Apolipoproteinas E

Tyrimo pavadinimas – Apolipoproteinas E

Sinonimai – APOE, Apo E, bendras apoproteinas E, bendras apolipoproteinas E.

Tyrimo reikšmė

Šis tyrimas yra atliekamas siekiant nustatyti  lipidų apykaitos sutrikimus. Jis taip pat parodo didesnį polinkį sirgti Alzheimerio liga. Šį polinkį lemia Apoε4 (Apo E4) apolipoproteinų variantas. Didesnę diagnostinę vertę turi  Apo E genotipavimo tyrimas. Apo E yra kepenyse gaminamas apolipoproteinas. Jis jungiasi  prie LMTL ir MTL cholesterolio ir keičia metabolizmą. Apo E dalyvauja pašalinant chilomikronus ir labai mažo tankio lipoproteinus iš plazmos.

Apolipoproteino E nustatymas gali būti naudingas pavirtintant III tipo hiperlipoproteinemijos diagnozę. Jai esant padidėja lipoproteinų Apo E koncentracija. Paprastai diagnozuojant III tipo hiperlipoproteinemiją užtenka atlikti E2/2 (ε2/2) genotipo nustatymo ir lipoproteinų elektroforezės tyrimus. Atliekant lipoproteinų elektroforezę, yra nustatoma plati β-frakcija.

Teoriškai Apo E nustatymas gali būti informatyvus ir gydant III tipo hiperlipoproteinemiją bei vertinant  šio susirgimo gydymo eigą. Tačiau praktikoje tam užtenka trigliceridų ir cholesterolio tyrimų. Nors ligoniams, sergantiems vainikinių širdies kraujagyslių  liga, dažnai būna padidėjusi Apo E koncentracija, šis rodiklis nėra labai informatyvus nei gydymo eigai nei ligos prognozei.

Verta žinoti

Alzheimerio liga skirstoma į du tipus: sporadinę ir šeimyninę. Sporadinei ligos formai šiek tiek sunkiau nustatyti ryšį su Apo E4 (Apo ε4) aleliais. Jie pasitaiko apie 50% sergančiųjų Alzheimerio liga. Jeigu lygintume su šeimynine šios ligos forma, tai šiuo atveju Apo E4 (Apo ε4) nustatoma maždaug 80% sergančiųjų. Abiejų ligos formų klinika ir gydymas nesiskiria.  Sveikų asmenų tarpe Apo E4 (Apo ε4) pasitaiko apie 15% individų.

Norma

 Apolipoproteinas E  30–120 mg/l.

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo įlevandos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *