio kiekius kraujuje. Paddidėjus kortizolio kiekiui kraujyje buvo stebimi sumažėję lytinių hormonų kiekiai.

Rūkymas

Rūkymas gali prisidėti prie amenorėjos atsiradimo. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, jo 1 pakelį cigarečių per dieną surūkančios moterys amenorėja serga dažniau nei visai nerūkančios. Tačiau tyrimų, patvirtinančių, jog nustojus rūkyti mėnesinių ciklas atsistatys nėra atlikta.

Hormonų terapija

Jau yra dvigubu aklu metodu atliktas tyrimas, kuris patvirtino, jog skiriant hormoną progesteroną galima indukuoti mėnesines. Tačiau toks gydymas turi būti skiriamas gydytojo specialistos.

Maisto papildai

 1. Kalcis ir vitaminas D  Maisto papildų su kalciu ir vitaminu D vartojimas neapsaugo nuo kaulinės masės praradimo esant amenorėjai. Tačiau šiuo metu amenorėja sergančioms moterims vis dar rekomenduojama juos vartoti, siekiant užkirsti kelią vitamino D ir Kalcio trūkumui, kuris prisideda prie osteoporozės vystymosi. Įprastai šiuo atveju rekomenduojama vartoti nuo 1,200 iki 1,500 mg kalcio ir nuo 400 iki 800 TV vitamino D kasdien.

 2.Karnitinas  Yra atliktų tyrimų, kurie leidžia manyti, jog šios amino rūgšties turintys maisto papildai gali būti naudingi amenorėja sergančioms moterims. Acetil- L karnitinas  (Acetyl-L-carnitine) buvo skiriamas amenorėja sergančioms moterims, kurių lytinių hormonų kiekiai kraujyje buvo normalūs arba sumažėję. Kasdien vartojant po 2 gramus  šios amino rūgšties, moterų lytinių hormonų kiekiai atsistatė ir per 3-6 mėnesius mėnesinės atsirado beveik pusei šių moterų.

 3.Vitaminas C  Taip pat gali būti naudingas jeigu yra išnykusi ovuliacija. Skiriant šį vitaminą kartu su lytinių hormonų produkciją skatinančiais preparatais, beveik pusei amenorėja sergančių moterų atsitatė ir mėnesinės ir ovuliacijos ciklai. Tačiau pilnai teigti, jog vitaminas C yra naudingas šiuo atveju kol kas dar negalima, nes tokiam teiginiui patvirtinti reikalingi papildomi tyrimai.

 4.Vitaminas B6  Esant amenorėjai neretai būna nustatomi ir padidėję hormono prolaktino kiekiai. Yra tyrimas patvirtinantis, jog  kasdien skiriant nuo 200 iki 600 mg vitamino B 6 moterims mėnesinės atsistatė 3 amenorėja sergančioms moterims, kurių prolaktino kiekis buvo padidėjęs. Tačiau amenorėja sergančioms moterims, kurių prolaktino kiekis buvo normalus, šio vitamino skyrimas įtakos neturėjo. Kiti preliminariniai tyrimai taip pat neleido teigti, jog šis vitaminas gali padėti atstatyti mėnesinių ciklą.

 5.Cinkas  Yra žinoma, jog cinko trūkumas neretai nustatomas amenorėja sergančių moterų tarpe. Tačiau intensyviai sportuojančių moterų tarpe turinčioms normalų mėnesinių ciklą ir tarp  amenorėja sergančių moterų šio mineralo trūkumas buvo maždaug vienodas.

Vaistažolės

 Vingirinis stieblapis  Vingrinis stieblapis (Blue cohosh) Šiaurės Amerikoje tradiciškai vartojamas, siekiant paskatinti mėnesinių atsiradimą. Jis skatina kraujo pritekėjimą į gimdą ir didina gimdos tonusą. Klinikinių tyrimų, patvirtinančių šios vaistažolės efektyvumą amenorėjos gydymui nėra alikta.

 Paprastoji sukatžolė  Paprastoji sukatžolė ( Leonurus cardiaca) Tradiciškai vartojama esant negausioms ar išnykusioms mėnesinėms, ypač jei amenorėja yra susijusi su nerimu ar įtampa.

 Paprastoji kraujažolė   Paprastoji kraujažolė ( Achillea millefolium) padeda sureguliuoti mėnesinių ciklą, ypač kai mėnesinės negausios.

 Gulsčioji graibuonė  Gulsčioji graibuonė (Mitchella repens) skatina gimdos susitraukimus.

 Tikrasis skaistminas  Tikrasis skaistiminas (Vitex agnus-castus) yra  naudojamas moterų nevaisingumui bei amenorėjos gydymui. Yra tyrimų, patvirtinančių, jog ši vaistažolė sumažina prolaktino kiekį kraujyje esant jo padidėjimui. Pastebėta, jog prolaktino kiekis sumažėja vartojant skaistminą tris mėnesius. Ši vaistažolė taip pat padidina liuteinizuojančio hormono bei progesterono kiekius kraujyje toms moterims, kurioms yra nustatytas liutealinės fazės nepakankamumas ir dėl to atsiradę mėnesinių ciklo sutrikimai. Preliminarinio tyrimo metu nuo 10 iki 15 moterų 6  mėnesius kasdien 1 kartą per dieną vartojusių po 40 lašų skaistimino tinktūros mėnesinės vėl atsirado. Tačiau platesnių tyrimų kol kas atlikta nėra.

 Kinrožė  Kinrožė ( Hibiscus, Rosa sinensis). Šio augalo žiedų arbata rytų kraštuose tradiciškai geriama siekiant paskatinti mėnesinių atsiradimą, indukuoti gimdymą, slopinti kosulį.

 Moringa  Moringos (Moringa pterygosperma)- moringos žievės ištrauka Indonezijoje ir Malaizijoje geriama siekiant paskatinti mėnesinių atsiradimą, tačiau abejojant dėl dėštumo reikia būti atsargiems, – gali iššaukti abortą.

Akupunktūra

Yra klinikinių tyrimų, jog akupunktūros procedūros gali sureguliuoti mėnesinių ciklą, jeigu tarpai tarp mėnesinių yra  labai dideli.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *