Gulsčioji serenoja

Gulsčioji serenoja 
Gulscioji serenoja

AugalasGulsčioji serenoja

Lotyniškas pavadinimas – Serenoa serrulata, Serenoa repens, Sabal serrulata

Sinonimai –  Sabo palmė, Sabalpalmė, Sabapalmė, Saw palmetto, American Dwarf Palm Tree, Baies du Chou Palmiste, Baies du Palmier Scie, Cabbage Palm, Chou Palmiste, Ju-Zhong, Palma Enana Americana, Palmier de Floride, Palmier Nain, Palmier Nain Américain, Palmier Scie, Sabal, Sabal Fructus, Sabal serrulata, Saw Palmetto Berry, Serenoa repens, Serenoa serrulata.

Šeima – arekinių (Arecaceae), gentis- serenojų (Serenoa)

Augalo aprašymas

Serenoja yra nedidelis 2-4 m medis. Jo kamienas yra  daugiašakis, lapai dideli, vėduokliški, sudaryti iš 20 lapelių (jų ilgis 50-100 cm). Serenojos žiedai gelsvai balti, 5 mm skersmens, susitelkę 60 cm ilgio šluotelėse. Vaisius – rausvai juodas kaulavaisis  yra valgomas.  Serenojos auga pietrytinėje Šiaurės Amerikos dalyje.  Dėl aštrių vėduokliškų lapų vietiniai gyventojai šią palmę vadina saw-palmeto arba pjūklo-palme. Gulsčiosios serenojos nepakenčia žemesnės kaip 10 *C temperatūros.  Jas galima auginti šildomame šiltnamyje, oranžerijoje arba kambaryje.Gulsčiosios serenojos yra neaukštos palmės, savaimę paplitusios Šiaurės Amerikoje.

Vartojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra vartojamos gulsčiosios serenojos uogos, iš kurių yra gaminamos tinktūros.

Naudojimas

Šiaurės Amerikos indėnai serenoju vaisiais ir jų arbata gydė įvairius lytinių organų ir šlapimo takų ligas. Teigiama, kad serenojų preparatai ypač veiksmingai gydo šlapimo pūslės, šlaplės ir prostatos ligas.  Taip pat buvo tikima, jog serenoja skatina spermos gamybą ir lytinį potraukį. Medicinoje yra naudojami sabalpalmės vaisiai – uogos. Jos yra  skinamos rudenį, kai visiškai sunoksta. Iš sabalpalmės uogų gaminamos tinktūros ir įvairūs kiti vaistiniai preparatai. Gulsčiosios sabalpalmės ištraukos taip pat vartojamos kartu su dilgėlių šaknų ištraukomis.

Veikliosios  serenojų uogų medžiagos

Sabalpamių uogose yra laisvųjų riebalinių  rūgščių – kaprilo, laurilo, miristino, palmitino, staerino, oleino, linoleinės ir alfa linoleno. Taip pat jose yra daug augalinių sterolių kampesterolio, stigmasterolio, beta-sitosterolio ir cikloartenolio, saponinų, flavonoidų, gliukozės, galaktozės ir kitų polisacharidų. Manoma, jog būtent riebalinės rūgštys ir mažina dihidrosterono, skatinančio prostatos ląstelių išvešėjimą kiekį. Laboratoriniai tyrimai taip pat nustatė, jog serenojų veikliosios medžiagos slopina uždegimą skatinančio fermento 5-alfa- reduktazės aktyvumą.   Serenojose esančios medžiagos  taip pat nepasižymi estrogeniniu poveikiu.

Svarbiausios gulsčiųju serenojų uogų  veikliosios medžiagos yra eteriniai aliejai, steroidiniai saponinai, taninai, fiavonoidai, riebalų rūgštys ir polisacharidai.

Gulsčiųjų serenojų preparatai veikia tonizuojančiai. Be to, serenojos laikomos vienais iš nedaugelio augalų, turinčių anabolinių savybių. Laikoma, jog jose esantys junginiai skatina organizmo audinių augimą.

Tradiciškai šiuo augalo preparatai yra skiriami vyrams, kuriems yra nustatytas nedidelio laipsnio prostatos padidėjimas, tačiau kol  dar nėra reikalingas chirurginis gydymas.

Specifinės serenojų vartojimo situacijos
 Gerybinė prostatos adenoma 

Tyrimų metu nustatyta, kad vyrams, vartojant sabalpalmių ekstraktą, sumažėja hormono dihidrotesterono (aktyvaus testosterono) prisijungimas prie prostatos audinių. Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad sabalpalmių ekstraktas slopina aktyvumą fermento 5-alfa reduktazės, kuri yra atsakinga už testosterono virtimą aktyviu dihidrotestosteronu ir skatina prostotos ląstelių augimą bei prostatos didėjimą.

1996 m prancūzų mokslininkai įrodė, kad gulsčiųjų serenojų preparatai veiksmingai slopina prostatos vešėjimą. Jose esančios medžiagos stabdo testosterono virtimą dihidrotestosteronu. Manoma, jog būtent dėl dihidrosterono poveikio ir didėja priešinė liauka.Lygintant su įprastai skiriamu preparatu finasteridu, serenoja turi pranašumų, mat neslopina lytinio potraukio ir nemažina lytinio pajėgumo.

Buvo atlikti tyrimai dvigubu aklu metodu, kurie parodė, jog vartojant po 320 mg liposterolio ekstrakto kasdien galima saugiai ir efektyviai sumažinti gerybinės prostatos hiperplazijos sukeliamą simptomatiką.

Klinikinį gulsčiosios serenojos preparatų efektyvumą įrodė ilgalaikiai klinikiniai tyrimai, trukę nuo 6 mėnesių iki 3 metų. Vokietijos klinicistai patvirtino, jog vartojant po 160 mg sabalpalmės ištraukos per dieną net 73% pacientams sustiprėjo šlapimo srovė.

 Uždegimai 

Gulsčiųjų serenojų ekstraktas mažina prostaglandinų sintezę prostatos audiniuose, tuo būdu mažina ir uždegimines reakcijas bei skausmą, sukeltą prostatos uždegimo. Ilgalaikių klinikinių tyrimų metu nustatyta, kad vyrams, vartojant per parą 320 mg sabalpalmių vaisių ekstrakto, ženkliai pagerėja šlapinimasis, sustiprėja šlapimo srovė, sumažėja poreikis šlapintis naktį.

 Virškinimo sutrikimai 

Gulsčiųjų serenojų preparatai gerina apetitą ir virškinimą, jie naudingi sveikstantiems po sunkių ligų.

 Pieno gamyba 

Šių augalų poveikis panašus į hormonų, todėl moterims skiriamas, kai norima padidinti krūtis ir kūdikio žindymo laikotarpiu pagerinti pieno gamybą.

 Impotencija 

Serenojų preparatai kartais skiriami siekiant sustiprinti lytinį potraukį, gydant impotenciją

Gulsčiosios serenojos vartojimas 

Tinktūros ir kapsulės yra vartojamos gydant  nedidelio laipsnio prostatos išvešėjimą. Sabalpalmių ekstrakto būna sudėtyje maisto papildų, skirtų vartoti vyrams, vieno arba derinyje su kitomis prostatos veiklai naudingomis medžiagomis. Taip pat yra ir standartizuoto sabalpalmių ekstrakto vaistų. Standartizuoti sabalpalmių ekstraktai turi nuo 85 iki 95 % riebalų rūgščių ir sterolių. Sabalpalmių ekstrakto patariama vartoti ilgą laiką, darant kelių mėnesių pertraukas.

Sabalpalmės tinktūros receptas

Imama

  • 1 dalis žaliavos,
  • 5 dalys 75 % alkoholio
  • Į vandenį įlašinama 10-20 lašų. Geriama po 2-3 kartus per dieną

Kapsulės

Klinikiniais tyrimais yra patvirtinta, jog efektyviai veikia šio augalo preparatų ištraukos 160 mg dozės vartojamos du kartus dienoje.

Vieno klinikinio tyrimo duomenimis efektyvi yra 320 mg sabalpalmės dozė vartojama vieną kartą per dieną.

Gydymas sabalpalmės preparatais turi trukti nuo 4 iki 6 savaičių. Esant pagerėjimui, gydymą rekomenduojama tęsti urologo priežiūroje.

Kartais yra vartojama džiovintų sabalpalmės vaisių miltelių arbata. Šiuo atveju siūloma vartoti po 5-6 g per dieną.

Nestandartizuoti maltų uogų preparatai taip pat siūlomi vartoti po 1-2 g per dieną, o skysti jų ekstraktai po 5-6 ml per dieną. Vienok, nėra šias rekomendacijas patvirtinančių klinikinių tyrimų.

Pašaliniai gulsčiosios serenojos vartojimo reiškiniai

Klinikinių tyrimų metu pašalinių šio augalo preparatų vartojimo reiškinių nebuvo pastebėta. Tačiau retais atvejais gali pasitaikyti skrandžio sudirginimo reiškinių.

Taip pat yra užfiksuotas vienas stipraus kraujavimo atvejis chirurginės operacijos metu, kai pacientas vartojo sabalpalmės preparatus.

Kai kurių klinikinių tyrimų duomenys leidžia manyti, jog sabalpalmės preparatų vartojimas nedaro įtakos PSA tyrimui.

Taip pat verta žinoti, jog sabalpalmės preparatai nesumažina padidėjusios prostatos.

Sabalpalmės poveikis moterims taip pat nėra žinomas.

Gulsčiosios serenojos  sąveika su kitais vaistais

Iki šiol nėra duomenų apie preparatų šalutinį poveikį arba sąveiką su kitais vaistais.

Vartojant kartu su sabalpalmių ekstraktu ginkmedžio arba česnako preparatų gali sumažėti kraujo krešėjimas ir atsirasti kraujavimo pavojus.

Kada serenojų preparatų vartoti negalima
  •  Kontraceptiniai preparatai, pakaitinė hormonų terapija – Gulsčiųjų serenojų preparatai veikia panašiai kaip hormonai, todėl gali sąveikauti su hormonais, esančiais geriamosiose kontraceptinėse piliulėse ir pakaitinės hormonų terapijos preparatais
  •  Ginkmedis ir česnako preparatai  – Vartojant kartu su sabalpalmių ekstraktu ginkmedžio arba česnako preparatų gali sumažėti kraujo krešėjimas ir atsirasti kraujavimo pavojus.
  •  Nėštumas ir maitinimas krūtimi  – Šių preparatų nepatariama vartoti nėščiosioms ir žindyvėms.
  •  Vartojimas su kitais prostatą veikiančiais preparatais  – Negalima patiems vartoti serenojų preparatų, jeigu vartojate gydytojo skirtus prostatos vešėjimą slopinančius preparatus.
Liaudiški sabalpalmės receptai

Sabalpalmių vaisių tinktūra

Ruošiama iš sabalpalmės uogų ir  75 % stiprumo spirito. Sumaišyti vaisius ir spiritą santykiu 1:5 ir palikti 10-14 dienų, kad pritrauktų. Gautą tinktūrą lašinti į vandenį po 10–20 lašų. Įprastai rekomenduojama šią tinktūrą gerti po  2–3 kartus per dieną.

Sabalpalmių vartojimas maistui

Sabalpalmių vaisiai gali būti valgomi švieži arba džiovinti. Seminolų indėnai teigia, jog vienu kartu negalima suvalgyti daugiau kaip 5 sabalpalmės uogų. Iš jų yra spaudžiamos sultys, kurios yra geriamos su cukrumi kaip arbata.

Daugiau skaitykite

  • Liepa mažalapė –  mažalapė liepa –Tilia cordata i –liepša, leipa, leipamedė, Tilia […]
  • Aukštasis ailantas –Aukštasis ailantas – Ailanthus altissima – Dangaus medis, Treee of heaven, A. […]
  • Acai uogos   - Euterpe oleracea - Kopūstinė palmė, grožio uogos, Açaï, Acai Berry, Açaï […]
  • Ginkmedis dviskiautis – Dviskiautis ginkmedis – Ginkgo biloba –Maidenhair tree, Abricot […]
  • Kadagys paprastasis – Paprastasis kadagys – Juniperus communis – ėglis, kadugys, kadutis, […]
  • Šventagaršvė ir jos gydomosios savybės – Vaistinė šventagaršvė  - Šunmorkė, Didysis dzienglius, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *