Šliaužiančioji vaisgina

Sliuziancioji vaisginaAugalas – Šliaužiančioji vaisgina

Lotyniškas pavadinimas – Ajuga reptans

Sinonimai – Bugle Common, Creeping Bugle, Bugle Weed, Carpenter’s Herb, Bugle, Bugula, Middle Comfrey, Middle Confound, Sticklewort, Carpenter’s Herb

Šeima – Notreliniai (Lamiaceae)

Augalo aprašymas

Šliaužiančioji vaisgina yra daugiametis 10-30 cm aukščio žolinis augalas su ilgomis, šliaužiančiomis lapuotomis palaipomis.  Vaisginos stiebas yra  keturbriaunis, stačias, jo pamatinėje dalyje yra didelių, ilgakočių, tamsiai žalių lapų skrotelė. Stiebiniai lapai yra  ovališki, trumpakočiai arba bekočiai, į viršūnę mažėjan  ir  paskui pereina į pažiedes. Apatinės pažiedės žalios, o viršutinės dažniausiai violetinės spalvos. Žiedai yra mėlyni, susitelkę į menturius, kurie sudaro varpišką žiedyną. Žiedai kvepia yra medingi. Vaisiai – maži, šviesiai rudi, tinkliškai raukšlėti riešutėliai, kuriuos platina skruzdėlės.

Žydi vaisgina gegužės – birželio mėn. Auga drėgnose pievose, lapuočių ir mišriuose miškuose, pamiškėse, miško aikštelėse, miškinguose šlaituose. Išplitusi yra visoje Europos teritorijoje.

Šliaužiančioji vaisgina senovėje buvo vertinama kaip kraujavimą stabdanti, žaizdas gydanti ir kraujotaką gerinanti vaistažolė. 1652 metais M.Kulepeperis aprašė ją kaip padedančią kraujui išsivaikščioti iš mėlynių vaistažolę, kuri veiksminga gydyti sumušimamas.1931 metais harbologijos vadovėlyje ši vaistažolė aprašoma kaip ,, sulyginanti kraujotaką“. Šiuo metu gydymo tikslais augalas beveik nenaudojamas.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra vartojama šliaužiančiosios vaisginos žolė, kartais ir žiedynai. Vaisginos žolė yra renkama visą vasarą.

Veikliosios medžiagos

Šliaužiančiosios vaisginos žolėje yra sutraukiančių medžiagų taninų ir iridoidų glikozidų, iš kurių svarbiausias yra harpaginas. Šliaužančiosios vaisginos ištraukos veikia sutraukiančiai, jose yra kartumynų ir aromatinių medžiagų. Senovėje naudota kosulio, žaizdų gydymui ir kaip širdį stiprinanti, kepenis valanti priemonė.

Naudojimas medicinoje

Šliaužiančios vaisginos preparatai veikia nuskausminančiai, sutraukiančiai. Ji taip pat skatina šlapimo išsiskyrimą ir gimdos susitraukimus. Naudota kraujavimo stabdymui, mėnesinių ciklo reguliavimui, vidurių laisvinimui, širdies stiprinimui. Šios žolės ištraukomis senovėje buvo gydoma tulžies pūslės akmenligė, taip pat naudota žaizdų plovimui ir gerklės skalavimams. Šiuo metu nebenaudojama, tačiau kartais dar gaminamos ištraukos žaizdų plovimui.

Šliaužiančiosios vaisginos vartojimo formos

Buvo vartojamos augalo žolės ir žiedynų ištraukos.

Pašalinis Šliaužiančiosios vaisginos poveikis

Augalas nėra ištyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

Šliaužiančiosios vaisginos sąveika su kitais vaistais

Augalas nėra ištyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

Kada šliaužiančiosios vaisginos preparatų vartoti negalima

Augalas nėra ištyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

Daugiau skaitykite

  • Melisa vaistinė – Melisa vaistinė, Vaistinė melisa – Melissa officinalis – Citrininė […]
  • Vaistinė kraujalakė – Vaistinė kraujalakė – Sanguisorba officinalis – sravanosė, […]
  • Kvapusis čilmedis – Kvapusis čilmedis – Peumus boldus –  Čilmedis kvapusis, boldo, […]
  • Serbentas juodasis – Serbentas juodasis – Ribes nigrum – akyna, blakinis, bobingės, bobuogės, […]
  • Debesylas didysis – Debesylas didysis, Didysis debesylas – Inula helenium – debesyla, tarpažolė, […]
  • Šunobelė dygioji – Šunobelė dygioji – Rhamnus catharticus – šunobelė, dygioji […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *