Karnitinas

Maisto papildas – Karnitinas Karnitinas

Sinonimai – Vitaminas B-t , Karnitinas, L-karnitinas, 3-carboxy-2-hydroxy-N,N,N-trimethyl-1-propanaminium inner salt, (3-carboxy2-hydroxypropyl) trimethylammonium hydroxide inner salt, 3-hydroxy-4-N-trimethylaminobutyrate, B-hydroxy-N-trimethyl aminobutyric acid, Beta-hydroxy-gamma-trimethylammonium butyrate, B(t) Factor, Carnitine, Carnitor, D-Carnitine, DL-Carnitine, Facteur B(t), L-3-hydroxy-4-(trimethylammonium)-butyrate, Levocarnitine, Lévocarnitine, Levocarnitine Fumurate, L-Carnitina, L-Carnitine Fumarate, L-Carnitine L-Tartrate, L-Carnitine Tartrate, (R)-(3-carboxy-2-hydroxypropyl) trimethylammonium hydroxide, (R)-3-hydroxy-4-trimethylammonio-butyrate, Vitacarn, Vitamin B(t), Vitamine B(t).

Kas yra karnitinas ?

Vitaminas B-t arba kitaip vadinamas karnitinas yra  dviejų amino rūgščių –  lizino ir metionino junginys. Jo pavadinimas atsirado iš lotyniško žodžio carnis, reiškiančio mėsa.  Yra aptinkami du karnitino stereoizomerai: biologiškai aktyvus L-karnitinas ir biologiškai neaktyvus D-karnitinas.

Kam reikalingas karnitinas?

L-karnitinas žmogaus organizme yra reikalingas ląstelėse pernešti riebalines rūgštis į mitochondrijas. Mitochondrijose riebalai yra skaidomi ir taip  gaminama energija. Riebalų rūgštys negali savaime prasiskverbti pro mitochondrijų sieneles. Todėl L-karnitinas yra nepakeičiama medžiaga, reikalinga riebiųjų rūgščių pernešimui ir energijos gamybai. Didesnis karnitino kiekis organizme pagreitina riebalų suskaidymą, o mažas kiekis atvirkščiai – lėtina. Taip pat nustatyta, jog  karnitinas dalyvauja pašalinant iš mitochondrijų acetilo grupes, lėtinančias riebalų skaidymą.  Karnitinas gali padėti sumažinti hipertrigliceridemiją, kuri atsiranda esant nutukimui ar sergant cukriniu diabetu.  Yra atliktų tyrimų, patvirtinančių, jog karnitinas yra naudingas sergantiems krūtinės angina, esant periferiniam arterijų susirgimui, lėtiniam širdies nepakankamumui, sveikstant po miokardo infarkto, išsivysčius diabetinei nefropatijai, sergant lėtine obstrukcine plaučių liga. Jis taip pat gali būti naudingas susilpnėjus lytinei potencijai bei gydant nevaisingumą.

Karnitinas  taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, gerina gliukozės apykaitą. Jis yra svarbus skydliaukės hormonų veiklai, bei gerina vyrų spermos kokybę.

Karnitinas pereina hematoencefalinį barjerą ir taip patenka į centrinę nervų sistemą. Čia karnitinas yra panaudojamas acetilcholino sintezei ir energijos gamybai nervų ląstelėse. Jis apsaugo neuronus nuo degeneracijos. Daug karnitino yra leukocituose, todėl jis yra  svarbus imuninės sistemos aktyvumui. Vartojant karnitiną padaugėja imuninės sistemos ląstelių – limfocitų ir monocitų.

Karnitino poreikiai didėja  kai organizmas patiria didesnius krūvius. Sunkai dirbant, sportuojant organizmas skaido riebalus, angliavandenius ir gamina iš jų energiją. Su karnitino pagalba organizmas geriau atstato energijos atsargas, atsiranda daugiau jėgos, o po fizinio krūvio patirtas nuovargis praeina greičiau . Karnitinas taip pat naudingas kontroliuojant  kūno svorį. Papildomai vartojant karnitino ir reguliariai mankštinantis didėja raumenų masė, mažėja riebalų atsargos.

Kur yra karnitino?

Beveik visas karnitino kiekis žmogaus organizme yra kaupiamas raumenyse. Jis yra gaminamas kepenyse ir inkstuose. Jo sintezei reikalingi vitaminas C, vitaminas B6 (piridoksinas), vitaminas B3 (niacinas) ir geležis. Todėl trūkstant šių medžiagų, organizme mažėja ir karnitino sintezė. Su amžiumi karnitino atsargos ląstelėse taip pat mažėja, todėl lėtėja riebalų apykaita, bei jaučiama energijos stoka. Sumažėjusi energijos gamyba ląstelėse taip pat  lėtina kaulų atsinaujimą.

Kas vyksta kai mums trūksta karnitino?

Karnitino atsargos mūsų organizme sumažėja sergant inkstų, kepenų ar smegenų ligomis. Jo trūksta vartojant anti epileptinius vaistus – fenitoiną ir valproinę rūgštį.  Yra nustatyta, kad sumažėjus karnitino kiekiui mūsų organizme, mažėja osteookalcino kiekis., baltymo atsakingo už kalcio kaupimą ląstelėse, ir kaulą formuojančių ląstelių – osteoblastų aktyvumas.

Kokiuose maisto produktuose yra karnitino?

Karnitino daugiausiai gauname valgydami raudoną mėsą. Nedaug jo yra riešutų, saulėgrąžų, sezamo, moliūgų sėklose, daržovėse, vaisiuose, javuose, bei bičių produktuose. Valgydami įvairų maistą galime per dieną su maistu mes galime gauti nuo 20 iki 200 miligramų karnitino.  Jeigu valgomas griežtai vegetariškas maistas jo su maistu gaunama tik apie 1 miligramą.

Vartojimas

Karnitinas dažniausiai yra maisto papilduose kurie yra  skirtų vartoti intensyviai sportuojant ar laikantis dietį, lieknėjimo papilduose. Jo taip pat  gali būti ir energetinių gėrimų sudėtyje.

Rekomenduojama karnitino dozė yra  nuo 300 iki 3000 miligramų per parą. Geriau jį  gerti dienos pradžioje, kai reikia daugiau energijos.

Karnitinas yra laikomas saugiu ir gerai toleruojamu maisto papildu. Tačiau jį atsargiau turėtų vartoti asmenys, kurių skydliaukės hormonų kiekis yra sumažėjęs.

Daugiau skaitykite

  • Acetil -L-karnitinas -  Acetil-L-Carnitina, Acetyl Carnitine, Acétyl Carnitine, Acetyl L-Carnitine, […]
  • Spirulina - Spirulina - Spirulina platensis - Blue- green algae, […]
  • Alfa lipoinė rūgštis - Acetate Replacing Factor, A-Lipoic Acid, Acide Alpha-Lipoïque, Acide […]
  • Argininas - argininas - 2-Amino-5-guanidinopentanoic Acid, (2S)-2-Amino-5-{[amino (imino) […]
  • Alaninas Sinonimai - 3-aminopropanoic acid, 3-aminopropionic Acid, Acide […]
  • Chitosanas Chitosanas yra maistinės skaidulos, kurios yra  išgaunamos iš kiaukutinių - krabų, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *