Apt tyrimas nurytam kraujui nustatyti

Tyrimo pavadinimas – Apt tyrimas nurytam kraujui nustatyti

Tyrimo reikšmė

Apt tyrimas nurytam kraujui nustatyti yra atliekamas norint nustatyti ar naujagimio vėmaluose ar išmatose esantis kraujas yra nurytas motinos kraujas ar tai yra paties kūdikio kraujas. Šis tyrimas remiasi tuo, jog naujagimio kraujo sudėtyje yra vaisiaus hemoglobinas (HbF). Motinos kraujo hemoglobinas yra HbA. Pastebėjus kraują naujagimio išmatose ar vėmaluose, būtina įsitikinti, jog naujagimis nekraujuoja iš virškinamojo trakto. Nustačius naujagimio kraujavimą, gydymą būtina pradėti nedelsiant.

Norint išdiferencijuoti kokio tipo yra naujagimio išskyrose esantis kraujas, tyrimo mėginys pirmiausia sumaišomas su vandeniu ir po to centrifuguojamas. Taip išgaunamas rožinis tirpalas.Mėginys po to jungiamas su natrio hidroksidu. Jeigu tai yra motions kraujas ,- tirpalas pakeis spalvą į rusvai geltoną, nes jame yra hematino- HbA skilimo produkto. Jeigu kraujas yra naujagimio – tirpalas spalvos nepakeis ir išliks rožinės spalvos, nes HbF neskyla šarminiame tirpale.

Jeigu tyrimas yra teigiamas vaisiaus hemglobinui, – naujagimis turi būti tiriamas ieškant kraujavimo priežasties ir akylai stebima jo būklė.

Norma
  • Tyrimas neigiamas Hb F
  • Tyrimas teigiamas Hb A- motinos kraujui (rudai/gelsvas tirpalas)
Pasiruošimas tyrimui

Tyrimui imamas gausiausiai kraujo turinti vėmalų ar išmatų dalis.

Tyrimui netinka mėginys jeigu naujagimio išmatos yra juodos dervos pavidalo. Mėginiui imamas tik tyrimas , kuriame matomas šviežias kraujas.

Tyrimo rezultatų vertinimas
  • Kraujavimas iš naujagimio virškinamojo trakto, hemoragijos (gautas rožinis tirpalas)
  • Nurytas motinos kraujas ( tirpalas rudai geltonos spalvos)

Klaidingai teigiami tyrimo rezultatai gali būti gauti, jeigu motina serga Talasemija (Thalassemia major), nes šiuo atveju iki 90% motinos hemoglobino yra  Hb F tipo.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *