Arbatmedis kininis

Kininis arbatmedisAugalas – Arbatmedis kininis

Lotyniškas pavadinimas – Camellia sinensis

Sinonimai – Thea sinensis

Šeima –  arbatmedinių (Theaceae)

Augalo aprašymas

Kininis arbatmedis yra daugiametis amžinai žaliuojantis augalas. Jis yra paplitęs Kinijoje ir Indijoje, tačiau yra sukultūrintas ir auginamas jau daugelį šimtmečių.  Kininio arbatmedžio lapai yra  pražangūs, , 4–15 cm ilgio ir 2–5 cm pločio. Jo žiedai yra  gelsvai balti 2,5–4 cm skersmens, su 7–8 vainiklapiais. Arbatmedžių krūmai išauga iki 10 aukščio, tačiau, kad būtų lengviau rinkti lapus, jie  paprastai yra karpomi, todėl būna apie 1 m aukščio. Arbatmedžių žiedai yra labai kvapūs. Vaisius yra  apskrita dėžutė.

Kininiai arbatmedžiai yra atogrąžų kraštų augalai, todėl geriausiai auga drėgnoje ir šiltoje aplinkoje. Šiaurės ir Vidurio Europoje juos galima auginti tik šiltnamiuose ir oranžerijose. Krūmai yra ilgaamžiai ir gali išgyventi net iki 500 metų.

Naudojamos augalo dalys

Vartojimui yra renkami švieži, šviesios spalvos arbatmedžio lapai. Iš jų ruošiamos įvairios arbatos rūšys. Labiausiai žinomos yra  baltoji arbata, žalioji arbata, juodoji arbata, ulun, pu-erh. Visos jos yra gaminamos iš to paties arbatmedžio, tik skirtingai apdorojamos. Iš arbatmedžio sėklų  yra išgaunamas aromatinis aliejus, kuris yra naudojamas kulinarijoje. Svarbiausi pasaulyje arbatmedžio auginimo rajonai yra Dardžilingas, Asamas, Nilgiris Indijoje.

Arbatmedžio lapai yra skinami ištisus metus, paprastai jie yra skinami rankomis. Iš jų gaminama juodoji ir žalioji arbata. Kvapiausi ir brangiausi būna viršūniniai jauniausi lapeliai. Skinamas viršūninis ir du žemiau jo esantys arbatmedžio  lapeliai.

Juodoji arbata gaminama iš fermentuotų arbatmedžio lapelių. Žaliajai  arbatai paruošti lapeliai yra švelniai apdorojami garais, kad lengviau atsipalaiduotų veikliosios medžiagos.

Arbata yra ruošiama kaip kaip antpilas. Ją galima ruošti  vien tik iš arbatmedžių lapelių arba juos maišyti su kitų augalų žaliava,- pavyzdžiui mėtomis, citrinų žievelėmis, jazminų lapeliais.

Arbatmedžio  lapai yra naudojami ir farmacijos pramonėje. Iš jų yra gaminami milteliai ir ekstraktai. Taip pat arbatos ekstraktų dedama į kosmetikos ir odos priežiūros priemones.

Veikliosios medžiagos

Kininio arbatmedžio šviežiuose lapuose yra ~4 % kofeino bei flavonoidų. Svarbiausias iš jų yra apigeninas, kuris pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Pati pagrindinė veiklioji arbatos medžiaga yra  kofeinas. Tai medžiaga, kuri  stimuliuojamai veikia centrinę nervų sistemą. Arbatoje  taip pat yra antioksidantų – fenolinių rūgščių, flavonoidų ir  sutraukiančiai veikiančių rauginių medžiagų taninų. Fermentuojant arbatmedžių lapus polifenoliai suskyla, todėl gydymui labiau tinka žalioji arbata, kurioje jų yra daugiausia.

Naudojimas medicinoje

Iš arbatmedžių lapų nuo senovės yra gaminami troškulį malšinantys gėrimai ir gydomieji preparatai. Tradicinėje kinų medicinoje žalioji arbata yra naudojama nuo galvos skausmo, depresijos nuovargio gydymui. Kinai yra įsitikinę,  kad arbata prailgina gyvenimą.

Arbata taip pat gali pasitarnauti ir gydant vėžines ligas.  Žaliojoje arbatoje esantys antioksidacinių savybių turintys polifenoliai slopina įvairių rūšių auglių augimą, ypač – prostatos, kasos, gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio. Antioksidacinių savybių turintys junginiai neleidžia susidaryti  nitrozaminams, kurie sukelia vėžį, taip pat yra manoma, jog joje esančios medžiagos taip pat neutralizuoja jau susidariusius pavojingus junginius.

Juodoji ir žalioji arbata veikia stimuliuojamai, taip pat diuretiškai- skatina šlapimo išsiskyrimą. Tokias savybes  lemia jos sudėtinė dalis  kofeinas. Dėl centrinę nervų sistemą stimuliuojančių savybių arbata yra puikus vaistas esant nerviniam išsekimui. Kadangi arbata skatina šlapimo skyrimąsi ji taip pat gali būti naudinga asmenims, pasiryžusiems numesti svorio. Arbata  veikia ir dezinfekuojančiai – stabdo  bakterijų vystymąsi, o joje esantys taninai padeda stabdyti viduriavimą.

Atšaldytas arbatos gėrimas išoriškai naudojamas skalavimams, siekiant nuraminti pavargusias akis, sergant odos uždegimais.2002 m amerikiečių mokslininkai patvirtino, jog  arbatos pigmentai veiksmingai slopina uždegimus.

Arbatmedžio vartojimo formos

Plačiausiai yra vartojami džiovinti arbatmedžio lapai, iš kurių yra vartojami užpilai. Tačiau taip pat yra vartojamos šaliosios arbatos kapsulės bei ištraukos.

Dozavimas
 Žaliosios arbatos  užpilas 

Į puodelį verdančio vandens įberti vieną arbatinį šaukštelį žaliosios arbatos. Palaikyti 10 min. Geriama iki  2 puodelių per diena. Geriama gydant nervinį išsekimą, mažinant svorį, siekiant pagerinti savijautą.

 Žaliosios arbatos kapsulės 

Dažniausiai yra išleidžiamos kapsulės, kuriose yra iki 375 mg žaliosios arbatos ekstrakto. Įprastai jos yra vartojamos  po 2 kapsules du kartus dienoje.

Pašalinis arbatos poveikis

Vakarais geriant arbatą gali sutrikti miegas, atsirasti  nemiga.

Geriant daug arbatos gali užkietėti viduriai, atsirasti virškinimo sutrikimų.

Pernelyg daug vartojant arbatos padidėja dirglumas, gali pradėti drebėti rankos.

Nėščioms moterims  patariama per dieną išgerti ne daugiau kaip 2-3 puodelius arbatos.

Daugiau skaitykite

  • Pu Erh arbata – Pu Erh arbata – Camellia sinensis, – Pu-erh tea extract, pǔ’ěr chá, Thea […]
  • Valgomasis svogūnas – Valgomasis svogūnas – Allium cepa – cibulis, cibulė, čibulis, Allii Cepae […]
  • Raudonėlis paprastasis – Origanum vulgare L. – Paprastasis raudonėlis,  kalnašvita, raudelė, […]
  • Mėlynoji kurpelė – Mėlynoji kurpelė – Aconitum napellus – Aconite Monkshood, Blue […]
  • Siauralapis švendras – Siauralapis švendras – Typha angustifolia – bimbė, buožė, […]
  • Rugiagėlė – Rugiagėlė – Centaurea cyanus Sinonimai – rudagėlė, rudspukis, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *