Afrikinis raugmis

Augalas – Afrikinis raugmis

Afrikinis raugmis

Lotyniškas pavadinimas – Pausinystalia yohimbe

Sinonimai –Johimbė,  yohimbe, 11-hydroxy yohimbine, alpha yohimbine HCl, coryanthe yohimbe,corynanthe johimbe, corynanthe johimbi, corynanthe yohimbi, johimbi, Pausinystalia yohimbe, Pausinystalia johimbe, Yohimbehe, Yohimbehe Cortex, Yohimbine, Yohimbine HCl, Yohimbinum Muriaticum

Šeima – Raudinių (Rubiaceae)

Augalo aprašymas

Afrikinis raugmis yra amžinai žaliuojantis Afrikos medis. Savaime jis auga Zairo, Gabono, Kamerūno, Kongo teritorijose- atogrąžų miškuose. Afrikiniai raugmiai yra labai aukšti, gamtoje išauga iki 30 m aukščio. Raugmių  žievė yra išvagota įvairiais plyšiais, o vidinis žievės paviršius yra rudai raudonos spalvos, išilgai vagotas. Raugmių lapai yra stambūs, plačiai lancetiški, 30-40 cm ilgio. Žiedpumpuriai iš pradžių būna gelsvos arba rausvos spalvos, o vėliau išsiskleidžia geltoni ar geltonai rausvi kvapūs žiedai. Vaisai yra plokščios dėžutės,  jose yra  daug sparnuotų sėklų.

Raugmiai auga  šiltuose atogrąžų miškuose, mėgsta drėgną dirvožemį. Jie neištveria  žemesnės negu 15 C temperatūros. Europoje afrikiniai raugmiai gali augti tik šiltnamio sąlygomis.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra naudojama afrikinių raugmių žievė. Ji yra lupama sausuoju metų laiku, susmulkinama ir po to yra džiovinama saulės atokaitoje. Šakų žievė vaistams netinka, nes joje veikliųjų medžiagų  yra daug mažiau negu afrikinų raugmių kamieno žievėje. Afrikinių raugmių žievė neturi kvapo, bet yra kartaus skonio.

Veikliosios medžiagos

Afrikinių raugmių žievėje yra nuo 1%–6%  indolo alkaloidų. Svarbiausiais yra johimbinas, kurio yra  10%–15%, tačiau yra  ir koriantino, pseudojohimbino bei alojohimbino. Johimbinas yra monoaminooksidazės (MAO) inhibitorius. Jis taip pat veikia presinaptinius alfa-2 adrenerginius receptorius ir didina simpatinės nervų sistemos  tonusą, skatina lipolizę ir norepinefrino išsiskyrimą. Mažos johimbino dozės kelia arterinį kraujospūdį tačiau didesnės jo dozės veikia hipotenziškai. Johimbinas taip pat išplečia periferines kraujagysles.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai afrikinio raugmio žievė yra vartojama kaip afrodiziakas, vyrišką galią stiprinantis preparatas. Vietinių genčių gyventojai naudoja ją kaip CNS stimuliantą, antidiuretiką. Tradiciškai nuo seno vartota erektilinės disfunkcijos, arterinės hipertenzijos, krūtinės anginos gydymui.

Šiai dienai afrikinių raugmių žievė pasitelkiama gydant šias situacijas.

 Erektilinė disfunkcija 

Johimbino hidrocholoridas yra skiriamas švelniai ir vidutinio laipsnio erektilinei disfunkcijai gydyti. Dažniausiai johimbino preparatais yra gydomi cukralige sergantys vyrai, kurių lytinė potencija yra nusilpusi.

Kombinuotas johimbino hidrocholorido ir arginino gliutamatas tinka švelnaus ir vidutinio laipsnio erektilinės disfunkcijos gydymui bei švelniai skatina moterų libido

Šis preparatas neskatino hipertenzijos pacientams, kuriems IV buvo skiriamas nitroglicerinas.

2001 m. Egipto mokslininkai  nustatė, kad  johimbinas mažina cukraus kiekį tiek diabetu sergančių, tiek ir sveikų žiurkių kraujyje. Vienok  visuose klinikiniuose tyrimuose buvo vartota ne augalo žievė o johimbino hidrochloridas- tai yra iš jo pagamintas preparatas. Šiai dienai šio preparato tyrimų rezultatai yra kontroversiški, todėl savavališkai gydytis juo ne tik nereikia bet ir negalima.

 Nutukimas 

Johimbinas taip pat naudojmas nutukimo gydymui. Manoma, jog jis naudingas esant sėdmenų ir šlaunų nutukimui. Jis stimuliuoja alfa-2 adrenerginius receptorius, dėl ko skatinama riebalinių ląstelių lipolizė ir slopinami alkio priepuoliai. Tačiau yra atliktas ne vienas klinikinis tyrimas, kuris šio poveikio neįrodė.

 Kiti susirgimai 

Johimbino hidrochloridas taip pat naudojamas ortostatinės hipotenzijos, narkolepsijos, lėtinio vidurių užkietėjimo bei cukraligės sukeltų parestezijų gydymui.

 Kultūrizmas 

Yra nuomonių, jog vartojant johimbę natūraliai galima išauginti raumenų masę. Mokslinių tyrimų šia tema nėra atlikta. Klinicistų nuomone johimbės vartojimas šiuo tikslu nėra pateisinamas, nes sveikatai galima padaryti žymiai didesnę žalą nei preprato teikiama nauda.

Afrikinio raugmio vartojimo formos

Afrikinio raugmio preparatai yra išleidžiami kaip džiovinta žievė ir tinktūros. Johimbino hidrochloridas yra geriausiai įsisavinamas nevalius.

Farmakokinetika

Įsisavinimo pusperiodis yra nuo  0.17  iki 0.11 valandos. Pasišalinimo pusperiodis yra  0.60 iki  0.26 valandos.

Dozavimas

Afrikinio raugmio tinktūros  (1:5, 50% alkoholio) įprastai yra vartojamos po  5 -10 lašų (0.25–0.5 ml) du kartus dienoje.

Johimbino hidrochloridas – yra parduodamas tik su gydytojo receptu ir skiriamas pagal gydytojo nurodymą. Viršijus 10. 0 mg dozę gali išsivystyti sveikatai pavojingų šalutinių reiškinių.

Johimbės žievė – Moksliniai komercinių johimbės preparatų ( ypač neperdirbtos johimbės žolės) nustatė, jog johimbino juose beveik nėra. Johimbino koncentracijos juose siekė  0.1 – 489.0  dalelių milijonui. Tuo tarpu originalioje žaliavoje turėtų būti apie 7,089.0 johimbino dalelių milijonui. Kai kuriuose iš jų iš viso yra aptinkamas tik johimbino hidrocholridas ir nerandama jokių kitokių alkaloidų, kas reikštų, jog produktas yra tiesiog falsifikatas, išmirkytas johimbino tirpale. Būtent dėl to, kad šie falsifikatai yra labai paplitę ir gali pridaryti labai daug žalos sveikatai nėra rekomenduojama pirkti nei johimbės žolės nei žievės, o tuo labiau užsiimti savigyda.

Pašalinis afrikinių raugmių  poveikis

Vartojant afrikinų raugmių preparatus gali išsivystyti priapizmas, arterinė hipotenzija ( priklausomai nuo vartojimo dzės), atsirasti padidinto dirglumo reiškinių, migrena, galvos svaigimas ir tremoras, bronchospazmas, nemiga, tachikardija, pykinimas ir vėmimas.

Johimbės vartojimas yra siejamas su panašiu į  vilkligės sindromo išsivystymu. Vartojant johimbę gali atsirasti pykinimas, vėmimas, tachikardija, arterinė hipertenzija, tremoras, ūmus inkstų nepakankamumas, psichozės.

Ilgą laiką vartojant johimbino hidrochloridą ( ilgiau kaip 5 metus po 5.4 mg dienai) buvo stebėtas agranuliocitozės išsivystymas.

Sąveika su kitais vaistiniais preparatais

Fenotiazinai ( pavyzdžiui chlorpromazinas ) , MAO inhibitoriai, tricikliniai antidepresantai didinai johimbino toksiškumą. Tricikliai antidepresantai vartojami kartu su johimbinu iššaaukia hipertenzinę krizę.

Johimbinas slopina arterinį kraujospūdį reguliuojančių preparatų ( ypač klonidino ) poveikį ir todėl jų negalima vartoti kartu.

Johimbinas skatina narkotikų poreikį vartojantiems metadoną pacientams.

Ilgalaikis saugumas

Johimbės preparatų negalima vartoti ilgą laiką.

Kada johimbės preparatų vartoti negalima
  • Preparatus, kuriuose yra johimbino, vartoti galima tik gydytojo arba patyrusio fitoterapeuto nurodymu.
  • Afrikinių raugmių žievės preparatų jokiu būdu negalime vartoti savarankiškai. Juos gali skirti tik gydytojas. Taip pat yra būtina labai tiksliai laikytis gydytojo nurodymų ir preparatų dozavimo.
  • Per didelė johimbino dozė (15-20 mg)  gali grėsmingai pakelti kraujo spaudimą, sutrikdyti virškinimą, paveikti nervų sistemą, išprovokuoti astmos, šizofrenijos, manijos epizodo priepuolį.
  • Johimbino negalima skirti nėščioms ir maitinančioms moterims ir vaikams.
  • Johimbės preparatų negalima vartoti sergantiesiems širdies ligomis, astma, šizofrenija, inkstų ligomis, inkstų nepakankamumu, kepenų ligomis, kepenų nepakankamumu, arterine hipertenzija, depresija, prostatitu, bipoline liga.

Daugiau skaitykite

  • Amerikinis šaltekšnis – Amerikinis šaltekšnis – Cascara sagrada, Rhamnus purshiana,Rhamnus […]
  • Skylenis įžulnusis – Skylenis įžulnusis – Inonotus obliquus – Čaga, juodasis beržo grybas, […]
  • Debesylas didysis – Debesylas didysis, Didysis debesylas – Inula helenium – debesyla, tarpažolė, […]
  • Rojinis imbierpipiris – Rojinis imbierpipiris – Aframomum melegueta Rose – Grains of Paradise, […]
  • Kulkšnė saldžialapė Augalas – Kulkšnė saldžialapė Lotyniškas pavadinimas –  Astragalus […]
  • Siauralapis švendras – Siauralapis švendras – Typha angustifolia – bimbė, buožė, […]
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Johimbino hidrochloridas nėra tik su gydytojo receptu, tokio vaisto Lietuvoj iš vis nėra, bet pardavinėjo Gintarinė vaistinė kažkada kaip maisto papildą. Aš tai jo iš JAV atsisiunčiau 10 gramų, miltelių pavidalu, nes Lietuvoj kultūristai netikrą pardavinėja. Baisiai bjaurus skonis, kartus. Suvartojau apie 60 mg. Poveikis buvo tonizuojantis, ne kaip pasijutau. Libido kilimo ar kitokio kilimo nepajutau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *