Endokrininiai disruptoriai

Endokrininiai disruptoriai – kas tai yra?

Endokrininiai disruptoriai yra aplinkoje esančios cheminės medžiagos, kurios veikia kaip estrogenai arba androgenai. Jų poveikio pasekmėje yra sutrikdoma skydliaukės funkcijos veikla. Šiuo metu yra manoma, jog endokrininiai disruptoriai gali sukelti lytinių organų onkologinius susirgimus, nevaisingumą ar veikti teratgeniškai.  Jie taip pat skatina nutukimą.

Europos Sąjunga (ES) stengiasi riboti šių medžiagų vartojimą ir siūlo pradėti jų reglamentavimą. Taip vienas iš tokių žingsnių yra  bisfenolio A  uždraudimas naudoti naudojimą vaikiškų buteliukų gamyboje. Sumažinti šių medžiagų atsiradimą siekiama ir mažinant  ūkininkų naudojamų pesticidų kiekį.

ES įstatymų leidėjai 2006 m. priėmė REACH reglamentą, pagal kurį pirmą kartą buvo pareikalauta, kad chemikalų gamintojai įrodytų, jog jų gaminama produkcija yra saugi, dar  prieš šiai produkcijai patenkant į rinką.

Europos Komisija (EK) inicijuoja endokrininių disruptorių tyrimą ir , kaip tikimasi, 2015 m. pateiks siūlymą kaip atpažinti ir įstatymiškai reglamentuoti medžiagas, pasižyminčias endokrininių disruptorių savybėmis, -ypač tokias kaip pesticidai ir biocidai.

Dažniausiai pasitaikantys endokrininiai disruptoriai

  • Kadmis- yra dažų ir pigmentų sudėtyje. Dažai ir pigmentai su kadmiu yra raudonos, oranžinės ir geltonos spalvos
  • Chromas-  yra dažų ir pigmentų sudėtyje.Dažai ir pigmenta su chromu yra žalios, oranžinės ir geltonos spalvos
  • Švinas – yra dažų ir pigmentų sudėtyje. Dažai ir pigmentai su švinu yra raudonos, oranžinės ir geltonos spalvos.
  • Bromintos degumą mažinančios medžiagos (polibrominti difenileteriai) – šios medžiagos didina atsparumą degumui, sunkiai suyra ir kaupiasi aplinkoje.
  • Formaldehidas ir medžiagos, kurių gamybos metu susidaręs formaldehidas lieka kaip priemaiša (pvz., benzylhemiformal, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane, diazolidinyl urea, Imidazolidinyl urea, Quaternium-15, DMDM Hydantoin)  – šios medžiagos suriša pigmentus su audiniu; didina atsparumą degumui, glamžymuisi, vandeniu. Neretai yra naudojamas medienai skirtuose klijuose.
  • Perfluorinti angliavandeniliai (PFC: PFOA, PFOS) – šie angliavandeniliai didina atsparumą vandeniui, riebalams bei purvui.
  • Bisfenolis A (BPA)- tai  pagrindinė medžiaga gaminant polikarbonato plastikus, epoksidą, epoksidines dervas.
  • Nonilfenolis (ir jo etoksilatai)- yra stabilizatoriai plastikuose, taip pat paviršiaus aktyviosios medžiagos apdorojant tekstilę.
  • Chlorinti parfinai- Plastifikatoriai
  • Organiniai alavo junginiai – yra naudojami kaip stabilizatoriai plastikuose, dažniausiai aptinkami skaidriame plastike.
  • Ftalatai- yra platifikatoriai, dažniausiai aptinkami minkštuose plastikuose, pliušinių žaislų kamšaluose, sintetiniuose kvepaluose, kuriais iškvėpinti žaislai.
  • Triklozanas- Antibakterinė medžiaga, neretai dedamas į antibakterines higienos priemones.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *