Vitanija migdomoji

Vitanija migdomojiAugalas – Vitanija migdomoji

Lotyniškas pavadinimas – Withania somniferum, Withania somnifera

Sinonimai – indiškasis ženšenis, ashwagandha, Indian ginseng, poison gooseberry,  winter cherry, Ajagandha, Amangura, Amukkirag, Asan, Asana, Asgand, Asgandh, Asgandha, Ashagandha, Ashvagandha, Ashwaganda, Ashwanga, Asoda, Asundha, Asvagandha, Aswagandha, Avarada, Ayurvedic Ginseng, Cerise d’Hiver, Clustered Wintercherry, Ghoda Asoda, Ginseng Ayurvédique, Ginseng Indien, Hayahvaya, Indian Ginseng, Kanaje Hindi, Kuthmithi, Orovale, Peyette, Physalis somnifera, Samm Al Ferakh, Samm Al Rerakh, Sogade-Beru, Strychnos, Turangi-Ghanda, Vajigandha, Winter Cherry, Withania, Withania somnifera.

Šeima – Bulvinių (solanaceae)

Augalo aprašymas

Vitanijos yra Indijoje ir Afrikoje augantis krūminis augalas. Krūmai yra neaukšti, ir išauga iki 1,2 m. Augaloas žydi žalsvai gelsvais žiedais, jo vaisiai – skaisčiai raudonos uogos. Migdomosios vitanijos gali būti sodinamos į sausą, akmeningą dirvožemį, geriausia saulės apšviestoje ir įšildomoje vietoje.

Indų medicinoje vitanijų preparatai buvo vartojami daugiau kaip 2000 metų. Sanskrito kalboje šis augalas yra vadinamas ashvagandha, – lietuvių kalboje tai reikštų – augalas, kvepiantis arkliu. Manoma, jog šis pavadinimas kilo iš stimuliuojančių ir jėgas atgauti skatinančių savybių. Indijoje tikėta, jog šis augalas veikia kaip afrodiziakas ir gydo nevaisingumą.

Naudojamos augalo dalys

Medicinoje yra naudojamos vitanijos šaknys. Augalo šaknysyra  kasamos rudenį. Išdžiovinamos ir susmulkinamos.

Istoriškai vitanijos buvo naudojamos uždegimui slopinti, esant augliams, sąnarių uždegimams ir daugeliui infekcinių ligų gydyti. Vitanijų daigai ir sėklos taip pat naudojami maistui bei pienui sutirštinti. Plačiausiai žinomas Ajurvedinis preparatas, kurio sudėtyje yra vitanijos- shilajit. Afrikoje vitanijos tradiciškai naudojamos karščiavimui mažinti ir uždegimams slopinti.

Veikliosios medžiagos

Vitanijų veikliosios medžiagos yra vadinamos vitanolidais. Tai augaliniai steroidai, veikiantys panašiai kaip ženšenyje esančios medžiagos. Dėl tokio savo poveikio vitanijos yra vadinamos ,, indiškuoju ženšeniu“.Vitanolidai  slopina uždegimus. Šaknyse  taip pat yra alkaloidų, daugiausia vitasomnino, todėl vitanijos šaknų preparatai veikia kaip migdomieji ir raminamieji.

Naudojimas medicinoje

Migdomųjų vitanijų preparatai daugiausia yra skiriami bendram organizmo  stiprinimui. Jie  padeda organizmui lengviau prisitaikyti prie neįprastų sąlygų, didina ištvermę. Indijoje vitanijų preparatai dažiausiai yra  skiriami pacientams, persirgusiems sunkiomis ligomis,esant  ilgalaikiam nerimui ir sergant kai kuriomis nervų ligomis. Didelės vitanijos preparatų dozės gali sukelti mieguistumą. Vitanijų preparatais taip pat gydomi reumatiniai sąnarių uždegimai. Augale taip pat  daug geležies, todėl galima gydyti mažakraujystę.

Specifinės vitanijų vartojimo situacijos

Uždegimai, imuninės sistemos stiprinimas

Tyrimais su laboratorinais gyvūnais pastebėtas uždegimą slopinantis, imuninę sistemą stiprinantis- limfocitų funkciją skatinantis poveikis.

Vitanijų preparatai gerina atmintį, veikia kaip adaptogenas ir tonikas.

Išleidimo formos

Iš vitanijos šaknų yra gaminami nuovirai, miltelių kapsulės, tinktūros, skystieji ir sausieji ekstraktai.

Dozavimas

Kapsulės 

Literatūroje nurodomos skirtingos rekomendacijos:

Vitanijos kapsulės nemigai ir nervų ligoms gydyti siūloma imti po (250 mg) 2 kartus per diena ir gerti po 2-3 kapsules.

Kiti šaltiniai nurodo, jog vitanijos kapsules reikėtų gerti po 3-6 g iki 3 kartų per dieną.

Sąnarių ligoms gydyti

Vitanijos šaknų arbatai imama nuo 3/4 iki 11/4 (3-6g) džiovintų vitanijų šaknų, užpilama 750 m šalto vandens, pavirinti 15 minučių ir aštaldyti. Gerti po 1 puodelį iki 3 kartų per dieną.

Vitanijos tinktūra rekomenduojama imti po  1⁄2–3⁄4 arbatinio šaukštelio (2–4 ml) tinktūros ir gerti iki 3 kartų per dieną.

Pašalinis vitanijų  poveikis – Pašalinio vitanijų vartojimo  poveikio reiškinių nėra pastebėta.

Vitanijų  sąveika su kitais vaistais – Sąveikos su kitais vaistiniais preparatais nėra pastebėta.

Kada vitanijų preparatų vartoti negalima
  •  Nėštumas ir maitinimas krūtimi  – Nėšciosioms ir žindyvėms vitanijų preparatų vartot nereikėtų, nes nėra išsiaiškinta, kaip augalas veikia nėštumo metu.
  •  Barbitūratai  – Jeigu vartojate barbitūratus ar kitus stiprius raminamuosius, vitanijų preparatų vartoti nereikėtų.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *