Zizifas paprastasis

Zizifas paprastasis ir jo gydomosios savybės

Augalas – Paprastasis zizifas

Lotyniškas pavadinimas – Ziziphus jujuba

Sinonimai – Jujube, Da Zao , Chinese jujube, Chinese-date, common jujube, jujube, pranc. jujubier common, vok. Brustbeerbaum, chinesische Dattel, Jujube, Azufaifo, Anèbe, Badar, Ber, Black Date, Black Jujube, Chinese Date, Chinese Jujube, Da Zao, Date Seed, Datte Chinoise, Datte Noire, Fructus Jujubae, Fructus Ju Jubae, Hei Zao, Hong Zao, Jujube Chinois, Jujube Plum, Jujube Noir, Jujube Rouge, Jujubi, Jujubier, Red Date, Red Jujube Date, Rhamnus zizyphus, Semen Ziziphi Spinosae, Sour Chinese Date, Sour Date, Suan Zao Ren, Zao, Zefzouf, Ziziphi Spinosae, Ziziphus jujuba, synonyms Ziziphus sativa, Ziziphus spinosa, Ziziphus vulgaris, Ziziphus zizyphus, Zizyphi Fructus, Zizyphus, Zizyphus jujuba, Zyzyphus jujube.

Šeima – Šunobeliniai (Rhamnaceae)

Augalo aprašymas

Zizifas yra lapuotis dygliuotas medis, išaugantis iki 8 metrų aukščio. Jo lapai pailgi, bukai dantyti. Zizifas žydi smulkiais gelsvai žalsvos spalvos žiedais, susitelkusiais į žiedynys. Jo vaisiai yra valgomi. Jie yra rudai raudonos arba juodos spalvos, ovalios formos. Zizifo vaisiai yra renkami ankstyvą rudenį.

Zizifo tėvynė- Kinija ir Japonija bei Pietryčių Azija. Jis plačiai auginamas visuose Subtropikuose

Zizifo vaisiai Tradicinėje Kinų Medicinoje yra naudojami jau apie 2500 metų. Jie vertinami dėl savo saldaus ir malonaus skonio. Apie šį augalą yra sudėta nemažai klasikinių Kinijos eilėraščių. Kinų medicinoje taip pat naudojamas ir kita augalo rūšis- dygliuotasis zizifas( Z. spinosa). Jam būdingas raminantis poveikis. Taip pat kinai laiko, jog šis zizifas maitina širdį ir ramina sielą.

Naudojamos augalo dalys

Maistui ir vaistams yra naudojami zizifo vaisiai- zizifai.

 

Veikliosios medžiagos

Zizifo vaisiuose yra aptikta bioflavonoidų, polifenolių, polisacharidų ir eterinių aliejų. Taip pat yra gleivių, vitaminų  A, B2 ir C. Juose taip pat yra kalcio, fosforo ir geležies. Nustatyta, jog šiuose vaisiuose vitamino C yra 20 kartų daugiau nei citrinos vaisiuose.

Naudojimas medicinoje

Zizifo vaisiai yra naudojami tiek vaistams, tiek  maistui. Jie padeda priaugti svorio ir stiprina raumenis, bei didina ištvermę. Kinų Tradicinėje Medicinoje jis naudojamas kaip qi tonikas ir kepenis stiprinanti priemonė. Zizifas taip pat švelniai ramina ir veikia antialergiškai. Jis taip pat skiriamas esant sujaudinimui ir nerimui. Jo dedama į vaistus pagerinti vaistų skoniui.

Japonijos mokslininkai nustatė, kad zizifo vaisiai stiprina imunitetą. Kiniečių tyrima parodė, kad girdant laboratorinius gyvūnus zizifo ištrauka pagerėjo jų išvermė. Nedidelės apimties klinikinis tyrimas nustatė, jog 12 pacientų, sergančių kepenų ligomis skiriant 4 savaites zizifus ir žemės riešutus su ruduoju cukrumi, pagerėjo jų kepenų funkciniai rodikliai.

Dozavimas

Priklauso nuo gydytojo rekomendacijų.

Pašalinis zizifo poveikis

Zizifo vaisiai gali sumažinti cukraus kiekį kraujuje.

Zizifo vaisiai gali veikti slopinančiai.

Zizifo sąveika su kitais vaistais

Zizifo vaisiai gali sąveikauti su cukraus kiekį reguliuojančiais vaistais ir stiprinti jų poveikį.

Zizifo vaisiai gali stiprinti anestezijai naudojamų preparatų veikimą. Rekomenduojama nutraukti zizifo vartojimą 2 savaites prieš numatomą chirurginę operaciją.

Kada zizifo preparatų vartoti negalima

Zizifo preparatų nerekomenduojama vartoti nėštumo metu ir maitinant krūtimi- nes augalas mažai ištyrinėtas.

Zizifo preparatų nerekomenduojama vartoti prieš chirurgines operacijas.

 

Daugiau skaitykite

  • Raudonųjų mielių ryžiai Raudonųjų mielių ryžiai (RMR) yra tradicinis kinų maisto produktas,  kuris yra […]
  • Kininis ženšenis – Kininis ženšenis – Panax ginseng –Korean ginseng, Chinese ginseng, Asian […]
  • Vynmedis tikrasis – Vynmedis tikrasis –  Vitis vinifera –Activin, Black Grape Raisins, […]
  • Erškėtis paprastasis – Paprastasis erškėtis – Rosa canina – arškėtys, erškėčiakrūmis, […]
  • Alyvmedis europinis – Alyvmedis europinis – Olea europaea – Olive, Acide Gras Insaturé, […]
  • Citrinvytis kininis – Kininis citrinvytis –Schizandra chinensis –Citrinvytis kininis, Bac Ngu […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *