Amebiazės serologinis tyrimas

Tyrimo pavadinimas – Amebiazės serologinis tyrimas

Sinonimai – amebiazės serologinis testas, amebinės dizenterijos serologija, Entamoeba histolytica (amebiasis), Antibody, IgG

Tyrimo reikšmė

Šis tyrimas yra  naudojamas amebiazei diagnozuoti. Jis taip pat yra naudingas sekant gydymo eigą, bei tiriant viduriavimo priežastis.

Serologinis amebiazės tyrimas  gali padėti diferencijuojant kepenų abscesą (amebinės kilmės ar pūlingas). Serologinis testas ryškiausias būna ekstraintestinalinės amebiazės metu, mažiau ryškus jis būna sergant amebine dizenterija, mažiausiai išreikštas asimptominiams nešiotojams. Jeigu Entamoeba histolytica serologinis testas  yra neigiamas, tuomet amebinės kepenų patologijos tikimybė labai maža. Lietuvoje amebiazė šiai dienai yra reta liga. Neišsivysčiusiose šalyse  didžioji dalis gyventojų gali turėti antikūnių Entamoeba histolytica.  Jeigu per 10–14 dienų serologiniai titrai padidėja 4 kartus ir daugiau, tuomet toks rodiklio kitimas gali rodyti amebinę dizenteriją.

Verta žinoti

Sergant amebiaze antikūniai prieš E.histolytica yra aptinkami 70-90% . Kai yra sergama amebinės kilmės kepenų abscesu, antikūniai yra nustatomi 99% asmenų, kuriems klinika yra pasireiškusi ilgiau kaip 1 savaitę laiko.  Jeigu įtarus šį susirgimą serologinis tyrimas yra neigiamas, jį patariama kartoti dar kartą po savaitės.

Antikūnių radimas taip pat negali padėti atskirti naujo susirgimo ir buvusios infekcijos, nes teigiamas serologinis tyrimas po buvusios infekcijos išlieka daugelį metų.

Jeigu reikia skubiai tirti kepenų absceso sukėlėja yra rekomenduojama atlikti ELISA tyrimą. Galaktozės lektino antigenas šiuo atveju yra nustatomas  75% sergantiesiems amebinės kilmės kepenų abscesu. Šio tyrimo jutrumas šiuo atveju yra  97.9% ir specifiškumas 94.8%. Jis taip pat būna teigiamas anksčiau nei serologinis tyrimas amebos antikūniams nustatyti. Klaidingai teigiami rezultatai gali būti nustatomi per 7-10 pirmųjų infekcijos dienų.

Immunofluorescentinis tyrimas (IFA) taip pat yra vertingas esant amebiniam abscesui, jis yra jautrus e 93.6%ir specifiškas 96.7%.

IHA tyrimo metodo specifiškumas yra 99.1%, tačiau jis nėra toks jautrus kaip  ELISA tyrimo metodas. Tyrimas nėra naudingas diferencijuojnt ūmų susirgimą nuo buvusio, neas antikūniai išlieka kraujo srovėje daugelį metų.

Norma

 IHA metodas : mažiau nei 1:128
 Komplemento surišimo reakcija : mažiau nei 1:8
 Imunodifuzija : neigiama

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu užsuktą mėgintuvėlį. Kuo greičiau reikia centrifūguoti (per 2 valandas nuo tyrimo paėmimo). Ant mėgintuvėlio yra būtina pažymėgi ar tai yra ūmi ligos fazė ar sveikstantis ligonis. Po 30 dienų tyrimą būtina kartoti.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *