Nėštumas antrame gyvenimo dešimtmetyje

Nėštumas antrame gyvenimo dešimtmetyje – už ir prieš 
Nestumas 20 metu

 

Kaip į tai reaguoja kūnas?

Antrasis gyvenimo dešimtmetis yra auksinis amžius būsimai mamai ir vaikeliui. Antrasis gyvenimo dešimtmetis yra pats vaisingiausias gyvenimo laikotarpis. Mokslininkai yra nustatę, jog pirmaisiais antrojo dešimtmečio metias būsima mama turi net 20 procentų šansų pastoti kiekvieną mėnesį.

Kuo ypatingas nėštumas šiuo gyvenimo laikotarpiu?

Moters organizmas yra jaunas ir stiprus. Jis lengvai atsigauna po nėštumo metu patirto streso ir nuovargio. Po gimdymo moteris jaučiasi žymiai geriau ir yra žymiai energingesnė nei už ją vyresnės mamos. Nėštumas šiuo gyvenimo laikotarpiu taip pat turi mažiausiai komplikacijų. Šiuo metu yra mažiausiai šansų patirti gestacinį diabetą ir nėščiųjų hipertenziją.

Tačiau kaip moteris yra pasiruošusi išgyventi nėštumą yra visiškai kita kalba. Dauguma jaunų moterų antrojo dešimtmečio pradžioje dar gyvena su tėvais ir iš esmės nėra subrendę nei motinystei nei savarankiškam gyvenimui. Gyvenimas šiuo metu verčia rūpintis išsilavinimu ir karjera, todėl ne visada yra pageidaujamas.

Jeigu vis dėl to nėštumas yra planuojamas šiuo metu, vieneri jam paaukoti karjeros metai ne taip stipriai atsilieps karjerai nei nėštumas trečiajame ar ketvirtajame gyvenimo dešimtmetyje.

Kuo pavojingas šis gyvenimo laikotarpis?

Statistikai teigia, jog moters sveikatai pavojingiausias būtent antrasis gyvenimo dešimtmetis. Būtent šiame amžiuje daugiausia užsikrečiama lytiškai perduodamomis ligomis. Tuo stebėtis  pernelyg nereikėtų, nes būtent dvidešimtmečiai yra aktyviausi klubų ir diskotekų lankytojai.

Ypatingai pavojingi yra ypač jaunų moterų – paauglių nėštumai. Paauglių moterų tarpe yra didžiausias naujagimių mirtingumas. Pasaulio Sveikatos Organizacija taip pat nustatė, jog paauglių motinų kūdikiai yra didžiausia neišgyvenančių iki vienerių metų gyventojų grupė. Kodėl taip yra kol kas sunku pasakyti. Tačiau nėštumas paauglystėje yra didelis sveikatos išbandymas, todėl nėščia paauglė turėtų būti ypatingai gerai prižiūrima ir medikų ir tėvų.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *