Trūkažolė paprastoji

Paprastoji trukazoleAugalas – Trūkažolė paprastoji

Lotyniškas pavadinimas – Cichorium intybus

Sinonimai – bambažolė, cichorija, cikorija, maciukas, Petro rimbas, trūkžolė,Achicoria, Barbe de Capucin, Blue Sailors, Cheveux de Paysans, Chicorée, Chicorée Amère, Chicorée Sauvage, Cichorii Herba, Cichorium intybus, Cichorii Radix, Common Chicory Root, Écoubette, Hendibeh, Herbe à Café, Hinduba, Kasani, Kasni, Racine de Chicorée Commune, Succory, Wild Chicory, Wild Endive, Yeux de Chat, Цикорий обыкновенный, придорожная трава, синий цветок, петровы батоги, петровы розги, петров кнут, придорожный василёк, серпик, щербак

Šeima – Astriniai (Graižažiedžiai) – Asteraceae Dumort. (Compositae Giseke)

Augalo aprašymas

Paprastoji trūkažolė yra  daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki  30–150 cm aukščio. Trūkažolės šaknys storos, liemeninės, rudos spalvos.  Stiebai statūs, šakoti, šiurkščiai plaukuoti. Trūkažolės pamatiniai (skroteliniai) lapai yra stambūs, plunksniškai skiautėti, pailgi, dantyti. Stiebo lapai yra sveiki, lancetiški, lygiakraščiai, su auselėmis. Žiedai- šviesiai mėlynos spalvos graižai, sudaryt iš liežuvėliškų žiedų (12–20), išsidėsčiusių dviem eilėmis. Žydi trūkažolės liepos–rugpjūčio mėnesiais,  Vaisiai – lukštavaisiai su trumpu žvynišku skristuku.
Trūkažolės plačiai išplitusios visoje Europoje. Savaime auga pakelėse, patvoriuose, laukuose. Mėgsta augti kalkinguose, molio ir priemolio dirvožemius. Maistui yra auginama  salotinė cikorija (Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi) ir kita trūkažolės rūšis – daržinė trūkažolė (Cichorium endivia L.) . Tai dvimetis daržovinis augalas.

Naudojamos augalo dalys

Gydyni tikslams yra ruošiamos  paprastosios trūkažolės šaknys (Radix cichorii, Radix intybi), kartais vaistų gamyboje naudojama trūkažolės  žolė ar žiedai. Šaknys yra  kasamos rudenį ar pavasarį, pašalinama jų antžeminė dalis, nuvalomos žemės, nuplaunamos ir džiovinamos. Džiovinamos trūkažolės  gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje ar džiovykloje 50–55°C temperatūroje. Gerai išdžiovintos šaknys turi specifinį kvapą, kartų skonį, yra raukšlėtos, rudai pilkos, lenkiamos gerai lūžta, lūžyje balsvos.

Veikliosios medžiagos

Cikorijų šaknyse yra labai daug veikliųjų medžiagų. Jose yra  iki 60 % polisachaido inulino, rauginių medžiagų, baltymų, organinių rūgščių, glikozido antibino, vitaminų ( vitamino C, karotino, tiamino, riboflavino). Taip pat yra kartumyno cichorino,, mineralinių medžiagų, nedaug eterinio aliejaus, dervų.

Cikorijos sultyse yra laktucino, laktupikrino, triterpeno taraksasterolio, oksicikorinių rūgščių ( cikorinės, 2,3- dikofeilvyninės rūgšties), eterinių aliejų, cholino, kaučiuko.

Cikorijos žieduose yra kumarino glikozidų, o jos sėklose iki 15-28 % riebalinių aliejų.

Kepinant ar skrudinant cikorijos šaknus (180°С ) inulinas hidrolizuojasi ir virsta į fruktozę. Dėl to fruktozės kiekis padidėja nuo  2 iki 20%. Taip pat skyla glikozidas intibinas ir šaknis praranda dalį kartumo. Skrudintos cikorijos šaknų cukrus karamelizuojasi, šaknis tampa gražios rudos spalvos, taip pat susidaro aromatinis aliejus -cikoreolis, kuris cikorijai suteikia malonų kvapą ir skonį.

Trūkažolės veikliosios medžiagos pasižymi antiseptiniu, apetitą keliančiu, tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, virškinimą gerinančiu ir raminančiu poveikiu.

Skrudintos ir maltos trūkažolių šaknys nuo seno vartojamos kaip kavos pakaitalas ir yra vadinamos  cikorija. Ją galite pasiruošti ir patys. Trūkažolės šaknys yra supjaustomos gabaliukais, apkepinamos ir sumalamos. Cikorijosa gali būti verdama kaip kava arba dedama kaip priedas į kavą. Gėrimas yra malonaus kvapas,  tačiau kai kuriose šalyse manoma, kad reguliariai geriant cikorijos kavą, didėja  polinkis į venų varikozę ir hemorojų.

Naudojimas medicinoje

Trūkažolėsvartojamos skrandžio ir žarnyno veiklai paskatinti, ypač sergant virškinamo trakto uždegimais (gastritas, enteritas, kolitas) ar išnykus apetitui. Taip pat yra vartojamos organizmui stiprinti, inkstų akmenligei gydyti. Trūkažolės šaknų nuoviro pavilgais gydomos sunkiai gyjančios žaizdos, odos ligos.
Liaudies medicinoje trūkažolė taip pat vartojama  nuo nervinio dirglumo. Tačiau ji veikia silpniau nei valerijonas ar sukatžolė.

Sukatžolės sultyse yra kartumynų ir virškinimo trakto peristaltiką bei skrandžio sulčių sekreciją skatinančių medžiagų, padeda esant vidurių užkietėjimams. Cikorijos taip pat skatina tulžies išsiskyrimą,  spartina lipidų apykaitą, veikia antiseptiškai, bei skatina šlapimo išsiskyrimą. Tinka cikorijos ir sergantiems nutukimu, kepenų ligomis, esant tachikardijoms ir nefritas. Cikorijos taip pat pasižymi silpnu raminančiu poveikiu, veikia kardiotoniškai. Trūkažolės žiedų dedama į tonizuojančias arbatas.

Cikorijų preparatai mažina cukraus kiekį kraujuje, taip pat padeda išvaryti šlakus iš organizmo, todėl tinka sergantiesiems cukralige.

Trūkažolės vartojimo formos

Gydymui yra naudojami trūkažolės užpilai ir nuovirai. Jų dedama į vaistažolių arbatas.

Pašalinis trūkažolių poveikis
  •  Skrandžio sulčių sekrecija  – Manoma, jog trūkažolės vartojamos maistinėmis dozėmis yra saugios. Tačiau vartojamos didelėmis dozėmis jos gali stipriai stimuliuoti skrandžio sulčių ir tulžies sekreciją.
  •  Gimdos susitraukimai  -Trūkažolės skatina gimdos susitraukimus, gali paspartinti mėnesinių atsiradimą.
  •  Alergijos reiškiniai  – Trūkažolės preparatai gali sukelti alergijos reiškinius, ypač jeigu yra alergija astrinių šeimos augalams( ramunėms, chrizantemoms, medetkoms).
  •  Arterinis kraujospūdis  – Trūkažolės preparatai gali pakelti arterinį kraujospūdį, jie taip pat pasižymi kraujagysles plečiančiu bei širdies ritmą retinančiu poveikiu.
  •  Cukraus kiekis kraujyje – Trūkažolės preparatai mažina cukraus kiekį kraujuje.
Trūkažolės  sąveika su kitais vaistais – Nenustatyta.

Kada trūkažolės preparatų vartoti negalima

  •  Alergijos  – Trūkažolės preparatį negalima vartoti  esant alergijai graižažiedžių šeimos augalams.
  •  Virškinamojo trakto susirgimai  – Jie taip pat nevartotini sergant lėtinėmis kepenų ligomis, esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms, esant padidėjusiam rūgštingumi.
  •  Tulžies pūslės susirgimai  – Trūkažolės preparatų negalima vartoti sergant tulžies pūslės akmenlige, taip pat sergant nervų sistemos ligomis, esant padidintam dirglumui,
  •  Inkstų akmenligė – Trūkažolė nevartotina esant oksalatiniams akmenims inkstuose. Nevartoti, nepasitarus su gydytoju, nėštumo ir žindymo laikotarpiu, esant tulžies pūslės akmenligei.
  •  Širdies ir kraujagyslių ligos – Trūkažolės atsargiai vartotinos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.
  •  Nėštumas ir maitinimas krūtimi  – Trūkažolių negalima vartoti nėštumo metu bei maitinimo metu.
Liaudiški receptai su trūkažolėm

Trūkažolių užpilas

1 arbatinis  šaukštelis smulkintų cikorijos šaknų užpilamas stikline verdančio vandens, palaikoma 10 min, kad prisitrauktų, tada nukošiama. Apetitui pagerinti  geriama po pusę stiklinės 30 min prieš valgį, virškinimo sutrikimams gydyti geriamas po valgio 1–2 kartus per dieną.

Daugiau skaitykite

  • Geltonasis gencijonas – Geltonasis gencijonas – Gentiana lutea L. – ancijosnas, kartėlė, […]
  • Verbena vaistinė – Verbena vaistinė – Verbena officinalis – Geležinė žolė, Blue […]
  • Builis daržinis – Builis daržinis – Anthriscus cerefolium –  Chervil, Anthriscus […]
  • Kalninis dašis – Kalninis dašis –Satureja montana –Winter savory, Ajedrea, Calamintha […]
  • Juodasis eleuterokokas   – Juodasis eleuterokokas –Eleutherococcus senticosus – […]
  • Galangalas – Galangalas – Alpinia officinarum Sinonimai –Alpinia officinarum, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *