Balanospostitas

Balanospostitas – kas tai yra?

Balanopostitas yra tai varpos galvutės ir apyvarpės uždegimas. Balanitu yra vadinamas varpos galvutės paviršiaus uždegimas.  Postitas yra  apyvarpės uždegimu. Kliniškai dažniausiai jie būna kartu, todėl bendrai susirgimas yra vadinamas balanopostitu. Šis susirgimas gali paliesti bet kurio  amžiaus vyrus. Tačiau dažniau yra nustatomas   berniukams iki penkerių metų amžiaus. Gyvenimo eigoje šia liga suserga vienas iš 30 vyrų . Balanopostitas yra labai retas tarp vyrų, kuriems  buvo atliktas apipjaustymas.

Nusiskundimai

Dažniausi nusiskundimai yra varpos galvutės skausmas ir niežėjimas, varpos galvutės patinimas, paraudimas. Sunkumas ir skausmas šlapinantis, išskyros iš apyvarpės maišelio.

Klinika

Apyvarpė tampa nepaslanki, vartpos galvutė ištinsta, skauda, niežti. Gali būti stebimos opelės ant varpos galvutės ir apyvarpėje. Iš apyvarpės maišelio skiriasi išskyros.

Priežastys

1.Higienos įpročių pažeidimas

Retai prausiamasi, naudojamas dirginantis, aštrus muilas, spermicidai . Jeigu apyvarpė neplaunama, ant apyvarpės esanti smegma pradeda irti, tampa gera terpe mikrobams veistis, dėl to prasideda apyvarpės dirginimas ir uždegimas.

2. Infekcijos

Grybelinė infekcija (candida grybelis)- dažniausiai pasitaiko sergant cukralige.
Dažniausiai sukelia E.coli, B grupės streptokokai , Streptococcus, Staphylococcus, Proteus, E.coli. Balanopostitą gali sukelti ir lytiniu keliu perduodamos infekcijos. Dažniausi sukėlėjai- gonokokai, chlamidijos, pūslelinės virusas, treponemos. (N. gonorrhoeae, C. trachomatis, treponema pallidum, Herpes simplex). Susirgimas prasideda kai užkrėstas sekretas iš šlaplės patenka į apyvarpės maišelį.

3. Uždegiminės priežastys

Balanopostito priežastimi gali būti ir odos uždegiminiai susirgimai- dermatozės. Dažniausiai pasitaiko sergant raudonąja kerplige, Reiterio sindromu, psoriaze, egzema, kontaktiniu dermatitu

4. Vartojami kai kurie vaistai

Amoksicilinas, paracetamolis, salicilatai, propranololis, chininas, chlordiazepoksidas

Klinika

Jeigu retai prausiamasi, vyriški lytiniai organai prižiūrimi blogai, tada apyvarpės maišelyje pradeda kauotis panaši į varškę masė, kuri yra vadinamasmegma. Ši masė yra sudaryta iš apyvarpės riebalų liaukų išskyrų, nusilupusių epitelio ląstelių, šlapimo liekanų. Yrant smegmai yra dirginama apyvarpė ir varpos galvutė, dauginasi uždegimą sukeliantys mikroorganizmai. Kliniškai matoma, jog varpos galvutė ir vidinis apyvarpės lapelis yra patin, paraudę. Neretai jie išopėja, apsineša gausiomis pūlingomis ar kraujingomis išskyromis. Gali parausti ir ištinti visa varpa. Čiuopiant gali būti padidėję kirkšnių limfmazgiai. Jie gali būti skausmingi. Neretai labai skauda ir niežti varpos galvutę, iš apyvarpės skiriasi išskyros. Negydant ar blogai gydant uždegimas užsitęsia,, susiaurėja apyvarpės anga, išsivysto fimozė. Apyvarpės nebegalima atsmaukti už varpos galvutės, tada sutrinka ir šlapinimasis. Mažiems berniukams gali net susilaikyti šlapimas. Tvarkingai gydant ir laikantis higienos pilnai pasveikstama per 1-2 savaites. Jei tokie uždegimai kartojasi dažnai, apyvarpė pradeda randėti ir išsivysto fimozė. Tokius ligonius dažniausiai tenka operuoti.

Diagnostikos principai

Diagnozė dažniausiai nustatoma apžiūros metu. Gali būti reikalingi laboratoriniai tyrimai sukėlėjui nustatyti. Apžiūrint yra svarbu atsmaukti apyvarpę ir gerai apžiūrėti, nes skausmas ir išskyros gali būti ne tik balanopostito, bet ir kitų ligų – varpos vėžio, minkštojo šankerio, sifilio simptomas. Esant reikalui atliekama biopsija.

Gydymo principai

Lengvais susirgimo atvejais yra yra gydoma vietiškai antiseptiniais tirpalais. Apyvarpė yra atsmaukiama nuo varpos galvutės, nuplaunama šiltu vandeniu su muilu, suvilgoma antiseptiniu tirpalu ( gali būti naudojamas 0.5% sidabro nitrato, 0.02% furacilino, 0.001% kalio permanganato, 0.02% chlorheksidino tirpalai). Jeigu apyvarpės atsmaukti nepavyksta, tuomet ji patempiama už kraštelio ir balionėliu į apyvarpės maišelį yra pilamas antiseptinis tirpalas. Šitaip yra plaunama 2-3 kartus per dieną.
Sergančiam vaikui, jeigu jis bijo skausmo ir negali pasišlapinti, gali padėti šilta vonia (joje žaidžiant pavyksta nusišlapinti).
Apyvarpės paslankumui pagerinti gali būti skiriamas ir trumpas gydymo kursas pažeidimus tepant kortikosteroidų tepalu (pvz. 0.1% betametazono tepalu). Tačiau savigydos čia būti negali- turi būti skiriama tik gydytojo.
Jeigu balanopostitai kartojasi, yra susiformavusi fimozė, atliekama apipjaustymo operacija. Jeigu yra ryškūs uždegimo požymiai – audinių nekrozės požymiai, sritinis limfadenitas- skiriami antibiotikai. Vyrai, sergantys balanopostitu, turi susilaikyti nuo lytinių santykių, kad neužkrėstų partnerės.

Komplikacijos

Dažniausia balanopostito komplikacija yra fimozė. Jeigu uždegimas yra sunkus, gali išopėti varpos galvutė ar net išsivystyti jos gangrena.

Profilaktika

Nuo vaikystės svarbu įpratinti berniukus laikytis higienos įpročių, išmokyti juos kiekvieną dieną apsiprausti.
Berniukai turi išmokti kiekvieną dieną atsmaukus apyvarpę su muilu apsiplauti lytinius organus.
Atsiradus uždegimui būtina kreiptis į gydytoją ir neužleisti ligos. Diagnozę būtina nustatyti tiksliai ir gydymą skirti laiku.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *