E 222 – maisto priedas

E 222 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Natrio bisulfitas,  Sodium bisulphite, Sodium hydrogen sulphite, Mono-sodium salt of sulphurous acid, Гидросульфит натрия

Klasė– konservantas, antioksidantas, sulfitas

Cheminis junginys- sulfitinės rūgšties mononatrio druska

Kas tai yra?

E 222  yra išgaunamas iš sieros dioksido. Sumaišius E222 su natrio hipochloridu (kurio yra chloro balikliuose), išsiskiria pavojingi garai. Tai baltos spalvos, greitai suyrantys milteliai, reaguojantys su oro deguonimi ir virstantys į natrio sulfatą. Rūgštinėje aplinkoje virsta į sulfurinę rūgštį, kuri veikia kaip konservantas.Natrio bisulfitas maisto pramonėje dažniausiai dedamas į vynus ir maisto konservus, kaip konservantas bei norint apsaugoti jų spalvą ir skonį. Natrio bisulfitu apdorojami vaisių, daržovių, salotų paviršiai, noris išsaugoti jų „šviežumą“.Kartais gali būti naudojamas kaip baliklis.  Leistina paros vartojimo norma yra iki  0.7 mg/kg kūno svorio.

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Organizme natrio bisulfitas virsta į sulfatą ir pašalinamas lauk su šlapimu. Dėl savo oksiduojančio poveikio, gali sumažinti vitaminų, ir ypač vitaminų B1 ir E kiekį maisto produktuose. Sergantiesiems astma išprovokuoja astmos priepuolius, sukelia alergines reakcijas- net iki anafilaksijos. Perdozavimas gali būti mirtinas. Nerekomenduojamas vaikams.Esant jautrumui sulfitams rekomenduojama vengti maisto priedų E221- E 228.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Natrio bisulfitu apdorojami  vaisiai ir daržovės. Jo taip pat  yra  dedama į  šviežias vaisių sultis, vynus, sidrą, kitus alkoholinius gėrimus, dedamas į bulvių košes, naudojamas svogūnų saugojimui.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *