Herbicidai

Herbicidai

Kas yra herbicidai?

Herbicidai yra  cheminės medžiagos skirtos piktžolėms naikinti. Lietuvoje herbicidai negaminami, juos įveža iš kitų šalių įvairios firmos. Herbicidai yra įvairūs, jie skiriasi pagal cheminę sudėtį, patekimą į augalą, toksiškumą, veikimo trukmę ir kitas savybes.

Pagal toksiškumą (nuodingumą) herbicidai yra skirstomi į keturias grupes.

Labai nuodingi – LD50 – iki 50 mg/kg.
Nuodingi – LD50 – 50-200 mg/kg.
Vidutinio nuodingumo – LD50 – 200–1000 mg/kg.
Mažo nuodingumo – LD50 – daugiau kaip 1000 mg/kg.

A.  Chlorofenokso rūgštys (Chlorophenoxy Acids)

2 svarbiausieji šios rūšies herbicidai yra 2,4-dichlorofenoksiacetėinė rūgštis ir  2,4,5-trichlorofenoksiacetinė rūgšis  bie Agent Orange. 2,4,5-Trichlorofenoksiacetinė rūgštis jau uždrausta vartoti, nes neretai gamybos metu ji yra užteršiama dioksinu ir kitais polichlorinatų junginiais.

Apsinuodijimo požymiai

Didelės chlorofenokso rūgščių dozės sukelia raumenų hipotoniją ir gali baigtis koma. Ilgalaikis apsinuodijimas šiomis rūgštimis didina ne Hodžkino limfomos riziką.

B. Glifozatas (Glyphosate)

Glifozatas yra plačiausiai pasaulyje vartojamas herbicidas. Jis yra pagrindinis augalų aromatinių amino rūgščių gamybai reikalingas fermentas.

Apsinuodijimo glifozatu požymiai

Esant kontaktui su gleivinėmis ir oda stebimi stiprūs odos ir gleivinių sudirginimo reiškiniai.

Medicininės pagalbos principai

Specifinių gydymo priemonių nėra. Gydymas yra simptominis.

C. Parakvatas (Paraquat)

Parakvatas yra herbicidas, bipiridilas. Jis  neretai yra naudojamas piktžolėms naikinti fermose ir aplinkui greitkelius, taip yra užtikrinama greitkelių priežiūra.

Apsinuodijimo požymiai

Parakvatas nėra labai toksiškas, išskyrus tuos atvejus jeigu yra nuryjamas. Nurytas parakvatas sukelia virškinamojo trakto sudirginimo reiškinius, vėmimą krauju (hematemezę) ir viduriavimą su krauju (meleną). Po to palaipsniui pradeda vystytis kvėpavimo nepakankamumo reiškiniai. Mirštama paprastai išsivysčius sunkiai plaučių fibrozei.

Medicininės pagalbos principai

Specifinio gydymo nėra. Pirmosios pagalbos priemonės- skrandžio plovimas ir inkstų dializė. Prarijus nuo  50–500 mg/kg šio herbicido, išgyvenamumas siekia vos 50%.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *