Bilirubino tyrimas šlapimo analizatoriumi

Tyrimo pavadinimas – Bilirubino tyrimas šlapimo analizatoriumi

Sinonimai – BIL, bilirubinas šlapime pusiau kiekybiniu juosteliniu metodu

Tyrimo reikšmė

Šlapime  visuomet yra randamas  tik konjuguotas arba dar kitaip vadinamas tiesioginis bilirubinas. Kitų bilirubino formų šlapime nebūna. Bilirubinas yra hemoglobino apykaitos produktas. Jis susidaro organizmo retikuloendotelinėje (mononuklearinių fagocitų) sistemoje. Toks nekonjuguotas (netiesioginis) bilirubinas kepenų ląstelėse yra  sujungiamas su gliukurono rūgštimi ir tampa konjuguotu (tiesioginiu) bilirubinu. Konjuguotas bilirubinas yra  tirpus vandenyje ir jau gali  būti išsiskiriamas lauk su šlapimu.

Norma

Bilirubinas šlapime yra nerandamas

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Atliekamas atsitiktinis šlapimo tyrimas. Tirti reikia kuo greičiau, nes kai šlapimas  ilgai stovi šviesoje, biluribinas suskyla ir jo koncentracija nustatoma mažesnė.

Tyrimo rezultatų vertinimas

 BIL kiekis šlapime yra nustatomas kai yra šie susirgimai ir būklės 

Visada bus tuomet, kai kraujyje bus padidėjusi tiesioginio bilirubino koncentracija.

  • Dubin-Johnson ir Rotoro sindromai
  • Hepatinė (parenchiminė ) gelta – dažniausiai dėl smulkių tulžies latakų obstrukcijos arba kepenų ląstelių pažeidimo. Susirgimo metu susidaro  intrahepatinė cholestazė, kuri dažniausiai atsiranda  kai yra uždegiminiai procesai kepenyse arba vartojant tam tikras medžiagas – vaistus, apsinuodijimų metu ir t.t.
  • Pohepatinė (mechaninė) gelta– ją sukelia stambių tulžies latakų okliuzija.  Pohepatinei geltai yra būdinga ekstrahepatinė cholestazė, kuri dažniausiai būna sąlygota tulžies takų akmenligės arba kasos galvutės naviko.
  • Abiem  šios geltos  rūšims (hepatinei ir pohepatinei geltoms) yra būdinga serumo konjuguoto (tiesioginio) bilirubino koncentracijos padidėjimas. Abiem atvejais konjuguotas bilirubinas patenka į šlapimą ir būna nustatoma bilirubinurija.
 BIL šlapime nebus nustatomas kai yra šie susirgimai ir būklės 

Jis būdingas prehepatinėms geltoms. Normos atveju tik 1/3 bilirubino konjugavimo pajėgumo yra panaudojama kepenyse. Todėl hemolizės ar kitos prehepatinės geltos atveju bilirubino gamyba turėtų net tris kartus viršyti normą tam, kad serumo netiesioginio (nekonjuguoto) bilirubino koncentracija padidėtų.

  • Hemolizinė gelta.-  tiesioginio ir netiesioginio (nekonjuguoto) bilirubino koncentracijos būna padidėjusios kraujyje, bet šlapime bilirubino nėra.
  • Kitos priežastys: Nekonjuguotas (netiesioginis) bilirubinas serume taip pat padidėja hemolizės, megaloblastinės anemijos, Gilbert ligos, Crigler-Najjar sindromo, fiziologinės naujagimių geltos ir kai kuriais kitais atvejais.
  • Gilberto liga yra  tai nepavojingas, pasitaikantis maždaug 1% gyventojų, bilirubino metabolizmo sutrikimas. Jis gali pasireikšti intermituojančia hiperbilirubinemija (50–170µmol/l), kuria sergant kiti laboratoriniai tyrimai yra normos ribose.
  • Fiziologinė naujagimių gelta pasireiškia laikinu bilirubiną konjuguojančių fermentinių sistemų nepakankamumu (fermentinių sistemų „nesubrendimas“).
  • Vaisiaus eritroblastozė – Erythroblastosis fetalis yra kitokios kilmės susirgimas. Ją sukelia motinos ir vaisiaus kraujo grupių dalinis nesuderinamumas.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *