Alopecija

Alopecija- kas tai yra?

Alopecija yra plaukų nebuvimas kurioje nors kūno vietoje. Plaukai gali išslinkti bet kurioje kūno dalyje, tačiau labiausiai tai pastebima kai jie išslenka iš plaukuotosios galvos dalies. Liaudyje alopecija yra vadinama nuplikimu. Nuplikimas gali būti vyriškojo tipo ir lizdinis ( židininis nuplikimas). Vyriškojo tipo nuplikimas pasitaiko dažniausiai. Manoma, jog jis yra paveldėjamas. Pirmiausia pradedama plikti nuo smilkinių, vėliau plaukai prarandami ir galvos viršūnėje. Plinkant plaukai pradeda plonėti, silpnėti, kol galiausiai visiškai iškrenta.
Kartais alopecija būna įgimta- kai visiškai nebūna plauko šaknelių ar būna įgimti plauko struktūros pakitimai. Jeigu alopecija yra įgimta, taip pat gali nebūti antakių ir blakstienų.

Esant generalizuotai alopecijai plaukai krenta kuokštais, neretai iškrenta staiga. Taip neretai nutinka sunkiai susirgus, po chirurginių operacijų, ilgai sergant, po gimdymo ar psichologinės traumos, kartais apsinuodijus,-ypač sunkiausiais metalais. Daugelis vėžio gydymui skirtų vaistų sukelia laikiną nuplikimą. Plaukai ilgainiui atauga, nutraukus gydymą šiais vaistais.

Židininis nuplikimas ( lizdinė alopecija) neretai būna dėl vietinių odos pažeidimų. Taip gali atsitikti po nudegimų, traumų, pernelyg agresyviai prižiūrint plaukus- pastoviai tempiant juos į viršų,raišiojant gumytėmis, po spindulinio gydymo. Kartais lizdinio nuplikimo židiniai būna vaikams ar suaugusiems sergantiems plaukų grybeliu. Paauglių tarpe pasitaiko atvejų, kai paaugliai tiesiog pešioja plaukus dėl psichologinių priežasčių. Šis susirgimas vadinasi trichotilomanija (trichotillomania) .

Tačiau plaukai gali išslinkti ir sergant rimtomis ligomis. Pasitaiko sergant autoimuniniais susirgimais( raudonąja vilklige), odos augliais.

Visiškas plaukų nebuvimas – universalioji alopecija ( allopecia universalis) pasitaiko labai retai. Jai būdinga tai, kad nėra ne tik plaukų, bet ir antakių bei blakstienų.

Alopecijos gydymas yra gan sudėtingas. Visų pirma turi būti išsiaiškintos jos priežastys. Jeigu plaukai išslinko dėl taikyto gydymo- neretai jie atauga per kelis mėnesius. Vyriškojo tipo nuplikimas yra gydomas minoksidilio ir finasterido preparatais. Taip pat gan sėkmingai yra taikomas operacinis gydymas- persodinami plaukai.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *