Actinomyces kultūra

Tyrimo pavadinimas – Actinomyces kultūra

Sinonimai – Actinomyces kultūra iš žaizdos,  Actinomyces Culture, ACT

Tyrimo reikšmė

Actinomyces kultūros tyrimas yra atliekamas tiriant anerobinius žaizdų infekcijų sukėlėjus. Actinomyces gali sukelti beskausmį židinį žandikaulyje,  atsirasti chirurginės žaizdos vietoje, ypač po išvaržos ar apendicito operacijų. Actinomyces yra gan lėtai ir sunkiai terpėje  augantys mikroorganizmai. Kultūros augimo rezultatų galima laukti praėjus maždaug 14 dienų nuo pasėlio pradžios. Net ir teisingai auginant, Actinomyces gali būti nustelbtos  fakultatyvinių anaerobinių bakterijų. Įtariant Actinomyces infekciją apie tai reikia informuoti laboratoriją, kad kultūra būtų inkubuojama ilgesnį laiko tarpą.

Verta žinoti

Actinomyces  yra sporų nesudarančios anaerobinės  bacilos, besidažančios G+ būdu. Jos yra normalios žmogaus burnos mikrofloros dalis. Tačiau gali kolonizuoti ir žarnyną, bei moters lytinius takus. Burnos mikroflorai jos yra svarbios, nes trukdo patogeninių bakterijų augimą burnos ertmėje.

Actinomyces dažniausiai yra mažai patogeniškos, tačiau jos vaidina svarbų vaidmenį periodonto ligų išsivystymui. Šios bakterijos gali kolonizuoti minkštuosius audinius po patirtos traumos ( chirurginės operacijos ir panašiai).  Tipiniams pažeidimams yra būdinga centrinės masės, atrodančios kaip ,, sieros granulės“. Šiose masėse yra daugybė mikroorganizmų, o iš šalies yra išorinė granuliacijos zona. Šios ,, sieros granulės“ gali savaime drenuotis į odą ar aplinkinius audinius. Gali sukelti lėtinį sinusitą. Dažniausiai šie mikroorganizmai sukelia galvos, kaklo, krūtinės ląstos sienos, pilvo ertmės ir pilvo sienos pažeidimus. Moters lytiniuose organuose gali įsikurti jeigu yra naudojamos spiralės.

Norma

Kultūroje Actinomyces neišauga.

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Medžiaga pasėliui turi būti imama tik su aspiraciniu švirkštu  arba chirurginiu drenu, kad būtų išvengta tiriamosios medžiagos užteršimo. Ypač reikia būti atsargiems imant medžiagą aplinkui burną ir burnos ertmėje. Pasėlį būtina transportuoti  anaerobinėse transporto terpėse. Medžiaga sėjama į specialią anerobinę terpę ir auginama kultūra.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Jeigu buvo rasti dideli kiekiai anaerobinių Actinomyces  bakterijų kraujuyje ir kituose normaliai steriliuose kūno skysčiose ar pūlinėje medžiagoje- sukėlėjai yra aktinomicetai.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *