Katžolė paprastoji

Paprastoji katzoleAugalas – Katžolė paprastoji

Lotyniškas pavadinimas – Nepeta cataria

Sinonimai – katmėtė, šanta, catnip,  catswort, catmint, Chataire, Field Balm, Herbe à Chat, Herbe aux Chats, Hierba Gatera, Menta de Gato, Menthe des Chats, Nepeta cataria.

Šeima –Notreliniai, lūpažiedžiai ( Lamiaceae)

Augalo aprašymas

Paprastoji katžolė yra daugiametis,  medingas vaistingasis, specifinio mėtas ir citrinas primenančio kvapo augalas.  Katžolės auga Eropoje,  Azijoje bei Šiaurės Amerikoje. Tai daugiametis, išaugantis iki 50-110 cm augalas, savo išvaizda šiek tiek primenantis dilgėlę. Katžolės stiebas yra status, keturbriaunis, šakotas, apaugęs plaukeliais. Lapai yra  trikampiškai kiaušiniški, 3-8 (10) cm ilgio ir 1-3 (5) cm pločio, širdiški, kotuoti, pjūkliškai dantyti, abipus plaukuoti.Katžolės lapai yra žalsvai sidabrinės spalvos.. Žydi katžolė baltais arba rožiniai taškuotais žiedais. Katžolės žydėjimas trunka nuo liepos pradžios iki rugpjūčio pradžios. Vaisiai sunoksta rugsėjo mėnesį. Katžolės mėgsta augti daliniame pavėsyje arba saulės apšviestose vietose. Jai būtinas drėgnokas dirvožemis, gali būti ir priemolinis. Tačiau savaime gali augti ir panamiuose, patvoriuose. Pasodintos prie namų išgyvena apie 3-4 metus, tačiau linkusios pasisėti ir ataugti pačios. Katžoles galima dauginti ir atidalijant kerus.

Katėms šis augalas sukelia afrodiziakinį poveikį, kuris pasireiškia padidėjusiu lytiniu aktyvumu, būtent dėl tokio katžolės poveikio ir kilo šio augalo pavadinimas. Tradiciškai katžolės buvo auginamos dėl savo raminančio poveikio ir naudotos arbatoms. Kadaise iš jų buvo gaminami ir dažai audiniams.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojami katžolės lapai ir žiedai. Lapaus galima skinti visą vasarą. Jie yra džiovinami ir iš jų ruošiamos arbatos. Nupjauta katžolių žolė  turi būti paskleidžiama plonu sluoksniu ir džiovinama gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje arba džiovykloje 30-35 °C temperatūroje..Džiovintas katžolės galima vartoti 1-2 metus.

Paprastoji katžolė yra malonaus kvapo ir skonio, primenančio citrinas ir mėtas. Jos gali būti naudojamos ir maistui gaminti – arbatos, kompotų, likerių, padažų ar salotų pagardinimui. Katžolėmis galima gardinti sūrius ir silkės patiekalus.

Eterinis katžolių  aliejus yra vartojamas kvepalų ir muilo gamyboje.

Pramonėje katžolė yra naudojama kaip insekticidas ir pesticidas.

Veikliosios medžiagos

Katžolių lapuose esama 0,2-0,7%, eterinių aliejų, kuriuose yra monoterpeno nepetalaktono. Jis yra labai panašus į valerijonų veikliąją medžiagą- valepotriatą.Manoma, jog nepetalaktonas ir suteikia augalui raminamąsias ir lengvai migdomąsias savybes, tačiau klinikinių tyrimų šiuo klausimu nėra atlikta. Esama katžolės lapuose ir rauginių medžiagų, taip pat  karvakrolio, citralio,  kumarinų, flavonoidų, askorbo rūgšties (125-159 mg%), glikozidų, saponinų, mikroelementų.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai paprastoji katžolė yra vartojama sumažinti vidurių pūtimams, siekiant pagerinti virškinimą, nes pasižymi vidurių spazmus atpalaiduojančiu veikimu. Ji lengvai migdo ir tinka esant nemigai. Katžolė taip pat skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą, lengvina atsikosėjimą, gerina apetitą, stiprina imunitetą ir tinka esant peršalimams. Tradiciškai katžolės arbatos buvo geriamos siekiant sureguliuoti mėnesinių ciklą, vartotos kaip raminantis preparatas, jomis skalaujama burna esant dantų ir gerklės skausmams, geriamos esant dilgėlinei, galvos skausmams,  Bandyta katžolėmis gydyti ir vėžį, jos naudojamos išoriškai  odos susirgimų, nuospaudų gydymui. Katžolės kompresai mažina odos patinimus.

Paprastosios katžolės vartojimo formos

Katžolės preparatai gali būti išleidžiami kaip džiovinta žolė, arbatos, tinktūros.

Dozavimas

Katžolės arbatai paruošti imama 1-2 arbatiniai šaukšteliai (5-10 g) džiovintos žolės ir užpilama 1 puodeliu verdančio vandens ir leidžiama pritraukti 10-15 munčių.Įprastai geriama po 1 puodelį 2-3 kartus dienoje.

Kosintiems vaikams katžolės tinktūra paprastai vartojama po 1 arbatinį šaukštelį (5 ml) tris kartus dienoje. Suaugusiems dozė imama dvigubai didesnė.

Pašalinis katžolės poveikis

Laikoma, jog vartojant įprastinėmis dozėmis katžolė yra saugi. Tačiau vartojant didelėmis dozėmis arba rūkant katžolės žolę gali pasireikšti galvos skausmai, pykinimas, vėmimas.

Katžolėse esantis eterinis aliejus  gali skatinti gimdos susitraukimus ir sukelti mėnesines ar persileidimą .

Paprastosios katžolės  sąveika su kitais vaistais

  •  Migdomieji – Katžolės preparatai gali stiprinti migdomųjų ir raminamųjų preparatų veikimą, todėl jų nereikėtų vartoti kartu.
  •  Ličio preparatai  – Katžolės preparatai taip pat sąveikauja su ličio preparatais.
Kada katžolės  preparatų vartoti negalima
  •  Nėštumas  – Katžolės preparatų negalima vartoti nėščioms ir maitinančioms motinoms.
  •  Vaikai – Katžolės preparatų nereikėtų skirti mažiems vaikams.

Daugiau skaitykite

  • Pipirmėtė – Pipirmėtė –  Mentha piperita – mėta, mėtra, šaltmėtė, šalmėtė, šaltamėtė, […]
  • Sidabražolė miškinė – Sidabražolė miškinė – Potentilla erecta Sinonimai – dagiukas, degsnys, degimo […]
  • Rozmarinas kvapusis – Rozmarinas kvapusis, rozmarinas vaistinis – Rosmarinus officinalis – […]
  • Melisa vaistinė – Melisa vaistinė, Vaistinė melisa – Melissa officinalis – Citrininė […]
  • Trispalvė našlaitė – Trispalvė našlaitė – Viola tricolor L –  akelės, akelytės, […]
  • Laumiaplaukis adiantas – Laumiaplaukis adiantas – Adiantum capillus-veneris – Veneros […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *