Mėlynė po akimi

Mėlynė po akimi

Melyne po akimiMėlynės atsiranda dėl traumų. O trauma šioje kūno dalyje yra labai rimtas dalykas. Pati mėlynė yra kraujo išsiliejimas į minkštuosius audinius ir jeigu susitrenkta nestipriai- didelės bėdos gali ir nebūti. Tačiau mūsų akys yra apsuptos akiduobės kaulų, kurie yra labai trapūs. O šių kaulų lūžiai yra labai rimta bėda. Taip pat reikia atsiminti, jog mėlynės aplink abi akis yra kaukolės lūžio požymis- o ši būklė reikalauja neatidėliotinos medikų pagalbos.

Kas dažniausiai sukelia mėlynes po akimis?

Pagrindinė mėlynės atsiradimo priežastis- smūgis kietu buku daiktu.

Mėlynės aplink abi akis gali būti traumos pasekmė- tai labai grėsmingas požymis, verčiantis kreiptis į medikus.

Tačiau taip yra ne visuomet. Kartais mėlynės gali atsirasti ir be traumos- esant ūmiai kraujo infeksijai ( sepsiui), dusimo pasėkoje. Kai kuriems asmenims mėlynės atsiranda savaime- dėl silpnų kraujagyslių sienelių, tačiau jos atrodo skirtingai nei dėl sumušimo atsiradusi mėlynė.

Ką reikia žinoti teikiant pirmąją pagalbą?

Įvykus nelaimingam atsitikimui- susitrenkus būtina veikti greitai. Jeigu sutrenkimas nedidelis, – virš akies ir aplink akį audinius būtina šaldyti. Geriausia šaldyti ledu ar šaldomuoju kompresu. Nedėkite kompreso ant akies obuolio- dėkite jį aplink akį.  Ledo kompresas neturi būti laikomas ilgai. Ne ilgiau kaip 10 minučių. Keiskite kompresus kelis kartus per dieną dviejų dienų bėgyje.

Būtinai apžiūrėkite ar nėra kraujavimo pėdsakų. Jeigu akies obuolys yra raudonas ar jame yra raudonų taškelių, brūkšnelių- skubiai pasirodykite gydytojui.

Skubiai kvieskite gydytoją jeigu jums dvejinasi akyse, matote neryškiai, jaučiate aštrų skausmą ir nubrozdinimo jausmą.

Neatidėliotina gytojo pagalba taip pat yra  reikalinga

  • jeigu kraujuoja į akį arba iš nosies,
  •  jeigu yra mėlynės po abiem akimi- atrodančios kaip akiniai.
  • mėlynės atsirado po abejomis akimis (tai rodo, kad gali būti pažeista kaukolė)
  • dvejinasi akyse, liejasi vaizdas,
  • negalite pajudinti vienos akies arba abiejų
  • akis yra aiškiai sužeista
  • akis deformuota, iš jos bėga skystis
  • vartojate kraujo krešumą reguliuojančius vaistus,
  • sergate hemofilija

Kai patinimas pradeda slūgti, po 2 dienų galima dėti šildančius kompresus. Jų taip pat nereikėtų laikyti ilgai.

Neužmirškite, jog net ir nedidelis galvos sutrenkimas yra pavojingas, todėl visgi pasistenkite apsilankyti pas gydytoją.

Naminės priemonės mėlynėms gydyti
 Pirmoji pagalba esant nedideliems sumušimams ar sutrenkimams – šaldomasis tvarstis . Sumušimus galima gydyti tiesiog ledo kompresais, tačiau farmacijos pramonė jau skuba į pagalbą. Vaistinėse jau galite nusipirkti šaldomųjų kompresų. Tai plastikiniai maišeliai, kurių viduje yra alkoholio tirpalas. Juos tiesiog reikia įdėti į šaldymo kamerą ir gausite ledo kompresą. Iš bėdos – tokį kompresą nesunkiai pasigaminsite ir patys: jums tereikia sumaišyti 2 dalis vandens ir 2 dalis alkoholio, po to šį tirpalą supilti į plastiko paketą ir užšaldyti. Paketas bus šaltas, bet minkštas it  nerasos.

Ekstra atveju, – jeigu ledo ar kompreso neturite, galite improvizuoti, prie sumuštos vietos pridėdami šaldytų maisto produktų pakuotę. Tačiau idėja nėra gera, nes visgi- maiste nors ir užšaldytame yra bakterijų, kurios gali užkrėsti pažeidimą.

Jeigu akį sutrenkėte nesunkiai, gali padėti  kompresas  su švinu. Vaistinėse būna švino vandens, kuris gali padėti šiuo atveju.

Sutrenktų audinių gijimą  paspartinsite sumuštą vietą tepdami tepalais su arnika, bromelainu arba vitaminu K. Vaistinėje reikėtų ieškoti tepalo, į kurio sudėtį būtų nuo 1 iki 5 procentų vitamino K. Juo reikėtų tepti  odą aplink pažeistą akį, tik būtina saugoti kad tepalo nepatektų į akį. Vienok, be gydytojo leidimo aplink akį patys geriau nieko netepkite. Pirmiausia leiskite sumuštą vietą apžiūrėti medikams.

Mūsų močiutės sutrenkimus ar patinimus gydydavo pridėdamos kopūsto lapą, bulvių tarkės ar tiesiog perpjauto alijošiaus lapu.

Skausmą ir nedidelius uždegimus mažina petražolės. Petražolių lapelius sumalkite elektrinėje trintuvėje ir užšaldykite ledukų formelėse. Tokį leduką pirmiausiai reiktų įvynioti į sterilią marlę ir tik po to dėti ant sumuštos vietos. Laikyti galima ne ilgiau kaip 10 minučių.

 Būtinai reikėtų atminti, jog šnypšti nosies kol gyja mėlynė nereikėtų. Galite iššaukti kraujavimą ir kitokias nemalonias komplikacijas .

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *