Citomegalovirusas (CMV)

Tyrimo pavadinimas – Citomegalovirusas (CMV)

CMV tyrimas

Tyrimo reikšmė

Citomegalovirusas CMV) yra Herpes šeimos virusas. Šis virusas nėra retas. Šiuo metu manoma, jog priklausomai nuo gyvenamosios vietos, gyventojų populiacijoje gali būti nuo  40% iki  100% šiuo virusų infekuotų asmenų. Yra manoma, jog 90 %   20 -40 metų amžiaus žmonių turi antikūnių prieš šį virusą. Didžiajai žmonijos daliai CMV virusas yra nepavojingas ir nesukelia jokių ligos reiškinių. Tačiau sergantiesiems imuninės sistemos ligomis, šis virusas gali būti labai pavojingas. AIDS sergantiems ligoniams CMV viruso infekcija gali sukelti pneumonitą, ezofagitą, kolitą, encefalitą, hepatitą ir retinitą, kuris paprastai komplikuojasi aklumu. Citomegaloviruso infekcija yra viena iš pagrindinių mirtinų komplikacijų, įvykstančių po organų transplantacijos. Jeigu  motina buvo infekuota šiuo virusu nėštumo metu, naujagimis gali gimti protiškai atsilikęs ar gimti su  mikroencefaliją. Citomegalo virusas yra išskiriamas iš visų audinių ir skysčių. Nėščios sveikatos apsaugos srities darbuotojos turėtų ypač saugotis kontakto su infekuotaisiais šiuo virusu ir skirti ypatingą dėmesį rankų higienai bei asmeninės apsaugos priemonėms.

Paprastai  tyrimas atliekamas nustatant IgG arba IgM klasės antikūnius, Jeigu įtariama ūmi CMV infekcija, atliekamas CMV titras, kitaip dar vadinamas “ūmiu mėginiu”. Antrasis kraujo mėginys, kitaip vadinamas “konvalescencijos titru” yra imamas po 14 dienų. Citomegalovirusinė infekcija yra diagnozuojama tuomet, kai konvalescentinis titras padidėja 4 kartus nuo ūmaus titro vertės. Aktyvios CMV infekcijos diagnozė turi būti patvirtinta viruso išskyrimu.

Atliekant CMV viruso kiekybinį tyrimą polimerazės būdu, gauti rezultatai neleis dieferencijuoti ar virusinė infekcija yra latentinė ar aktyvi.

CMV tyrimas naudingas atliekant potencialių organų donorų  ir recipientų skriningo tyrimus.

Jeigu naujagimio serume buvo rasti IgM klasės antikūniai prieš CMV, tai dažniausiai reiškia įgimtą CMV infekciją.

Verta žinoti
  • Jeigu kraujo ir organų  recipientai yra  imunosupresinėje būklėje  ir neturi antikūniųprieš CMV virusą, jiems perpilamas kraujas ir persodinami organai turi būti tik iš CMV neigiamų donorų.
  • Jeigu šiems pacientams atliekami kraujo tyrimai, venos punkcijos metu jie gali užsikrėsti citomegalovirusu. Pacientai privalo būti apmokyti stebėti punkcijos vietą dėl paraudimo, patinimų, vietinio skausmingumo ir karščiavimo reiškinių.
Norma

 Neigiamas arba titras  <1:5:- Infekcijos nebuvo.

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu uždengtą mėgintuvėlį. Jeigu tyrimas atliekamas tik CMV antikūnių buvimui nustatyti, atliekamas tik vienas kraujo tyrimas.

Pacientas turi būti informuotas, kad jam reikės atvykti pakartotiniam kraujo tyrimui, jeigu įtariama infekcija.

Tyrimo rezultatų vertinimas

  • 1. Rasti CMV antikūniai: Buvusi infekcija
  • 2. Padidėjęs CMV titras :CMV infekcija
  • 3. Sumažėjęs CMV titras :Jautrus citomegalovirusui
Tyrimo rezultatus įtakojantys faktoriai

Klaidingai teigiami CMV tyrimo rezultatai gali būti jeigu paciento kraujyje yra randama reumatoidinis faktorus arba pacientas turėjo kontaktą su Epšteino – Baro virusu.

Klaidingai teigiamas IgM padidėjimas taip pat aptinkamas jeigu pacientas serga infekcine mononukleoze.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *