Niagenas

Niagenas
niagenas

Kas tai yra?

 

Niagenas yra patentuota nikotinamido ribozido forma. Nikotinamido ribozidas yra viena iš vitamino B3 formų. Jis yra dažnai dedamas į maisto papildus. Tai medžiaga, kuri dalyvauja ląstelės energijos apykaitoje ir didina ląstelės  energijos gamybą. Šiai dienai yra manoma, jog niagenas skatina mūsų ląstelių mitochondrijų veiklą ir tuo būdu padeda suaktyvinti metabolinius organizmo procesus. Manoma, jog taip niagenas padeda užkirsti kelią ląstelės senėjimui.  Visiškai gali būti, jog užsienio rinkose greitu metu pasirodys ir energetiniai batonėliai, kurių sudėtyje yra niageno.

Kuo ypatingas niagenas?

Mūsų ląstelių energiją gaminančią sistemą aktyvina fermentų grupė, vadinama sirtuinais (sirtuins). Jų aktyvumą skatina su maistu gaunama medžiaga NAD-as (nikotinamido adenino nukleotidas). Senstant šios medžiagos kiekis ląstelėje mažėja, o su maistu gaunamą NAD-ą įsisavinti tampa vis sunkiau. Todėl silpnėja energijos gamybą skatinančių fermentų veikla. Mokslininkų tyrinėjimai parodė, kad niagenas didina NAD-o kiekius ir šiai dienai nustatyta, jog maisto papildai su niagenu yra saugūs vartoti.

Kur yra šios medžiagos?

Nikotinamido ribozido yra piene ir aluje, tačiau čia aptinkami jo kiekiai yra labai maži. Šiai dienai ši medžiaga yra sintetinama laboratorijose.

Kam gali trūkti šio maisto papildo?

Niageno trūkumo požymių nustatyta nėra, nes jis nėra priskiriamas maisto produktams.

Kokių susirgimų atveju niagenas gali būti naudingas?

Tyrimų su laboratoriniais gyvūnais metu yra nustatyta, jog ši medžiaga gali sumažinti viršsvorį maitinantis daug riebalų turinčiu maistu. Ji taip pat gali padėti reguliuojant cholesterolio ir cukraus kiekius kraujuje bei stiprinti raumeninį audinį.

Kiti laboratoriniai tyrimai atlikti  su gyvūnais leidžia manyti, jog šis maisto papildas padeda apsaugoti nuo klausos praradimo susijusio su triukšmu, gali būti naudingas stiprinant nusilpusį širdies raumenį, sumažinti Alzheimerio ligos metu atsirandančias plokšteles ir padėti gydant suriebėjusias kepenis. Tačiau galutinai to teigti pagal šiuo metu atliktus tyrimus dar negalima.

Niageno vartojimo indikacijos

Šiai dienai manoma, jog niagenas gali būti naudingas kovojant su nutukimu bei esant kitiems metabolizmo sutrikimams.

Vartojimo dozės

Su žmonėmis atlikti tyrimai parodė, jog vienkartinė 100 mg niageno dozė padidina NAD -o kiekius ląstelėse.

Pašaliniai niageno vartojimo reiškiniai

Literatūroje duomenų nėra.

Kontraindikacijos niageno vartojimui

Literatūroje duomenų nėra.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *