Dusulys sergant širdies ligomis

Dusulys sergant širdies ligomis

Tai labai dažnai stebimas klinikinis simptomas, bet jis yra nespecifinis širdies ligoms. Dusulys gali būti stebimas daugelio ligų metu, ypač  esant plaučiųsusirgimams, bet taip pat būdingas ir kitoms ligoms.

Širdinis dusulys

Adekvatus fiziniam krūviui dusulys. Apklausos metu privalome išsiaiškinti ar dusulio kilmė yra patologinė ar ne. Fizinio krūvio metu  kvėpavimas padažnėja ir tai normalu. Jeigu šis padažnėjimas yra labai didelis, jis suprantamas kaip dusulys.

1. Kokį dusulį   vadiname patologiniu?

Patologiniu  yra vadinamas dusulys, kuris atsiranda įprastinėmis tam žmogui gyvenimo sąlygomis, saikingo fizinio krūvio metu.
Vertingu diagnoziniu požymiu yra ir atsistatymo laikotarpio trukmė (per kiek laiko praeina dusulys, nutraukus fizinį krūvį).

2. Dusulio intensyvumo klasifikacija
 Niujorko kardiologų asociacija siūlo tokią dusulio intensyvumo klasifikaciją: 

Io – dusulio nėra.
IIo – dusulys atsiranda didelio fizinio krūvio metu.
IIIo – dusulys įprastinio tam žmogui fizinio krūvio metu.
IVo – ramybės dusulys.

3. Kas yra būdinga nuolatiniam dusuliui?

Nuolatinis dusulys– kitaip  dar yra vadinamas ortopnoe. Jis  yra stipresnis gulint, palengvėja atsisėdus. Taip yra todėl, kad gulint padidėja veninio kraujo pritekėjimas į širdį ir kvėpuoti pasidaro sunkiau. Ir priešingai, atsisėdus  žmogui kvėpuoti yra lengviau, šie ligoniai guli ir miega su aukštu lovos galvūgaliu,(neretai su keliom pagalvėmis) arba pusiau sėdėdami. Šis požymis yra labai reikšmingas širdinio dusulio charakteristikai.

4. Ką vadiname paroksizminiu dusuliu?

Paroksizminiu dusuliu yra vadinamas staiga (dažniausiai ramybėje) atsirandantis dusulys.

Skiriami du paroksziminio dusulio tipai:

A).paroksizminis naktinis dusulys (širdinė astma)
B). plaučių edema.

Paroksizminio dusulio požymiai

Paroksizminio dusulio ir plaučiui dedami būdingam dusuliui būdingi požymiai yra šie

A) Paroksizminiam naktiniam  dusuliui būdinga tai, kad  dažniausiai pasireiškia naktį, gulinčiajam horizontalioje padėtyje. Ligonis nuo dusulio pabunda, atsisėda ant lovos krašto, palengvėja nuleidus kojas žemyn. Jis  gana greitai praeina  jas nuleidus. Po to vėl gali užmigti. Tai toli pažengusios ligos, prognoziniu aspektu nepalankus požymis.

B)Plaučių edemą sukelia ūmus kairiosios širdies nepakankamumas. Kraujo spaudimas plaučių arterijoje tampa toks didelis, kad prasideda skystosios kraujo dalies (o vėliau ir eritrocitų) eksudacija į plaučių alveoles, kurios prisipildo skysčio, kitaip tariant  plaučiai paskandinami.

Plaučių edema gan dažnai prasideda kosuliu ir gargimo jutimu gerklėje. Ligonis sėdi ant lovos krašto, kvėpuoja dažnai. Kvėpavimas labai greit vis sunkėja. Esant palankiai eigai, toks dusulio priepuolis baigiasi gausiu putotų, skystų, rausvų skreplių atkosėjimu. Nesant kvalifikuoto gydymo, ligonis gali mirti.

Dusulio atsiradimas sergant širdies liga yra blogos prognozės požymis.

6. Klinikinė dusulio klasifikacija
 Merck siūlo tokią klinikinę dusulio klasifikaciją 

Fiziologinis dusulys
Plautinis dusulys
Širdinis dusulys

7. Kokie yra  dusulio vystymosi mechanizmai?

 1.Fiziologinis dusulys  – yra adekvatiškas fiziniam krūviui. Jį sukelia metaboliniai faktoriai. Šiam tipui priklauso ir dusulys esant aukštai virš jūros lygio, tvankioje, nevėdinamoje patalpoje (yra ir hipoksemija ir hiperkapnija) ir pan.

 2.Plautinis dusulys – šio dusulio priežastys  yra plaučių restrikcija arba bronchų obstrukcija

 3. Širdinis dusulys  – yra  širdies nepakankamumo požymis. Jis yra adekvatus fiziniam krūviui. Jo metu pagreitėjus medžiagų apykaitai (padidėja O2 ir medžiagų apykaitos metabolitų poreikis), nusilpusi širdis nebegali tokio deguonies poreikio kompensuoti. Į kompensacinį procesą įsijungia kvėpavimo organų sistema – pagilėja ir padažnėja kvėpavimas, nes kvėpavimo centrą dirgina rūgštūs medžiagų apykaitos produktai (audinių ir galvos smegenų acidozė).

Vėlyvose širdies nepakankamumo stadijose deguonies apykaita plaučiuose labai pablogėja dėl kraujo stazės plaučiuose. Tiesiogine kvėpavimo pagilėjimo ir padažnėjimo priežastimi yra tarpalveolinių pertvarų refleksinis dirginimas (jas dirgina kraujo sąstovis).

Ką vadiname širdine astma?

Širdinė astma yra vadinamas  ūmus kvėpavimo nepankankamumas, lydimas dusulio, hiperventiliacijos, sausų švilpiančių karkalų su bronchospazmu. Ją sukelia kairiojo skilvelio nepakankamumas.

Kas yra Čein- Stokso kvėpavimas?

Taip yra vadinamas savitas dusulio variantas. Dažniausia jo  priežastis yra organinė CNS patologija .

Kas yra Ortopnoe?

Ortopnoe yra toks dusulio tipas, kai pradedama dusti  gulint. Dėl to ligonis yra priverčiamas  atsisėsti (šie ligoniai guli pusiau sėdimoje padėtyje). Jo tiesiogine priežastimi yra veninio kraujo sugrįžimo į dešinę širdį padidėjimas (kairiojo skilvelio prieškrūvio padidėjimas) ir kairiojo skilvelio nesugebėjimas šio padidėjimo kompensuoti sistolinio ir minutinio tūrio padidėjimu.

Kita ortopnoe priežastis yra  skysčio susikaupimas perikardo ertmėje. Normos atveju perikardo ertmėje yra  yra apie 100-150 ml kysčio.  Jeigu skystis joje kaupiasi greitai, jau 250 ml gali sukelti kardiogeninį šoką . Jeigu skystis kaupiasi labai lėtai, net 1000 ml. nesukelia žymesnių hemodinamikos sutrikimų.

Pagrindinės širdies tamponados priežastys

Širdies tamponados pagrindinės priežastys yra: infekcinis perikarditas, reumatinis perikarditas, uremija, vėžys, širdies plyšimas sergant miokardo infarktu, aortos aneurizmos plyšimas, trauma.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *