Avižos vaistingosios savybės

Avizos vaistingosios savybesAvižos vaistingosios savybės

Augalas – Laukinė Aviža 

Lotyniškas pavadinimas – Avena sativa 

Šeima – Miglinių (Poaceae)

Avižos naudojimas medicinoje

 Vaistams naudojamos augalo viršūnėlės , surinktos prieš pat augalo žydėjimą.

Gydomosios avižų savybės

 Nuo senovės avižos garsėja  kaip augalas skatinantis geismą vyriškai giminei, gydantis nervinius išsekimus, nemigą, ir nerviius susirgimus. Jis pasižymi priešuždegiminiu bei raminančiu poveikiu, yra naudojamas Dėmesio sutrikimų (ADD) ir Hiperaktyvumo (ADHD)sindromo gydymui. Avižos taip pat pasižymi priešuždegiminiu ir prostaglandinus slopinančiu poveikiu. Senovėje avižomis buvo gydomi skrandžio susirgimai, maras ir vabzdžių įkandimai.

Avižos turtingos vitaminais B bei visa gausybe mikroelementų. Manoma, jog aviž0se esančios medžiagos stimuliuoja motorinius ganglijus ir smegenų limibinę dalį. Jose gausu silicio- būtino nagų, dantų, plaukų, odos ir kaulų mitybai. Avižos taip pat stiprina nervų sistemą, padeda išsekusiems nuo mažakraujystės. Liaudyje avižų nuovirais ir kisieliais gydytas nerimas, lengvos formos depresija, priklausomybės, nemiga. Reguliariai vartojant avižas natūraliai galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Teigiama, jog avižinė košė padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus.Liaudyje avižinė košė, avižų nuovirai ir jų kisieliai naudoti esant bet kokiems medžiagų apykaitos sutrikimams. Tradicškai kartu su avižomis geriamas ir erškėtuogių nuoviras.

Avižų žiedų esencija tradiciškai naudojama jeigy yra nepasitenkinimas gyvenimu, vargina netikrumas, abejonės, sunku rasti gyvenimo kelią.

 Specifinės avižų naudojimo situacijos

 Dėmesio deficito sutrikimai (ADD) 

Fitoterapeutai gauna puikius rezultatus esant Ritalino nutraukimo sindromui. Avižų ekstraktai puikiai ramina lengvą depresiją , kamuojančią suaugusiuosius su ADD sindromu. Manoma kad augalo sudėtinės dalys pasižymi raminančiu poveikiu, panašiu š poveikį opiumo preparatais.

 Egzema  –Avižų ir avižų miltų vonios puikiai ramina egzemos sudirgintą odą.

 Nervingumas ir menopauzė 

Avižos puikiai gelbsti raminant karščio pylimus, palengvina PMS reiškinius, cukraus kiekio svyravimus, lėtinį nuovargį, nemigą ir dwepresiją bei osteoporozę.

Avižų preparatai vartojami kasdien menopauzės metu esant išreikštiems jos simptomams, bei dvi savaites prieš mėnesines esant premenopauzinėms problemoms.

 Seksualinis aktyvumas 

Avižos padidina laisvo testosterono kiekį kraujyje ir padeda prikelti gęstantį geismą vyresnėms poroms.

Avižų vartojimo formos
  •  Avižų miltai naudojami gydomosioms vonioms esant egzemai.
  • Avižų tinktūros , bei arbatos,  kombinuotos su kitais augaliniais  preparatais naudojamos impotencijos gydymui.

Pašaliniai avižų vartojimo reiškiniai

Neužfiksuoti.

Kada avižų vartoti negalima

 Avižų preparatų  nerekomenduojama skirti nėčioms ir maitinančioms moterims.

Liaudiški receptai

Gydomasis avižų nuoviras

Avižų nuoviras tradiciškai geriamas esant metabolizmo sutrikimams, padidėjusiam cholesterolio kiekiui. Jeigu šį nuovirą gersite su medumi, jis padės atgauti jėgas po sunkios ligos. Jį galima gerti ir sveikiems žmonėms, ypač po žiemos, ankstyvą pavasarį. Gerdami avižų nuovirą pagražėsite, turėsite skaistesnę odą, geriau augs plaukai. Avižų nuoviras padeda atsikosėti, todėl jį patariama vartoti kosintiems sergantisiems bronchitu ar kitomis plaučių ligomis. Jis taip pat tiks sergantiems inkstų, šlapimo pūslės ir kepenų ligomis.

Kaip paruošti gydomąjį avižų nuovirą?

1 stiklinę avižų grūdų nuplauti, užpilti  1 litru šilto vandens, uždengir ir palikti nakčiai arba  10 valandų- kad nusistovėtų.  Ryte nusistovėjusias avižas pavirinkite ant silpnos ugnies 30 minučių. Indą su nuoviru šiltai apriškite storu rankšluosčiu ir palikite nusistovėti dar 12 valandų. Po 12 valandų šį nuovirą  nukoškite ir įpilkite verdančio vandens, kad nuoviro vėl susidarytų 1 litras. Šis nuoviras yra geriamas šiltas, prieš geriant jų reikia pašildyti vandens vonelėje. Avižų nuovirą šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip 2 dienas. Jį reikia gerti bent mėnesį laiko, kasdien  po pusę  stiklinės 3-4 kartus per dieną. Avižų nuoviras yra geriamas  pusę valandos prieš valgį. Gydymo kursą galima kartoti 3 kartus per metus.

Avižos priklausomybėms gydyti

Teigiama, jog šaip paruoštas avižų nuoviras sukels pasibjaurėjimą narkotikams, cigaretėms ir alkoholiui.

100 g išlukštentų avižų grūdų reikia 4 valandas mirkyti 1 litre vandens. Į šį vandenį būtina suberti  1 arbatinį
šaukštelį valgomosios  sodos. Paskui apie valandą šias mirkytas avižas reikia pavirti ant silpnos ugnies ir po to perkošti. Avižų nuovirą reikia gerti  pusvalandį prieš valgį, padalijus jį į tris dalis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *