Pasiutligės antikūnių tyrimas

Tyrimo pavadinimas – Pasiutligės antikūnių tyrimas

Sinonimai – Rabies Antibody Test (Rabies Neutralizing Antibody Test)

Tyrimo reikšmė

Šis tyrimas yra atliekamas siekiant nustatyti ar asmuo yra užsikrėtęs pasiutligės virusu. Pasiutligė yra ūmus infekcinis susirgimas, kurį platina šikšnosparniai, katės, šunys, skunsai ir voverės. Virusas patenka į kraują su įkandusio gyvūno seilėmis.  Laiku nepradėjus gydymo gresia mirtis. Gydymui yra skiriamas imunoglobulinas (rabies immunoglobulin (RIG) ), kurį reikia pradėti leisti tuoj pat, vos tik įkandus įtartinam gyvūnui. RIG imunoglobulinas turi antikūnių prieš pasiutligės virusą ir suteikia laikiną imunitetą prieš pasiutligės virusą. Žmogaus diploidinių ląstelių vakcina prieš pasiutligę yra suleidžiama tuo pat metu kaip ir RIG. Vakcina pakartotinai yra suleidžiama  3, 7, 14, ir 28 dieną nuo pradinės dozės suleidimo. Ši vakcina skatina organizmą gaminti savo antikūnius prieš pasiutligės virusą. Taip yra sudaromas aktyvus imunitetas, kuris nuo pasiutligės apsaugo ilgiau.

Pasiutligės antikūnių tyrimas taip pat atliekamas siekiant nustatyti antikūnių prieš pasiutligės virusą titrą ir taip pat siekiant nustatyti ar žmogui buvo suleistai diploidinė pasiutligės ląstelių vakcina ir ar buvo susidariusi pakankama apsauga prieš šią ligą. Tai labai svarbus tyrimas kai kuriems žmonėms, kurių darbas yra tiesiogiai susijęs su gyvūnų priežiūra- pavz. vetererinarams. Pasiutligės antikūnių titras , kuris yra bent 1:16 yra laikomas apsaugančiu.

Verta žinoti

Kartu su paciento kraujo mėginiu taip pat yra būtina ištirti įkandusiu gyvulio smegenis dėl pasiutligės viruso nustatymo smegenyse.

Norma

 Titras <1:16  yra laikomas neigiamu pasiutligės ekspozicijai ( nebuvo kontakto su pasiutligės virusu)
 Titras ≥1:16  yra laikomas apsaugančiu po vakcinos paskyrimo

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Padidėjęs antikūnių kiekis yra nustatomas kai yra susidaręs imunitetas prieš pasiutligės virusą.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *