Baltasis santalas

Baltasis santalas ir jo gydomosios savybės

Augalas – Baltasis santalas

Lotyniškas pavadinimas – Santalum album

Sinonimai – Sandalmedis, White Sandalwood, Ananditam, Bois de Santal Blanc, Bois de Santal Jaune, Chandan, Chandana, East Indian Sandalwood, Huile de Santal Blanc, Oil of Sandalwood, Safed-Chandan, Sandal Tree, Sándalo, Sanderswood, Santal, Santal Blanc, Santal Citrin, Santali Lignum Albi, Santal Oil, Santalum album, Swet Chandan, Taliaparnam, Tan Xiang, White Sandalwood Oil, White Saunders, Yellow Sandalwood, Yellow Saunders.

Šeima – Santalinių (Santalaceae)

Augalo aprašymas

Baltasis santalas yra visžalis tropinis medis, užaugantis iki 4-9 metrų aukščio. Tai ilgaamžis medis, galintis išgyventi iki 100 metų. Jauno medžio žievė rausva ar ruda, lygi, o  vėliau ji  pajuoduoja ir suaižėja. Mediena yra žalsvos arba baltos spalvos, tvirta ir sunki, atspari termitams. Santalo lapai yra  priešiniai, lancetiški arba ovalūs. Žydi santalas raudonos spalvos žiedais, susitelkusiais į žiedynus. Jo vaisiai – nedidelės beveik juodos spalvos uogos.Baltasis santalas yra pusiau parazitinis augalas ir parazituoja ant maždaug 300 skirtingų augalų rūšių. Savaime šis medis auga tropiniuose sausuosiuose miškuose. Mėgsta augti smėlingoje, akmenuotoje dirvoje. Natūraliai jis yra paplitęs Indijoje, tačiau kultūrinėms reikmėms yra auginamas Šri Lankoje, Pietryčių Azijoje, Australijoje ir Okeanijoje. Natūralios baltojo santalo augimvietės gamtoje sparčiai nyksta,  todėl šio medžio medieną yra uždrausta išvežti iš Indijos.

Senovės Egipte baltojo santalo eterinis aliejus buvo naudojamas balzamavimui. Indijoje iš jo medienos gaminami smilkalai, kvepalai,  statomos šventyklos, drožiamos dievų skulptūros. Senovėje sandalo mediena būdavo eksportuojama į Kiniją,  Egiptą, Graikiją, Romą.

Senovės Kinijoje santalmedžio medis jau apie 500 metų buvo naudojamas gydymui. Jauno santalo mediena taip pat naudojama kvepalų gamybai.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojama mediena ir  iš medienos  taip pat yra ruošiamas eterinis aliejus. Santalo medžiai yra kertami visus metus.

Veikliosios medžiagos

Sandalmedyje yra maždaug  3–6% eterinių aliejų. Pagrindinės šių aliejų veikliosios medžiagos yra seskviterpenoliai – alfa ir betasantoliai. Aptikta jame ir dervų bei rauginių medžiagų- taninų.

Naudojimas medicinoje

Iš baltojo santalo yra  išgaunamas eterinis aliejus, kuris veikia antiseptiškai. Aliejus yra  naudojamas parfumerijoje kvepalų gamybai, juo taip pat tepama oda. Jis drėkina, tonizuoja, bei apsaugo nuo UV spindulių.

Santalo eterinis aliejus yra naudojamas  sausos, šiurkščios, spuogotos odos priežiūrai. Jis maloniai nuteikia, gerina psichoemocinę būseną. Taip pat yra naudojamas aromatinėms žvakėms, vonioms, inhaliacijos, smilkymui, masažams, kosmetikos priemonėms.

Santalo medis taip pat traidiciškai yra naudojamas šlapimo takų dezinfekcijai, cistito ir gonorėjos gydymui. Ajurvedoje santalo medžio pasta yra tepama ant odos bėrimų ir niežtinčios odos. Kinijoje laikoma, kad santalo medis gali būti naudingas nuo krūtinės ir pilvo skausmų.

Yra tikima, kad santalmedžio eterinis aliejus lygina smulkias raukšleles. YJis ramina, mažina niežulį bei naikina bakterijas, sukeliančias bėrimus. Santalo aliejumi galima kvėpinti patalpas, nes jis  gerina nuotaiką, gydo nemigą, atpalaiduoja, subalansuoja emocijas, stimuliuoja imuninę sistemą, dezinfekuoja kvėpavimo takus, veikia kaip afrodiziakas.

Baltojo santalo vartojimo formos

Patalpų orui pagerinti: 5-7 lašus santalo eterinio aliejaus įlašinti į aromatinę lempą.

Aromatinei voniai : 5-7 lašus eterinio santalo  aliejaus sumaišyti su 1 valg. šaukštu emulsiklio (pieno, medaus, jūros druskos) ir ištirpinti vonioje.

Masažui: 7-8 baltojo santalo eterinio aliejaus lašus sumaišyti su 15 g masažinio kremo ar aliejaus.

Inhaliacijoms:  1-2 lašus eterinio  santalo aliejaus įlašinti į indą su karštu vandeniu, užsidengti galvą rankšluoščiu, kad neliktų tarpo orui praeiti, ir kvėpuoti 5-7 min. Procedūros metu būtina užsimerkti.

Kompresams: 4 lašai eterinio santalo aliejaus lašinami į  200 ml  šilto vandens. Šiuo vandeniu sudrėkinti audeklą ir dėti kompresą.

Kosmetinės kaukės: 5 lašus santalo eterinio aliejaus  įlašinti į 15 g jojobos arba abrikosų, arba kviečių daigų aliejų. Juo ištrinti veido ir kaklo odą. Palaikyti 3-5 min ir nuplauti drungnu vandeniu.

Kosmetikos produktų praturtinimui: 7 lašus baltojo santalo eterinio aliejaus sumaišyti su 15 g bazinio produkto.

Nerimui raminti ir varginant nemigai, ypač pagyvenusius žmones, užtenka 1 lašą sandalmedžių aliejaus užlašinti ant pagalvės ar servetėlės.

Pašalinis baltojo santalo poveikis

Manoma, jog santalo preparatai vartojami maistinėmis dozėmis galimai yra saugūs. Tačiau juos nesaugu vartoti ilgiau kaip 6 savaites paeiliui, nes jie gali pažeisti inkstus.

Vartojamas vidun baltasis santalas gali sukelti niežulį, dirginti skrandį, taip pat gali atsirasti kraujo šlapime.

Nerekomenduojama santalo eterinio aliejaus vartoti didelėmis dozėmis. Tiesiogiai nepraskiestas aliejus tepamas ant odos jis gali sudirginti odą ir sukelti alergines reakcijas.

Baltojo santalo sąveika su kitais vaistais

Augalas mažai tyrinėtas. Literatūroje duomenų nėra.

Kada santalo preparatų vartoti negalima

Baltojo santalo eterinio aliejaus negalima vartoti vidun.

Baltojo santalo nerekomenduojama naudoti sergantisiems inkstų ligomis.

Baltojo santalo preparatų nereikėtų vartoti moterims nėštumo metu ir maitinant krūtimi. Yra aprašyta persileidimo atvejų vartojant santalą.

Baltojo santalo kvepalai netiks flegmatiško temperamento žmonėms. Flegmatiškus žmones daro dar lėtesnius.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *