Necukrinis diabetas: laboratoriniai tyrimai

Kas yra necukrinis diabetas?

Necukrinis diabetas  (Diabetes insipidus)-yra metabolinis sutrikimas, kurio metu sutrinka skysčių apykaita. Šis susirgimas yra susijęs su hipofizės, pagumburio ir – arba inkstų susirgimais. Cukriniam diabetui būdingi šie požymiai: troškulys, gausus skysčių vartojimas ir padidėjęs šlapimo išskyrimas. Susirgimas vystosi sutrikus antidiuretinio hormono (ADH) išskyrimui ir apykaitai. ADH  (vazopresinas) yra hormonas, kuris yra atsakingas už vandens apykaitą organizme.

Kaip skirstomas necukrinis diabetas?

Yra  išskiriami du necukrinio diabeto tipai: centrinis ir nefrogeninis.

Centrinis arba neurogeninis necukrinis diabetas vystosi dėl sumažėjusio antidiuretinio hormono(ADH,vazopresino) gamybos ar sumažėjus jo išskyrimui. ADH yra gaminamas tam tikroje smegenų dalyje.  Esant centriniam neckriniam diabetui ši smegenų dalis būna pažeista. Dėl atsiradusio ADH trūkumo sutrinka šlapimo koncentravimas inkstuose, dėl to išsiskiria padidintas praskiesto šlapimo kiekis (vystosi poliurija), šlapimas būna nekoncentruotas( stebima astenurija), kartu atsiranda didelis troškulys.

 

Nefrogeninis necukrinis diabetas išsivysto, kai inkstai dėl įvairių priežasčių nereaguoja į ADH, nors jo kiekis kraujyje gali būti ir  normalus.

Laboratoriniai tyrimai necukriniam diabetui nustatyti

Šlapimo netekimo testas.

Jis atliekamas, siekiant išsiaiškinti necukinio diabeto priežast. Tai yra bandoma išsiaiškinti ar juo sergama dėl to, jog antidiuretinio hormono neišskiria posmegeninė liauka, ar dėl to, jog pažeisti inkstai negali sureaguoti i šį hormoną, nors jo yra  išskiriama pakankamai. Šis tyrimas  atliekamas taip: paprašoma paciento nevartoti skysčių 2-3 valandas, tuomet yra duodama gerti skysčių ir stebimas kūno svoris, šlapimo išskyrimas ir šlapimo koncentracija. Tyrimo metu taip pat matuojamas  antidiuretinio hormono kiekis kraujyje (nes didėjant šlapimui, jo turi vis daugiau išsiskirti).

Tiriamas šlapimo santykinis tankis

Šlapimo santykinis tankis nustatomas troškulio mėginiu ir po egzogeninio ADH dozės.

Prieš atliekant  šį mėginį, pacientui parą draudžiama gerti 3 valandas. Vaikams prieš atliekant mėginį, gerti draudžiama 6–8 val., nes kitu atveju gali atsirasti dehidratacijos požymių. Atliekamas šlapimo koncentracinis mėginys, kurio metu sergantiems necukriniu diabetu šlapimo santykinis tankis nepakyla aukščiau 1008.

Atliekant šį  mėginį, yra  stebima ligonio būklė, matuojama kūno  temperatūra ir arterinis kraujospūdis. Pradėjus skaudėti galvą, arba pakilus temperatūrai, mėginį reikia nutraukti.

Vazopresino mėginys (Vandens netekimo tyrimas)

Šio mėginio metu turi pakilti šlapimo santykinis tankis ir sumažėti jo kiekis apie 25 proc. Šis mėginys pavojingas sergantiems ryškia psichogenine polidipsija (lėtinis pasikartojantis gyvybei grėsmingas sutrikimas, kuriam būdingas kompulsinis didelio vandens kiekio suvartojimas, kai nėra fiziologinio stimulo gerti.), nes gali sukelti vandens intoksikaciją. Patikimesnis ir nepavojingas yra adiurekrino intranazalinis testas.

Vandens netekimo tyrimas 

Kada galima atlikti vandens netekimo mėginį?

Vandens netekimo tyrimą galima atlikti tik tuo atveju, jeigu paciento hemodinaminė būklė yra stabili ir Natrio kiekis serume yra
<145 mEq/l.

Atliekant vandens netekimo mėginį po odą suleidžiama 5 vienetai vazopresino.

Vandens netekimo mėginio rezultatų vertinimas

Vandens netekimo  tyrimo rezultatø vertinimas

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *