Acai uogos

 

Augalas- Acai uogos

Acai uogos

Lotyniškas pavadinimas – Euterpe oleracea

Sinonimai – Kopūstinė palmė, grožio uogos, Açaï, Acai Berry, Açaï d’Amazonie, Acai Extract, Acai Fruit, Acai Palm, Amazon Acai, Amazon Acai Berry, Assai, Assai Palm, Baie d’Açaï, Baie de Palmier Pinot, Cabbage Palm, Chou Palmiste, Euterpe badiocarpa, Euterpe oleracea, Extrait d’Açaï, Fruit d’Açaï, Palmier d’Açaï.

Šeima – Arekinių (Arecaceae)

Augalo aprašymas

Kas yra acai uogos? Tai Pietų Amerikos džiunglėse  augančių kopūstinių  palmių uogos. Jos šiek tiek panašios į vynuoges.

Kopūstinės palmės auga Brazilijoje, Trinidade ir Pietų Amerikoje, daugiausia pelkėtose vietose. Palmės yra aukštos ir plonos, išauga iki 25 m aukščio. Jų lapai siekia 3 m ilgio.

Acai uogos, vadinamos, açaí berry, yra nedidelės, juogos, panašios į vynuoges. Ant vienos augalo šakutės išauga nuo 500 iki 900 uogų. Šiuo metu tai vienas iš populiariausių Amazonės augalų eksportuojamų į visas šalis. Jos jau yra auginamos ir pramoniniu būdu.

Šiuo metu šios uogos yra laikomos super maistu. Apie jas sklinda daug legendų. Teigiama, jog jos gydo sąnarių uždegimus, padeda mesti svorį, sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gydo erektilinę disfunkciją, pagerina odos išvaizdą, veikia detoksikuojančiai ir stiprina sveikatą. Deja ne visi šie teiginiai yra moksliškai pagrįsti, nes klinikinių augalo tyrinėjimų kaip ir nėra. Visi teiginiai remiasi tik laboratorinių tyrimų duomenimis.

Naudojamos augalo dalys

Plačiausiai naudojamos kopūstinės palmės uogos. Tačiau yra valgomos ir jaunų palmių šerdys. Palmių lapai naudojami skrybėlių gamybai.

Acai uogų sudėtis – Ką iš tikrųjų žino mokslas?

Acai uogose yra antioksidantų, daug ląstelienos ir širdžiai naudingų riebiųjų rūgščių. Antioksidantų kiekiu šios uogos lenkia spanguoles, mėlynes ir braškes. Šiose uogose esantis oksidantų kiekis net 10 o kartais ir 30 kartų viršija raudonajame vyne esančių antioksidantų kiekį. Šiose uogose yra 5 kartus daugiau antioksidantų nei ginkmedyje.
100 gramų acai uogų yra  12 mg kalcio 11.8 mg geležies, 2.4 g baltymų, 9 mg  vitamino C, 58 mg fosforo, 1000 TV vitamino A, 0.36 mg vitamino B1, 0.01 mg vitamino B2 ir 0.40 mg vitamino B3.
Acai uogose yra fitosterolių bei pagrindinių riebiųjų rūgščių. Jos sudaro net 1/3 uogos masės. Net 74% šių rūgščių sudaro omega 3, omega 3, omega 6 ir  omega 9 rūgštys.
Šiose uogose yra mažai cukraus. Jose taip pat daug augalinių baltymų, dėl ko uogos yra  virškinamos greičiau nei pienas ar mėsa. Acai uogų sudėtyje yra net 19 amino rūgščių. Jose taip pat galima rasti ir mineralinių medžiagų pėdsakų, kurios yra svarbios raumenų regeneracijai.

Tačiau daugiau ypatingų medžiagų šiose uogose kaip ir nėra. Todėl teigti, jog šios uogos stebuklingos yra švelniai tariant drąsu.

Acai uogų jau galima nusipirkti sveiko maisto parduotuvėse. Jos valgomos šviežios, iš jų gaminami gėrimai, ypač energetiniai, ledai ar desertai. Vaistinėse jau yra maisto papildų su acai uogomis. Tačiau neretai į maisto produktus, ir ypač šių uogų sulčių turinčius gėrimus yra dedama kofeino. Todėl besirūpinantiems savo sveikata reikėtų skaityti etiketes.

Laikoma, jog acai uogas galima drąsiai valgyti, išskyrus tuos atvejus, kai yra alergija šioms uogoms.

Laboratoriniais tyrimais yra nustatyta, jog acai uogų sultyse esantys polifenoliai  veikė kaip antioksidantai ir slopino mažo tankio lipoproteinų oksidaciją. Tačiau tegiama, jog šiai dienai klinikinių duomnų nepakanka, jog būtų galima teigti, jog acai uogose esantys antioksidantai pranašesni už kituose gėrimuose (pvyzdžiui raudonajame vyne) easnčius antioksidantus. Tyrimais su gyvūnais, nustatyta, jog hipercholesterolemine dieta maitinamoms žiurkėms maisto papildai su acai uogomis sumažino nedidelio tankio lipoproteino ir cholesterolio kiekš kraujyje. Nedielės apimties klinikiniai tyrimai su savanoriais, vartojusiais acai uogų tyrę ir sultis 7ml/ kg dozėmis padidino antioksidacinį kraujo pajėgumą, tačiau nepaveikė kraujo antioksidacinių markerių. Nedidelės apimties klinikinio tyrimo metu buvo nustatyta, jog vartojant po 100 g acai uogų tyrės per dieną vieną mėnesį pagerėjo bendro cholesterolio ir gliukozės kiekio padidėjimo po valgio bei insulino išskyrimo rodikliai.

Mitybinė Acai uogų sudėtis

Maistinė acai uogų sudėtis

(Maistinė vertė 100g) energetinė vertė 2420/588 kJ/kkal,

baltymų 8.8 g,
angliavandenių 1.3g, iš kurių cukraus 0.9g,
riebalų 53.8g, iš kurių sočiujų riebalų rūgščių 33 g,
maistinių skaidulų 31.7g,
natrio 66 mg, druska 0.2g.

Ar acai uogos padeda mesti svorį?

Tikrai pagrįstų mokslinių tyrimų nėra atlikta. Laikoma, jog acai padeda lieknėti tiek pat kaip ir visi vaisiai ar uogos.

Ar acai uogų aliejus yra gydomasis?

Vėlgi tokių tyrimų nėra. Kosmetikos pramonėje šiuo metu yra acai uogų mada, todėl kosmetikos priemonių su šių uogų aliejumi galite nusipirkti. Yra žinoma tik tiek, jog gan didelis antioksidantų kiekis iš šių uogų išgautame šalto spaudimo aliejuje išsilaiko net saugant jį gan ilgai.

Pašaliniai acai uogų vartojimo reiškiniai

Laikoma, jog vartojant acai uogas įprastinėmis dozėmis augalas yra visiškai saugus.

Vienok yra manoma, jog acai uogos gali kelti arterinį kraujospūdį, sukelti skrandžio opas ir paskatinti kraujavimus iš virškinamojo trakto.

Acai uogų sąveika su kitais vaistiniais preparatais

Augalas gali sąveikauti su nesteroidiniais priešuždegiminiais preparatais.

Kas negali vartoti acai uogų?

Gydytojai perspėja, jog acai uogas galima valgyti šviežias. Tačiau maisto papildus su šiomis uogomis atsargiai turėtų vartoti sergantieji cukralige, inkstų ligomis, sergantys vėžiu  ar vartojantys cholesterolio kiekį mažinančius vaistus.

Gydytojai taip pat perspėja, jog acai uogų neturėtų vartoti besiruošiantys BMR tyrimui asmenys. Yra nustatyta, jog labai didelėmis dozėmis vartojant acai uogas, gali būti  gauti netikslūs BMR tyrimo rezultatai.

Kadangi augalas nėra pakankamai ištyrinėtas nėščioms ir maitinančioms moterims bei vaikamas šio augalo preparatai nėra rekomenduojami.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *