Ascitas

 Ascitas 

Kas tai yra?

Ascitas – tai peritoninis skystis, susikaupęs pilvo ertmėje.Šį skystį, priklausomai nuo to, kiek jo yra pilvo ertėje,  galima nustatyti ultragarsinio tyrimo metu arba fizinės ligonio apžiūros metu.Ascitą gali sukelti įvairios priežastys. Dažniausiai tai būna kepenų arba pilvo ertmės organų onkologinės ligos. Apie 75% ascito atvejų yra susiję su kepenų ciroze.

Beveik visos lėtinės kepenų ligos, pavyzdžiui, lėtiniai virusiniai ar alkoholiniai hepatitai, ilgainiui nulemia kepenų cirozės išsivystymą, o ascitas, šiuo atveju, dažniausiai būna pirmasis kepenų cirozės požymis. Jeigu lėtine kepenų liga sergančiam žmogui ima kauptis ascitas, tai dažnai rodo blogesnę prognozę. Ascito kaupimąsi apie 15% atvejų sukelia įvairios onkologinės ligos. Tai gali būti: skrandžio, storosios žarnos, kasos, pirminis ar metastatinis (išplitęs iš kitų organų) kepenų, kiaušidžių vėžys, Hodžkino limfoma, ar vėžys išplitęs į pačią pilvo ertmę iš kitų organų. Likusiais atvejais ascito kaupimąsi sukelia širdies nepakankamumas, nefrozinis sindromas, tuberkuliozė, pankreatitas ar kitos retesnės ligos.

 Pagrindiniai ascito kaupimosi mechanizmai yra padidėjęs kraujo spaudimas kepenų kraujagyslėse (portinė hipertenzija) ir sumažėjęs tam tikrų baltymų – albuminų – kiekis kraujyje .

Ascito susidarymo priežastys

  • onkologiniai susirgimai
  • hipoalbuminemija
  •  Pilvaplėvės uždegimai
  • Portalinė  ir kepenų hipertenzija
  • Širdies ligos

Ascitą gali sukelti įvairios priežastys. Dažniausiai tai būna kepenų arba pilvo ertmės organų onkologiniai susirgimai. Net  81% visų ascito atvejų yra susiję su kepenų ciroze. Beveik visos lėtinės kepenų ligos, tokios kaip, lėtiniai virusiniai ar alkoholiniai hepatitai, ilgainiui išsivysto į kepenų cirozę, o ascitas, šiuo atveju, dažniausiai būna pirmasis kepenų cirozės požymis. Yra pastebėta, jog per 10 metų po kepenų cirozės diagnozės nustatymo maždaug 58 proc. pacientų išsivysto ascitas. Jeigu lėtine kepenų liga sergančiam žmogui ima kauptis ascitas, tai neretai yra blogesnės prognozės ženklas. Apie 15%  visų ascito atvejų atsiranda dėl įvairių onkologinių ligų. Tai gali būti: skrandžio, storosios žarnos, kasos, pirminis ar metastatinis (išplitęs iš kitų organų) kepenų, kiaušidžių vėžys, Hodžkino limfoma, ar vėžys išplitęs į pačią pilvo ertmę iš kitų organų. Kitais atvejais ascitas kaupiasi dėl  širdies nepakankamumo, nefrozinio sindromo, tuberkuliozės, pankreatito ar kitokių retų susirgimų.

Pagrindiniai ascito kaupimosi mechanizmai yra padidėjęs kraujo spaudimas kepenų kraujagyslėse (portinė hipertenzija) ir sumažėjęs albuminų  kiekis kraujyje.

Tarptautinė Ascito klubo laipsnių sistema

Neinfekuotas ir ne hepatorenalinio sindromo suketas ascitas gali būti skirstomas į laipsnius.

I laipsnio ascitas –  tai nedidelis ascitas, nustatomas tik ultragarsiniu tyrimu.
II laipsnio ascitas  –  yra saikingas ascitas, kurį aiškiai rodo saikingas simetrinis pilvo išsipūtimas, gali būti nedidelis odos tempimas.
III laipsnio ascitas – yra  didelis ar gausus ascitas, smarkiai išpučiantis pilvą, pilvo oda yra stipriai ištempta.

Ascito požymiai ir klinika

Kaupiantis ascitui atsiranda pilvo sienos tempimas, diskomfortas pilvo srityje. Neretai pacientams pradeda didėti kūno  svoris. Jis didėja dėl skysčio kaupimosi pilve. Ascitas spaudžia skrandį ir žarnyną, dėl to pacientai neretai skundžiasi pykinimu ir apetito stoka, Dėl ascito spaudimo į diafragmą, o taip pat dėl sumažėjusio veninio kraujo sugrįžimo iš apatinių galūnių, sutrinka kvėpavimas, pasidaro sunku kvėpuoti. Priklausomai nuo to, kas sukėlė ascitą, gali pasireikšti įvairių papildomų simptomų.

 A. Runyon ascito gradavimo sistema graduoja ascitą  nuo 1(+) iki 4(+).

(+) – ascitas  yra minimalus ir vos nustatomas,

2(++) –  ascitas yra lengvai nustatomas,

3(+++) – akivaizdus ascitas, tačiau pilvo siena neįtempta,

4 (++++)–  gausus ascitas su  įtempta pilvo siena.

Ascito diagnostikos principai

Ascitas diagnozuojamas tiesioginės apžiūros metu. Pirmiausia pacientas yra apžiūrimas gulimoje ir stovimoje padėtyse, yra  stebima, kaip keičiasi pilvo forma, ar nėra matoma bambinių ar kirkšninių išvaržų, galinčių atsirasti dėl didelio spaudimo pilvo viduje.

Tuo pat metu ieškoma ir  ligoms būdingų požymių (geltos, raumenų atrofijos, ginekomastijos, išryškėjusių pilvo sienos venų). Jeigu yra susikaupę pakankamai daug ascito (1500ml) jį galima nustatyti perkutuojant, tai yra  stuksenant pilvo sieną pirštais.

Tikslesnė ascito diagnostika atliekama ultragarsinio tyrimo metu. Labai svarbu yra ne tik nustatyti susikaupusį ascitą, bet taip pat ir surasti jo priežastį. Tam papildomai  gali prireikti atlikti daug įvairių laboratorinių tyrimų. Tiriant ascito priežastis papildomai atliekami kraujo, inkstų funkcijos, kepenų funkcijos, krešėjimo, skydliaukės funkcijos ir kiti tyrimai. Nereta atliekami ir vidaus organų ultragarsinis tyrimas, magnetinio rezonanso ar kompiuterinės tomografijos tyrimas. Neretai gydytojui  prireikia nustatyti hepatito virusinius žymenis.

Ascito gydymo principai
  • Ascitas gydomas visų pirma gydant pirminę priežastį.
  • Taip pat būtina koreguoti elektrolitų balanso sutrikimus.
  • Medikamentinis gydymas remiasi skysčių ir Natrio kieko ribojimu, K ir Cl papildymu.
  • Taip pat atliekama paracentezė, arba ascitinio skysčio išsiurbimas arba sukuriamas peritoninis- veninis šuntas (Le Veen šuntas)

Ascitas dažniausiai yra i gydomas keliais būdais: dieta, vaistais ir ascito punkcija ar operacija. Pacientams su ascitu rekomenduojama vartoti kuo mažiau druskos, gerti nedaug vandens.

Papildomai dažnai skiriami  vaistai, skatinantys  šlapimo išskyrimą (diuretikai). Jeigu šie du gydymo metodai nėra pakankamai veiksmingi, atliekama paracentezė,  – tai procedūra, kurios mety yra  ištraukiamas ascitinis skystį per pilvo sieną. Jeigu ascitas tikrai labai didelis, papildomai gali prireikti skirti albuminų. Kai kuriais atvejais pacientams atliekama operacija. Jos metu  siekiama pagerinti  kepenų kraujotaka.

Ascito profilaktikos principai
  • Vengti kepenų ligų, susirgus laiku gydytis ir vengti komplikacijų.
  • Skiepytis nuo hepatito B
  • Nevartoti alkoholio ir narkotikų,
  • Vengti atsitiktinių lytinių santykių, naudotis prezervatyvais.

Apie ascito punkciją skaitykite čia

Apie ascito tyrimą skaitykite čia

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *