Priešgrybeliniai preparatai

Priešgrybeliniai preparatai

Flukonazolis: veikia prieš Candida grupės grybelius (neveikia Candida krusei ir Candida glabrata), Cryptococcus. Skiriamas burnos ir makšties kandidozei gydyti arba kaip kito pasirinkimo preparatas išorinam gydymui.

Itrakonazolis: veikia panašiai kaip ir flukonazolis, tačiau jo vartojimas yra sudėtingesnis, todėl dažniausiai nėra naudojamas kaip pirmo pasirinkimo preparatas.

Vorikonazolis: veikia visas Candida grybelio rūšis. Geriausiai tinka Aspergillus sukeltoms infekcijoms gydyti.  Turi pašalinių reiškinių, sukelia regėjimo sutrikimus.

Posakonazolis: gydo mukormikozę , veikia Mucorales grybelį.

Echinokandinai (caspofungin, micafungin, anidulafungin):

  • Labai tinka gydant neutropenija sergančius karščiuojančius pacientus
  • Neveikia kriptokokų
  • Gydant neutropenija sergančius ir karščiuojančius pacientus, jų poveikis yra geresnis nei amfotericino ( mažesnis mirtingumas ).
  • Pašaliniai reiškiniai – echinokandinai nėra labai toksiški žmogaus organizmui, nes jų veikimo mechanizmas yra ypatingas. Jie slopina tik grybelių 1,3 gliukozės sintezę.Ši reakcija vyksta tik grybelių organizmuose.

Amfotericinas: veikia Candida,  Cryptococcus ir Aspergillus grybelius.

  • Pagrindinės amfotericino skyrimo indikacijos yra kriptokokozė ir mukormikozė.
  • Gydant aspergiliozę vorikonazolis veikia geriau nei amfotericinas.
  • Gydant neutropeninę karštinę – kaspofinginas veikia geriau nei amfotericinas.
  • Gydant kandidozę – flukonazolis veikia panašiai kaip ir amfotericinas, tačiau pasižymi mažesniu pašaliniu poveikiu.
  • Pašaliniai amfotericino reiškiniai – nefrotoksiškumas (didėja kreatinino kiekis), hipokalemija, metabolinė acidozė, karščiavimas, šaltkrėtis , drebulys

Priešgrybelinių preparatų veikimo mechanizmas

Priešgrybelinių preparatų azolo žiedas slopino lanosterolio virtimą į ergosterolį. Ergosterolis yra pagrindinis grybelių sienelės komponentas. Sutrikus ergosterolio sintezei, vystosi ląstelės membranos pažeidimai, didėja jos pralaidumas, vystosi ląstelės lizė ir mirtis.

Nefrotoksinio amfotericino poveikio mechanizmas

Amfotericinas tiesiogiai toksiškai veikia inkstų kanalėlius. Dėl toksinio poveikio į distalinius inkstų kanalėlius, vystosi inkstų tubulinė acidozė. Dėl distalinės tubulinės inkstų acidozės prarandamas K ir Mg bei susilaiko vandenilio jonai.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *