Nėštumas trečiame gyvenimo dešimtmetyje

Nėštumas trečiame gyvenimo dešimtmetyje – už ir prieš Nestumas 3 gyvenimo desimtmetyje

 

Įžengus į trečiąją gyvenimo dešimtį moters organizmas pasiekia taip vadinamą reprodukcinės fazės vidurį, kuris trunka apytiksliai nuo 20 iki 38 metų amžiaus. Moters ovuliacijos ciklai paprastai yra reguliarūs, jos hormonų varikliukai Folikulus stimuliuojantis hormonas (FSH) IR estrogenas yra išskiriami normaliai ir normaliu ritmu. Todėl ji gali ir pastoti ir išnešioti kūdikį be didelių problemų.

Kada atsiranda rizika?

Norite to ar nenorite, tačiau po 35 metų, kiekviena nėščia moteris rizikuoja pagimdyti kūdikį su kokiu nors genetiniu susirgimu. Kodėl taip yra konkrečiai pasakyti dar negalima, tačiau medikai tai linkę aiškinti tuo, jog kiaušinėliai nėbėra tokie kokybiški kaip dvidešimtmetės. Statistikai teigia, jog pasiekus 35 metų amžiaus ribą rizika susilaukti kūdikio su Dauno sindromu padidėja iki 1 atvejo iš 350. Sulaukus 40 metų ši rizika padidėja iki 1 atvejo iš 100.

Kaip į tai reaguoja kūnas?

Nėštumas trečiajame gyvenimo dešimtmetyje jau susideda iš tam tikros rizikos. Būsimai mamai gresia didesnė hipertenzijos, preeklampsijos, gestacinio diabeto rizika. Vaisiui dažniau gresia apsigimimai bei neišnešiotumas. Todėl šios amžiaus grupės moteriai gydytojai gali skirti daugiau tyrimų. Jie dažniausiai yra atliekami ne todėl, kad būsima mama serga ar kas nors yra ne taip, o tik tam, kad būtų apsaugoti ir būsima mama ir jos vaikelis.

Kuo ypatingas nėštumas šiuo gyvenimo laikotarpiu?

Moters kūnas trečiajame gyvenimo dešimtmetyje gali gaminti šiek tiek daugiau folikulus stimuliuojančio hormono, todėl būtent šiuo amžiaus laikotarpiu gimsta daugiau dvynių.

Šiame amžiaus laikotarpyje nėštumas yra dažniausiai labai suplanuotas ir tėvai pasiruošę būti tikrais tėveliais. Neretai šeimos yra žymiai turtingesnės nei jauni dvidešimtmečiai, todėl šiame amžiaus tarpsnyje jis nėštumas tampa laukiama ir malonia dovana.

Kuo pavojingas šis gyvenimo laikotarpis?

Jeigu šeima jau įžengė į trečiąją gyvenimo dešimtį ir vis dar atidėlioja gandrų laukimą, – metas rimtai pagalvoti. Gydytojai atvirai kalba, jog gandrus gaudyti reikėtų iki 35 metų. Po 35 šansų, jog jie užsuks į jūsų namus žymiai sumažėja. O jeigu nors vienas iš tėvų turi kokį nors su vaisingumu susijusį sutrikimą, šansai laimingai pastoti gali dar labiau sumažėti. Todėl bandymai tapti tėvais gali trukti ilgai. Paprastai sulaukus 35 metų yra rekomenduojama pradėti galvoti apie vaisingumo tyrimus, jeigu bandymai pastoti buvo nesėkmingi ilgiau kaip 6 mėnesius laiko.
Taigi, protingiausia sulaukus 35 metų kiek atidžiau įsiklausyti į savo kūno siunčiamus signalus ir pradėti sekti savo ovuliacijos laiką bei stebėti ciklą.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *