Antroji kūdikio gyvenimo savaitė

Antroji kūdikio gyvenimo savaitė

Kas vyksta antrąją  gyvenimo savaitę? 

Jūs pradedate priprasti būti mama maitintoja. Mažylis savo ruožtu pripranta prie jūsų. Jis pradeda atpažinti mamos veidą , o jeigu tėtis būna šalia – atpažįsta ir tėčio kvapą bei jo balsą. Pasaulis už mamos nugaros vis dar neryškus, tačiau tai netrukdo parodyti mamai ar tėčiui kad mažylis išalkęs ar jam šalta.

Kas gali gąsdinti antrąją gyvenimo savaitę?

Jūsų kūdikio smakriukas gali drebėti. Neišsigąskit. Tai nėra ligos požymis.  Jūsų mažylio nervų sistema dar tik auga ir jai reikia pakankamai laiko subręsti. Smakriukas greitu laiku nustos drebėti, o jums liks tik švelnūs prisiminimai.

Kūdikis staiga sudreba miegodamas. Ar tai nėra liga?

Ne, tai ne liga. Jūsų kūdikis tikrai negeria kavos. Šis staigus sudrebėjimas dažniausiai yra Moro refleksas, kuris kai kuriems naujagimiams pasitaiko dažniau. Jūsų gydytojas greičiausiai labiau nerimaus, jeigu šio reflekso jam nepavyks išgauti. Tai rodytų, kad jūsų kūdikio nervų sistema nesivysto taip kaip privalėtų. Tokie staigūs kūdikio sudrebėjimai turėtų vis silpnėti laikui bėgant ir išnykti apie 3 -4 gyvenimo mėnesį. Esant nors menkiausiam įtarimui, jog tai gali būti traukuliai,- nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

Balti spuogeliai ant kūdikio veiduko

O taip, jie yra išgąsdinę ne vieną mamą. Šie balti spuogučiai vadinami milia ir atsiranda apie kūdikio nosytę, neretai ant jo smakriuko, o kartais ir kūnelio srityje. Kas tai yra? Milia yra nepakankamai išsivysčiusios riebalinės liaukos, kurias užkimšo riebalai. Geriausia yra jų visai negydyti. Šie spuogeliai išnyksta patys apie 3 -4 gyvenimo savaitę.

Ką jums abiems reikia išmokti?

Jums abiems reikia išmokti maitinimo meno.  Žemiau yra pateikiamos kelios taisyklės, kurios padės susikurti maitinimo ritualą,  naudingą tiek jums , tiek jūsų kūdikiui.

Sumažinkite triukšmą

  • Išjunkite televizorių arba jį nutildykite. Jeigu jums tinka švelni ir maloni muzika , – puiku, klausykitės jos.
  • Maitinkite tik tame kambaryje kur galite būti dviese su vaiku. Jūsų kūdikiui visai nereikia cirko , kuris trukdytų jam susikaupti. Jeigu namuose yra daugiau vaikų, teisiog užduokite jiems ramių darbelių ir pasišalinkite su mažyliu į miegamąjį.
Pervystykite mažylį

Jeigu jūsų kūdikis snūduriuoja prieš pat maitinimo laiką, prieš maitinimą patartina jį pervystyti. Taip jūs nušausite du zuikius – mažylis galės užmigti tuoj pat po maitinimo. Ir jis galės užmigti švariuose vystykluose. Juk jums taip pat būtų nemalonu, jeigu skaniai užmigus, kažkas norėtų jus žadinti.

Nusiprauskite

Prieš maitindama kūdikį būtinai apsiprauskite su vandeniu ir muilu. Juk jūs norite, kad jūsų vaikelis būtų sveikas.

Įsitaisykite patogiai

Maitinant kūdikį nebūtina įtempti nugaros ir pečių lanko raumenų. Maitinkite tik jums patogioje padėtyje, kuri neverstų kentėti jūsų nugaros ir pečių.  Jūs pakankamai pavargstate nešiodama kūdikį ir taip.

Išvyniokite savo kūdikį iš ankštų rūbelių

Neretai atpalaiduodami varžančius rūbelius jūs galite nuraminti susijaudinusį mažylį. Jeigu jis labai įsiaudrinęs, greičiausiai jam nepavyks nei gerai pavalgyti, nei gerai miegoti. Pabandykite jam padainuoti ark ą nors švelniai paniūniuoti.

Jeigu kūdikis užmigo žindomas

Pabandykite jį švelniai pažadinti, kad jis tikrai būtų pasotintas. Jūs pati greitai pajusite kada jis tikrai pamaitintas, o kada tik užmigo alkanas.

Maitinimo metu darykite pertraukėlę atsirūgimui

Maždaug per maitinimo vidurį įpraskite daryti pertraukėlę atsirūgimui. Neretai kūdikis pradeda muistytis ar žaisti su speneliu tik dėl to, kad mažame pilvelyje susikaupė dujos, kurias reikia išraugėti. Padarius mažytę pertraukėlę neretai maitinimą galima tęsti toliau.

Neužmirškite paglamonėti savo mažylio

Mažas žmogutis auga penimas ne tik pienu. Jam būtina jūsų meilė ir švelnumas. Maitinimo metas, tai pats švelniausias metas mažojo žmogučio gyvenime. Leiskite jam pasidžiaugti jūsų artumu.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *