Anti-SMA

Tyrimo pavadinimas – Anti-SMA

Sinonimai – SMA, Smooth Muscle Antibody, antikūnai prieš lygiuosius raumenis, SMA, antikūnai prieš lygiuosius raumenis.

Tyrimo reikšmė

Šis tyrimas yra atliekamas kepenų ligų diferencinei diagnostikai. Sveikiems asmenims antikūnių prieš lygiuosius raumenis  (ASMA) neturi būti nustatoma.

Anti-SMA yra nustatomas daugiau nei 60% ligonių, kurie serga lėtiniu aktyviu hepatitu bei I tipo autoimuniniu hepatitu.

Jeigu ligoniui kartu yra randami ir padidėję ANA rodiklio titrai, tada anti-SMA nustatymas yra mažiau informatyvus. Esant ANA titrų padidėjimui, anti-SMA koncentracija gali būti nepadidėjusi, nors ligonis ir  serga lėtiniu aktyviu hepatitu.

Pirminė biliarinė cirozė

Apie 50% ligonių, kuriems yra nustatyta pirminė biliarinė cirozė, taip pat būna teigiami ir šio tyrimo rezultatai, nors jiems  šio rodiklio titrai retai viršija 1:80.

Lėtinis aktyvus hepatitas

Anti-SMA titrai, nustatomi tarp 1:80 ir 1:320, dažniausiai yra nustatomi lėtinio aktyvaus hepatito metu. Kiti lėtinio aktyvaus hepatito laboratoriniai rodikliai yra šie: padidėję GOT ir GPT, randamos LE ląstelės, neigiamas anti-DNR tyrimas ir  teigiamas ANA tyrimas. Dažnai būna nustatomi ir kiti pokyčiai: bilirubino koncentracijos padidėjimas, protrombino laiko pailgėjimas, šarminės fosfatazės aktyvumo padidėjimas, hipergamaglobulinemija. Lėtinis aktyvus hepatitas dažnai būna susijęs su specifiniu HLA fenotipu (B8, DR3, DR4, DR52a). Galutinai diagnozuoti lėtinį aktyvų hepatitą padeda kepenų biopsija.

Verta žinoti

Anti-SMA padidėjimas yra nustatomas vos 2% sveikų asmenų. Be to, sveikiems asmenims yra nustatomi maži anti-SMA titrai – tik iki 1:80.

Antikūnių titras gali padėti nustatyti susirgimo priežastį.

1999 metais sukūrė 1 tipo autoimuninio hepatito  (AIH-1) balų vertinimo sistemą. Pagal šią sistemą neigiamas antikūnių titras yra lygus 0 balų,  titras 1:40 yra lygus 1 balui, titras 1:80 lygus 2 balams, titras ≥1:80 lygus 3 balams. Autoimuninio hepatito 1 diagnozė yra tikra, kai balų suma yra >15, o balų suma lygi 10-15 reiškia galimą diagnozę.

 2008 metais Czaja supaprastino balų skaičiavimą ir pasiūlė, kad titras ≥1:40 būtų vertinamas kaip 1 balas, o titras  ≥1:80 būtų vertinamas kaip 2 balai. Pagal naują skaičiavimą, diagnozė yra tikrai kai balų suma  ≥7 , o tikėtina diagnozė yra tuomet kai balų suma yra  6 .

Norma

Antikūnių nėra

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Tyrimo rezultatų vertinimas

 Norma Antikūnių nėra
 Teigiamas tyrimas : 1:40
 Stipriai teigiamas tyrimas : ≥1:80

Nėra skirtumo tarp sergančiųjų lyties ir rasės. Tačiau vaikų  titrai gali būti žemesni.

  • Apie 50% ligonių, sergančių pirmine biliarine ciroze, šio tyrimo rezultatai yra teigiami, nors jiems šio rodiklio titrai retai viršija 1:80.
  • Anti-SMA titrai, nustatomi tarp 1:80 ir 1:320 dažniausiai yra nustatomi lėtinio aktyvaus hepatito metu.
  • Kiti lėtinio aktyvaus hepatito laboratoriniai rodikliai yra šie: padidėję GOT ir GPT, randamos LE ląstelės, neigiamas anti-DNR tyrimas, teigiamas ANA tyrimas. Dažnai  būna pakitę ir kiti kepenų rodikliai: padidėja bilirubino kiekis,  prailgėja protrombino laikas, padidėja šarminė fosfatazė, yra hipergamaglobulinemija.
  • Lėtinis aktyvus hepatitas taip pat dažnai būna susijęs su specifiniu HLA fenotipu (B8, DR3, DR4, DR52a). Galutinai diagnozuoti lėtinį aktyvų hepatitą padeda tik kepenų biopsija.
Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

 ASMA antikūnių titro padidėjimas yra nustatomas esant šiems susirgimams ir būklėms 

Autoimuninis 1 tipo hepatitas
Hepatitas B
Hepatitas C
Pirminė biliarinė cirozė
Pirminis sklerozuojantis cholangitas
Persidengiantys sindromai

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *