Ar vitaminas C tikrai gerina nuotaiką?

Ar vitaminas C tikrai gerina nuotaiką? 
Ar vitaminas C gerina nuotaika

Kad vitaminas C tikrai pakelia nuotaiką tikrai galite neabejoti. Tai buvo įrodyta klinikiniais tyrimais. Gydytojai pastebėjo, jog ligoninėje gulintiems pacientams, kurių vitamino C kiekis kraujyje yra sumažėjęs šis vitaminas tikrai padėjo. Paskyrus šiems pacientams dideles vitamino C dozes, juos varginanti bloga nuotaika tikrai pasitaisė. Tačiau aklai kartoti, kad vitaminas C yra vaistas nuo visų ligų visgi negalima.
Tikrai ne paslaptis, jog trūkstant vitamino C gali varginti depresija ir nuovargis.  Tikrai ne paslaptis, jog vitaminas C gali pataisyti nuotaiką, tačiau kiek jo reikia ir kam iš tikrųjų jis padeda kol kas pasakyti dar negalima. Šioje srityje atliktų tyrimų duomenų tam dar nepakanka.

Kiek vitamino C reikėtų suvartoti per parą?

Šiuo metu vis dar laikomasi nuomonės, jog pagrindiniai vitamino C šaltiniai turėtų būti vaisiai ir daržovės. Jeigu visgi nutarėte, jog šio vitamino jums trūksta, – stenkitės per dieną jo suvartoti ne daugiau kaip 2 gramus (2000 miligramų).

Ar vitamino C gali būti per daug?

Vitamino C arba askorbo rūgšties yra beveik visuose vaisiuose ir daržovėse. Šis vitaminas yra tirpus vandenyje, jis mums tikrai labai reikalingas. Pagrindinė jo funkcija- garantuoti normalų ląstelių augimą ir vystymąsi. Šis vitaminas taip pat padeda įsisavinti mums reikalingą geležį. Tačiau organizmas jo atsargų nekaupia. Mūsų organizmas taip pat negamina šio vitamino, todėl jo reikia gauti su maistu.

Kur daugiausia yra vitamino C?

Taisyklė čia labai paprasta – daugiausia vitamino C yra spalvotuose vaisiuose ir daržovėse- braškėse, avietėse, serbentuose, brokoliuose, paprikose ir taip toliau. Mūsų organizmas yra įpratęs pernelyg didelius vitamino C kiekius tiesiog pašalinti iš organizmo su šlapimu, Taip atsitinka, kai vitaminas C į mūsų skrandį patenka su maistu.

Šiuo metu manoma, jog  vitamino C kasdieninė dozė turėtų svyruoti nuo 65 iki 90 miligramų. Ji taip pat neturėtų viršyti 2 gramų per dieną. Perdozuoti vitaminą C galima nesaikingai vartojant maisto papildus su šiuo vitaminu ar vartojant pernelyg daug maisto produktų į kuriuos šio vitamino buvo pridėta papildomai.

Kas gali atsitikti suvartojus pernelyg daug vitamino C?

Maisto papildų su vitaminu C perdozavimas gali pasireikšti šiais požymiais

  • Viduriavimu
  • Pykinimu
  • Vėmimu
  • Deginimu duobutės srityje
  • Pilvo skausmais
  • Galvos skausmais
  • Nemiga
  • Inkstų akmenlige

Taigi, būkite atsargūs ir sveiki. Nevartokite šio vitamino saujomis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *