Artritas lydimas poodinių mazgelių

Klinikinis požymis- Artritas lydimas poodinių mazgelių

Šis klinikinių požymių darinys labiausiai būdingas autoimuninės kilmės susirgimams, kolagenozėms ir metaboliniams susirgimams. Artritas lydimas poodinių mazgelių dažniausiai pasitaiko šių susirgimų metu:

1.Reumatoidinis artritas

Pasitaiko maždaug 25% ligonių. Jie dažniausiai stebimi spaudžiamose odos vietose- alkūnėse,dilbyje, pakaušyje. Mazgeliai yra kieti,neskausmingi dažniausiai ovalūs dariniai iki 2 cm dydžio.

2. Mazginis periarteritas

Poodiniai pakenkimai pasitaiko mažiau 50% atvejų. Mazgeliai yra smulkūs, nelabai skausmingi, išsidėstę palei kraujagysles.

3. Podagra

Poodiniai mazgeliai priepuolio metu labai skausmingi, dažniausiai  didžiojo pėdos piršto sąnaryje, ausų grybeliuose, kojų ir rankų pirštų, alkūnės sąnariuose. Sąnarys patinęs, skausmingas. Oda virš jų gali prakiurti , iš jos gali veržtis gelsvas skystis bei skirtis balkšvi kristalai,

4. Pseudopodagra

Artritas ir mazgeliai pasitaiko dažniausiai jaunoms moterims ir yra pirmajame metatarsofalanginiame sąnaryje. Liga reta, neretai sumaišoma su podagra. Šiuo  atveju skirtingai nuo podagros stebimi hidroksiapatitų kristalai.

5. Sarkoidozė

Pažeidimai gali būti specifiniai ir nespecifinai. Nespecifiniai  pažeidimai yra  mazginės raudonės tipo poodiniai mazgelia. Jie yra skausmingi, raudonos spalvos 3-20 mm mazgai išsidėstę priekiniame blauzdos paviršiuje.

6. Lengvųjų grandinių amiloidozė

Poodiniai pakenkimai yra lygūs, vaško spalvos ir konsistencijos, kartais su kraujosrūvomis. Dažniausiai aptinkami ant lenkiamųjų paviršių, veide ir burnos gleivinėje. Neretai poodiniai mazeliai yra išsidėstę išilgai kraujagyslių.

7.Ūmi reumatinė karštinė

Poodiniai mazgeliai pasitaiko retai, mažiau nei 2% atvejų. Jie yra neskausmingi, išsidėstę virt alkūnių, kelių ir pirštų sąnarių, pakaušio srityje ir išilgai stuburo slankstelių.

8. Hemochromatozė

Šios ligos atveju sąnarių pažedimai yra daugybiniai ir simetriški. Dažniausiai pažeidžiami  proksimaliniai interfalanfinia, metakrpofalanginiai , riešų , kelių ir tarpslanskteliniai sąnariai.  Chondrokalcinoziniai mazgeliai dažniausiai neskausmingi, aptinkami kelių ir alkūnių  sąnarių srityje. Stebimi odos simptomai tokie kaip bronzinė pigmentacija, teleangiektazijos.

9.Viplio liga

Sąnarių pažeidimai dažniausiai yra periferiniuose sąnariuose- keliuose, alkūnėse, plaštakos  ir peties sąnariuose. Mazginiai odos pažeidimai gali priminti sarkoidozę.

10. Multicentrinė retikuliohistiocitozė

Sąnarių pažeidimai dažniausiai stebimi interfalanginiuose sąnariuose. 45 atvejų stebima visiška sąnario destrukcija. Pažeidžiami ne tik sąnariai  bet ir raumenys bei sausgyslės. Stebimi makuliniai ir papuliniai odos bėrimai virš pažeistų sąnarių. Mazgeliai gali būti labai niežtintys. Odos pažeidimai dažniausiai be jokių simptomų.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *