Alaninas

Alaninas

Sinonimai – 3-aminopropanoic acid, 3-aminopropionic Acid, Acide 3-aminopropanoïque, Acide 3-aminopropionique, Acide Aminé Non Essentiel, Acide Bêta-Aminé, b-Ala, B-alanine, B-aminopropionic Acid, Beta-alanina, Bêta-Alanine, Beta-alanine Ethyl Ester, Beta-amino Acid, Non-essential Amino Acid

Kas tai yra?

Alaninas yra pakeičiamoji amino rūgštis, kuri yra būtina mūsų kūno baltymų gamybai.

Kuo ypatingas alaninas?

Beta alanino maisto papildai didina darbingumą, tai yra pasižymi ergogeniniu poveikiu. Jie naudingi esant dideliam fiziniam krūviui, tai yra atliekant didelio intensyvumo pratimus, kurių trukmė yra nuo nuo 60 iki 240 s. Alaninas nedidins darbingumo ir bus mažiau efektyvus, jeigu fiziniai pratimai bus atliekami trumpiau nei 60 arba ilgiau nei 240 s.
Alaninas yra aptinkamas prostatos skystyje. Gali būti, jog ši amino rūgštis padeda išsaugoti prostatos sveikatą. 45 asmenų, sergančiųjų gerybine prostatos hipertrofija tyrime, vartojusių 780 mg alanino per dieną 2 savaičių laikotarpyje bei vėliau tęsiant maisto papildo vartojimą 2.5 mėnesio po 390 mg  kartu vartojant tokius pačius kiekius glicino bei gliutamino rūgšties, buvo stebimi sumažėjusios simptomatikos reiškiniai.

Kur yra šios medžiagos?

Alanino yra mėsoje, paukštienoje, žuvyje, kiaušiniuose bei pieno produktuose.

Kam gali trūkti šio maisto papildo?

Alaniną sugeba gaminti mūsų pačių organizmas, todėl šios amino rūgšties trūkumo įprastai neturėtų būti.

Alanino vartojimo indikacijos

Beta alaninas  yra skiriamas sportinkams, siekiantiems  sustiprinti raumenų jėgą bei ištvermę. Įprastai vartojamas 2 – 4 savaites po 4 – 6 g dienoje atliekant didelio intensyvumo pratimams, trunkančius nuo 1 iki 4 min. Kol kas duomenys apie šio maisto papildo naudą yra gan prieštaringi, nes buvo ištirta nepakankamai didelė grupė žmonių.

Jis taip pat gali būti naudingas pagyvenusiems žmonėms, nes padeda įveikti nervų – raumenų sistemos nuovargį, . Taip pat yra duomenų rodančių, kad beta alaninas gerina kognityvines funkcijas.

Beta alaniną taip pat bandoma skirti esant karščio pylimams menopauzės metu, tačiau jo poveikis nusileidžia farmakoterapiniams preparatams.

Vartojimo dozės

Beta alaninas yra vartojamas gydytojo paskirtomis dozėmis.Fizinės ištvermės gerinimui galib būti skiriama  3.2-6.4 gramų. Manoma, jog beta alanino vartojimas su kitais maisto papildais gali turėti  privalumų jeigu  suvartojamo beta alanino kiekis yra 4 – 6 g / dieną, o vartojimo laikas  pakankamai ilgas, tai yra trunka mažiausiai 4 savaites.

Pašaliniai vartojimo reiškiniai

Alaninas vartojamas nurodytomis dozėmis ir trumpą laiką, beveik nesukelia pašalinių reiškinių. Didelės alanino dozės gali sukelti parestezijas, galūnių dilgčiojimą, karščio pylimo pojūtį. Teigiama, jog šį poveikį galima susilpninti maisto papildo dozę  išskaidant į kelias dalis ( po 1.6 g),  ar vartojant lėčiau isisavinamas beta alanino formas.

Kontraindikacijos
  •  Nėštumas – Kol kas nėra informacijos apie alanino poveikį vaisiui, todėl  asmeninio saugumo sumetimais  šis maisto papildas neturėtų būti skiriamas nėščiosioms ir maitinančioms motinoms.
  •  Inkstų ir kepenų susirgimai  -Sergantieji inkstų bei kepenų ligomis turėtų būtinai pasitarti su gydančiu gydytoju, jeigu nori vartoti šį maisto papildą.

Daugiau skaitykite

  • Argininas - argininas - 2-Amino-5-guanidinopentanoic Acid, (2S)-2-Amino-5-{[amino (imino) […]
  • Antioksidantai ir laisvieji radikalai Laisvieji radikalai yra labai aktyvios medžiagos, kurios susidaro mūsų organizma […]
  • Adenozino monofosfatas - Acide 5'-adénylique, Adenine Nucleoside, Adénine Nucléoside, Adenine Riboside, […]
  • Betainas - Betainas - Trimetilglicidas, Betaine anhydrous, […]
  • Silicis Pastaraisiais metais grožio industrija atsigręžė į dar vieną mineralą - silicį. […]
  • Karnitinas - Vitaminas B-t , Karnitinas, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *