Labiausiai paplitę aromatiniai aliejai

Aromatiniai aliejai

senoviniai kvepalai3

Labiausiai paplitę aromatiniai aliejai ir kaip jais naudotis?

 

Aromatiniai aliejai minimi senovės manuskriptuose ir šiandieniniuose madų žurnaluose. Apie šių aliejų poveikį diskutuojama grožio salonuose. Tačiau pastaruoju metu šiais aliejais susidomėjo ir gydytojai praktikai.

Kas yra aromaterapija? 

Aromaterapija yra gydymas eteriniais aliejais. Šis gydymo metodas remiasi tuo, kad įvairios kvepiančios medžiagos sudirgina mūsų kvėpavimo sistemą ir sukelia tam tikras reakcijas mūsų organizmuose. Šiuo gydymo būdu naudotasi jau žiloje senovėje. Jau  senovės Egipto žyniams buvo pažįstami aromatiniai aliejai ir jų gydomosios savybės. Šiuos aliejus egiptiečiai  naudojo gydomosioms vonioms. Įdomu tai, jog jie  naudojo tuos pačius aromatinius aliejus kaip ir šiandienos specialistai.

Kaip siūloma gydytis aromatiniais aliejais?

Masažas su eteriniais aliejais

Eterinius aliejus galima tiesiog masažuoti į odą. Tačiau grynas aliejus masažui nėra naudojamas. Paprastai keli lašeliai eterinio aliejaus įlašinami į šalto spaudimo aliejų ir šis masažui paruoštas aliejus yra naudojamas masažio. Šitaip pagerinama kraujotaka, atpalaiduojami raumenys, švelniai nuraminama ar pastimuliuojama nervų sistema. Vietiškai naudojami eteriniai aliejai pradeda veikti per 20 minučiųi.

Vonios su eteriniais aliejais

Pagal tai, kokį alieju pasirinksite savo voniai, – gydomoji vonia gali veikti stimuliuojančiai arba raminančiai. Vonios su eteriniais aliejais  padės peršalus, pervargus ar skaudant galvai. Paprastai tokia vonia yra greitai paruošiama.Imama  5-10 lašų eterinio aliejaus ir jie  įlašinami  į stiklinę pieno ar šaukštą augalinio aliejaus, druskos, ar medaus. Šios medžiagos reikalingos tam, kad padėtų eteriniams aliejams susimaišyti su vandeniu. Aromatinėje vonioje nereikėtų lepintis ilgiau nei  15-20 min.

Skilinėjant ir skerdėjant rankų odai į vonią galite įlašinti  3-4 lašais pačiulių aliejaus.

Pavargusias kojas atgaivins irjų  prakaitavimą padės sumažinti kojų vonia su 4-5 lašais  kiparisų, arbatmedžio arba čiobrelio aliejaus. eterinių aliejų: kipariso, arbatmedžio ar čiobrelio aliejaus.

Kvėpavimas aromatiniais aliejais- inhaliacijos

Mėgiamas nuo senovės. Kvėpuodami įvairiais kvapais galime atgauti jėgas, nuvyti liūdną nuotaiką, palengvinti kvėpavimą.

Įvairių susirgimų gydymas

Aromatiniai aliejai yra gan stipriai veikiančios medžiagos. Jie neretai veikia antiseptiškai, gali slopinti uždegimą, pagelbėti gydant žaizdas, vabzdžių įgėlimus, sumušimus, nudegimus. Greičiau pasveiksite peršalę ar nuvysite  galvos skausmus bei nuovargė, jeigu porą  porą lašelių eterinio aliejaus užlašinsite  ant nosinės  ir kartkartėmis tiesiog įkvėpsite.

Patalpų aromatizavimas

Taip pat žinomas nuo senovės. Kai kurie eteriniai aliejai gali pagelbėti gripo metu, nes padeda užmušti virusus skraidančius ore.

  • Kad namuose būtų jauku, visada galite pasitelkti eterinius aliejus
  • Jūs galite įlašinti keletą kvapnaus aliejaus lašelių į indą su džiovintomis gėlėmis
  • Kelis kvapnaus aliejaus lašelius užlašinti ant popierinės servetėlės ir įdėti į spintą. Puikiausiai tiks arbatmedžio aliejus- kuris vaiko kandžius.

Gydantys kvapai namuose greičiau pasklis, jeigu juos užlašinsite ant popierinės servetėlės ir ją tiesiog padėsite ant radiatoriaus. Jeigu norite prabangos-įsitaisykite aromatinę lempą, kuri padarys lygiai tą patį.

Šis gydymasis eteriniais aliejais nėra vienintelis , tačiau malonus ir gan efektyvus. Jis negali pakeisti jūsų gydytojo paskirto gydymo, tačiau gali padėti jums jaustis bent jau šiek tiek maloniau. Juolab, gydytis aromatiniais aliejais galite ir namuose. Žemiau pateikiami populiariausių aromatinių aliejų poveikio aprašymai.

Aromatinių aliejų poveikis

Anyžių aliejus

Anyžiaus aliejus padės atgaivinti suglebusią odą. Jis bus naudingas norint sureguliuoti įsismarkavusios širdies ritmą, pagerinti kvėpavimą ar palengvinti virškinimo organų darbą. Anyžiaus aliejus garsėja kaip puiki antiseptinė priemonė. Ajurvedos specialistai teigia, jog anyžiaus kvapas nuramins ne tik sudirgusius jausmus bet ir migreninius galvos skausmus bei galvos svaigimą. Anyžiaus kvapą taip  galite pasitelkti jeigu norite palengvinti atsikosėjimą.

Baziliko aliejus

Sumažina sinusų užsikimšimo reiškinius, raminančiai veikia virškinimo traktą, pagerina virškinimą, ramina,  sumažina  galvos skausmus, sumažina mėnesinių skausmus.

Bergamoto aliejus

Ramina esant nerimui, slopina depresiją, dezinfekuojančiai veikia šlapimo takus, dezinfekuoja žaizdas, abscesus ir pūsles.

Cinamono aliejus

Yra  stiprus afrodiziakas. Šis aliejus ne tik džiugina,  bet ir šildo, padeda atsikratyti depresijos  ir emocinio šaltumo. Cinamono kvapas padeda sukurti  jaukią pasitikėjimo  bei geranoriškumo atmosferą. Cinamono kvapas sukurs draugystės kupiną atmosferą ir  pašalins pykčio bei  pavydo jausmus. Jis padės sužadinti kūrybišką nuotaiką ir įkvėps naujiems darbams. Cinamono kvapai pasitelkiami gydant depresiją, galvos svaigimą bei pykinimą. Cinamono kvapas gali būti naudojamas gaivinimui po nualpimo.

Citrinų aliejus

Yra puiki arterinį kraujospūdį mažinanti priemonė. Jis  padeda nuo galvos skausmų, pykinimo, galvos svaigimo, ypač kai  šiuos negalavimus sukėlė  galvos smegenų spazmai ir pervargimas.  Citrinų aliejus pasižymi atmintį gerinančiu  poveikiu. Jis Gerina atmintį padeda sutelkti dėmesį. Nuežmirškite, jog citrinų aliejumi galima pašalinti nežymius odos trūkumus, pabalinti odą ir suteikti blizgesio nagams. Ajurvedos specialistai teigia, jog citrinos kvapas pašalina nervinę įtampą, galvos skausmus ir slopina pykinimą.

Čiobrelių aliejus

Čiobrelių eterinis aliejus  tiks  persišaldžius, sloguojant. Jis didina organizmo atsparumą. Panašiai veikia ir eukalipto eterinis aliejus.

Kedro aliejus

Mažina kvėpavimo takų užsikimšimus, slopina kosulį, palengvina atsikosėjimą, padeda esant sutinusiems sąnariams, pasižymi priešgrybeliniu poveikius.

Ramunėlių aliejus

Slopina raumenų skausmus , gelsbti esant patempimams, sutinusiems sąnariams, slopina virškinamojo trakto spazmus, juo galima įtrinti pilvą esant pilvo kolikai, dujų sankaupoms. Jis pasižymi raminančiu poveikiu, malšina streso indukuotus galvos skausmus, gydo nemigą, gali būti naudojamas vaikams.

Muskatinis šalavijas

Sukelia miegą, pagerina savijautą. Tinkamas odos masažui arba šiltam kompresui kai vargina mėnesinių skausmai. Negalima vartoti esant nėštumui, nes gali sukelti gimdymą.

Šalavijo aliejus  gali pagelbėti gydant bronchinę astmą, kosulį ar anginą. Šalvijo kvapas tinka esant nerviniams išsekimams.

Muskuso aliejus

Muskuso kvapas padeda atsipalaiduoti ir nuvyti blogas mintis. Jis tinka kuriant dvasiškesnę aplinką,

Kalendra

Kalendros gerina virškinimą, mažina spazmus, slopina viduriavimą, mažina raumenų skausmus ir sąnarių nejudrumą. Sumažina psichinį nuovargį ir pagerina atmintį bei mąstymo veiklą

Kipariso aliejus

Masažas šiuo aliejumi ar šalti jo kompresai tinka esant reumatiniams skausmams, nubrozdinimams ar varikozinėms venoms. Kai kas jį rekomenduoja kvėpavimo takų spazmams malšinti (du lašai užlašinami ant nosinės ir giliai įkvepiama), slopina kosulius, astmos priepuolius ir bronchitą. ( Visgi, kiparisas yra Tujos giminaitis, todėl vertėtų gerai pagalvoti, prieš eksperimentuojant šiuo  aliejumi.)

Kvapiųjų kanarių aliejus (Elemi)

Šis aliejus stimuliuoja imuninę sistemą, gydo cistitą, pagreitina kaulų gijimą (jeigu oda juo masažuojama prieš sugipsuojant), pagreitina žaizdų gijimą, ramina odos uždegimus. Jis taip pat mažina odos randus, raukšles bei strijas, skatina audinių regeneraciją, stiprina nagus. Tinka uždegimo pažeistai odai. Šalina nuovargį, energijos nebuvimą, padeda atsikratyti depresijos, baimės jausmo. Elemi eterinis aliejus puikiai harmonizuoja jausmus ir veiksmus, ramina ir tonizuoja nervų sistemą. Suteikia gilios ramybės pojūtį, todėl jis puikiai tinka streso nuėmimui, kas  yra labai svarbu, siekiant  sukurti romantinę nuotaiką.

Eukalipto aliejus

Eukalipto aliejus vėsina odą ir sušildo raumenis, mažina karščiavimus bei skausmą, veikia priešuždegimiškai , antiseptiškai. Jis naikina virusą ir yra puiki kosulį slopinanti priemonė jeigu kvėpuojamas su garais. Jis taip pat stimuliuoja imuninę sistemą.

Miros aliejus (Frankincense)

Praplečia kvėpavimo takus, padeda išvalyti kvėpavimo takus nuo gelivių užsikimšimo, gydo užkrėstas žaizdas, gerina ir gilina kvėpavimą, ramina, pakelia nuotaiką.  Smilkalų aromatas veikia atpalaiduojančiai, padeda įveikti nemigą bei depresiją.  Jis taip pat veikia priešuždegimiškai. priešuždegimiškai.

Migdolų aliejus

Migdolo kvapas  veikia atpalaiduojančiai. Masažas su migdolų aliejumi veikia tonizuojančiai, padeda sustiprinti nervų sistemą ir sušildyti raumenis.

Snaputis (geranija)

Pasižymi antibakteriniu, insekticidiniu, poveikiu, Puikus antidepresantas, gydo mielių infekcijas. Puiki pirmosios pagalbos priemonė esant nedideliems įpjovimams ar lengviems nudegimams.

Imbieras

Veja šalin peršalimus, ramina sudirgusį skrandį, slopina pykinimą, malšina patempimo ir išnirimo sukeltą uždegimą, raumenų skausmus.

Žaliasis obuolys

Slopina galvos skausmus, slopina sujaudinimo reiškinius, padeda mažinti svorį, naudingas kenčiantiems nuo klaustrofobijos.

Jazminas

Gerina nuotaiką ir savijautą, bei  šiek tiek stimuliuoja. Yra puikus antidepresantas. Masažas jazmino aliejumi padės skaudant nugarai ar esant mėnesinių skausmams.  Jeigu esate pervargę ir išsekę, – jazminų kvapas padės susitelkti. Na o moterims jis suteikia moteriško žavesio ir paslapties.

Kadagys

Veikia raminančiai, mažina streso reiškinius, veikia diuretiškai, slopina raumenų skausmus.

Levandos

Veikia raminančiai ir slopinančiai, gelbsti esant nemigai. Levandų aliejus tinkamas masažuoti smilkinių odą esant galvos skausmams, ypač migreniniams. Kvėpuojant levandomis, greičiau gijama po gripo ir peršalimo. Masažas levandų aliejumi krūtinės srityje pagelbės esant kvėpavimo takų užsikimšimams. Levandos skatina žaizdų gijimą, ypač nudegimų.  Levandų aliejus taip padidins jūsų dėmesingumą ir pagelbės, jeigu norite geriau susikaupti. Jeigu esate pervargę- levandos padės atgauti jėgas

Vaistinė melisa

Pasižymi raminančiu ir slopinančiu poveikiu. Gelbsti esant nerimui, slopina depresiją. Melisos aliejus veikia antiseptiškai, naikina virusus bei grybelius. Tinka esant lūpų pūslelinei.

Citrinžolė

Veikia raminančiai. Puikus antiseptikas. Gelbsti gydant spuogus.

Mairūnas

Gydo nemigą, slopina įtampą, ramina raumenų ir sąnarių skausmus. Kvėpuojant mairūnu valomi sinusai. Pilvo masažas mairūno aliejumi gelbsti esant mėnesinių skausmams.

Neroli (karčiųjų apelsinų žiedų aliejus)

Veikia švelniai raminančiai, tinka kankinamiems nemigos ar panikos priepuolių . Masažuoti pilvą šiuo aliejumi rekomenduojama sergant dirglios storosios žarnos sindromu.

Apelsinai

Puikus tonikas, mažina nerimą, slopina virškinamojo trakto spazmus, gelbsti esant sutrikusiam virškinimui. Masažuojant pilvą gali pagelbėti esant vidurių užkietėjimui. Gali būti naudojamas vaikams.

Pipirmėtė

Sukelia žvalumo jausmą. Pipirmėtės taip pat padės esant galvos skausmams, virškinimo sutrikimams,  jos tinka burnos ertmės priežiūrai. Šis aliejus gelbsti esant virškinamojo trakto kolikai bei virškinimo sutrikimams. Pipirmėtės aliejumi masažuojami smilkiniai kai skauda galva. Puiki kvėpavimo takus valanti priemonė , gelbsti sergant gripu ar peršalus.

Rožių aliejus

Puikus antidepresantas, suteikia žvalumo jausmą. Rožių aliejaus kompresas padės pervargusioms nuo įtampos akims. Masažas su rožių aliejumi pagelbės kankinantis dėl PMS.  Rožių aliejus padeda sureguliuoti širdies darbą, tačiau jis gali ir padidinti kraujo spaudimą. Rožės kvapas sužadins jūsų aktyvumą ir padės atsikratyti  nuovargio. Jis taip pat pagelbės jeigu vargina stiprūs galvos skausmai.

Rozmarinas

Veikia stimuliuojančiai. Pagerina odos cirkuliaciją. Rozmarino kompresai dedami ant sutinusių sąnarių. Juo kvėpuojama esant kvėpavimo takų užsikimšimams. Augalo aliejus taip pat puikiai naikina bakterijas ir grybelius, bei gerina užsistovėjusį orą.

Sandalmedis

Ramina kūną ir sielą. Slopina uždegimus ir stiprina imunitetą.  Siūloma užlašinti 2 lašus sandalmedžio aliejaus ir juo pakvėpuoti kai skauda gerklę ar užsikimšę kvėpavimo takai. Sandalmedžio lašinama į vonią kai sergama cistitu. Jis gelbsti esant išsausėjusiai ir šerpetojančiai odai. Sandalmedžio kvapas pagelbės jeigu norite susikaupti ir atsidėti apmąstymams.  Šis kvapas nuramins įsiaudrinusią vaizduotę ir  pagerins nuotaiką. Jis taip pat veikia kaip afrodiziakas.

Arbatmedžio aliejus

Pirmosios pagalbos vaistas susižeidus ar nusideginus. Puikiai naikina grybelį ir tinka sergantiesiems grybelinėms odos ligomis. Lašinamas į vonią gydo mielių grybelio sukeltas infekcijas. Užlašinus ant nosinės ir jo įkvėpus, lengvina kvėpavimą esant kvėpavimo takų užsikimšimams. Šis  eterinis aliejus stiprina imuninę sistemą.

Vetiver

Skatina raudonųju kraujo kūnelių gamybą, gerina kraujotaką. Suteikia ramų miegą, slopina įtampą ir nerimą.

Pušies spyglių aliejus

Puikus pagalbininkas peršalus. Jis  ramina kosulį, atpalaiduoja spazmus.

Pačiuliai ir Ylang- ylang aliejus

Šie eteriniai aliejai garsėja afrodiziakalinėmis savybėmis, paerina nuotaiką, mažina neigiamas emocijas,padeda nugalėti baimę, suteikia pasitikėjimo savimi.

Eterinių aliejų mišiniai

Snapučio ir apelsinų lapų eterinių aliejų mišinys padeda subalansuoti protą, kūną ir sielą.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *