Apsinuodijimas teofilinu

Apsinuodjiimas teofilinu

Teofilinas yra bronchospazmolitikas, vartojamas gydyti astmą ir lėtines obstrukcines plaučių ligas. Naujagimiams jis yra skiriamas  gydant kvėpavimo sutrikimus ir bradikardiją. Vaistas gerai toleruojamas, jeigu serume yra pakankama terapinė koncentracija. Teofilino gydomoji  platuma yra labai siaura. Jeigu terapinės platumos reikšmės yra viršijamos, gali staiga prasidėti intoksikacijos požymiai. Ta pati teofilino dozė gali visiškai neturėti poveikio vieniems asmenims, tačiau būti toksiška kitiems.

Teofilino koncentracijos serume nustatymas yra vienintelė priemonė sužinoti, ar gydymas efektyvus ir netoksiškas.

Teofilino pusinės eliminacijos periodas suaugusiesiems yra 3,5 valandos. Vaikams šis laiko tarpas ilgesnis – 8,5 valandos.

Preparato pusiausvyrinės koncentracijos susidarymas suaugusiųjų kraujyje užtrunka apie 2 dienas. Vaikams šis laikotarpis – 1–2 dienos, naujagimiams – 2–6 dienos. Ši pusiausvyra pasiekiama vartojant per os skiriamas vaisto dozes.

Teofilino koncentracija kraujyje priklauso nuo gydymo schemos. Maksimali koncentracija kraujyje pasiekiama po 60–90 minučių.

Preparato poveikis, stabdantis bronchų spazmų atsiradimą, pasireiškia, kai vaisto koncentracija kraujyje yra 50µmol/l ir daugiau. Optimali teofilino koncentracija kraujyje – 80µmol/l.

Apsinuodijimas teofilinu

Apsinuodijimas teofilinu sukelia tachiaritmijas. Šio apsinuodjimo mechanizmas – fosfodiesterazės inhibicija.

Vystantis sunkiai acidozei taip pat vystosi hipokalemija (dažniausia hipokalemijos priežastis šiuo atveju yra vėmimas).

Apsinuodijimui taip pat būdinga sąmonės pritemima,s traukuliai, kartais orientacijos sutrikimai.

Medicininės pagalbos principai

1. Apsinuodjimo reiškiniai šalinami skiriant aktyvuotą anglį. Aktyvuota anglis sustiprina teofilino šalinimą iš organizmo.

2. Taip pat yra atstatomas skysčių bei elektrolitų balansas.

3. Hemodializė yra indikuotina kai yra labai stiprūs teofilino toksiškumo reiškiniai (teofilino koncentracija plazmoje >60 mg/l).

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *