Citrinvytis kininis

Citrinvytis kininis ir jo gydomosios savybės

kininis-citrinvytis

Augalas – Kininis citrinvytis

Lotyniškas pavadinimas –Schizandra chinensis

Sinonimai –Citrinvytis kininis, Bac Ngu Vi Tu, Baie de Schisandra, Beiwuweizi, Bei Wu Wei Zi, Chinese Mongolavine, Chinese Schizandra, Chinesischer Limonenbaum, Chosen-Gomischi, Five-Flavor-Fruit, Five-Flavor-Seed, Fructus Schisandrae, Fructus Schisandrae Chinensis, Fruit aux Cinq Saveurs, Gomishi, Hoku-Gomishi, Kadsura chinensis, Kita-Gomishi, Limonnik Kitajskij, Mei Gee, Magnolia Vine, Matsbouza, Nanwuweizi, Ngu Mei Gee, Northern Schisandra, Omicha, Schisandra Berry, Schisandra chinensis, Schisandra chinensis var. rubriflora, Schisandra Sinensis, Schisandra sphaerandra, Schisandra sphenanthera, Schisandrae, Schizandra, Schizandra Chinensis, Schizandre Fructus, Schzandra, Southern Schisandra, Wuhzi, Wuweizi, Wu-Wei-Zi, Western Schisandra, Xiwuweizi, Лимонник китайский

Šeima – Magnolijinių, Šizandrinių (Schisandraceae)

Augalo aprašymas

Kininis citrinvytis –yra daugiametė liana. Jo stiebas yra sumedėjęs. Augalas gali išaugti iki  10–15 metrų ilgio. Citrinvyčio ūgliai yra elastingi, kylantys į viršų,dažnai persipina, apsisuka apiekrūmus ir medžius bei dažnai pasiekiaj ir medžių viršūnes. Šizandros žydi baltais arba rožiniais žiedais. jų vaisiai yra raudonos arba violetinės vaisiai , kuriose yra inksto formos sėklytė. Citrinvyčiai žydi gegužės ir birželio mėnesiais, o vaisius sunokina rugsėjo ir spalio mėnesiais. Kininė šizandra  savaime auga Tolimuosiuose Rytuose, o Lietuvoje yra  auginama sodybose.

Citrinvyčius  galima dauginti sėklomis arba atlankomis.  Kininės šizandros sėklos dygsta gan prastai. Jas reikėtų sėti maždaug 2 centimetrų gylyje. Jos sėjamos anksti pavasarį. Prieš sėją jas patariama iki 3 mėnesių stratifikuoti +5 +8 laipsnių temperatūros drėgname smėlyje. Pirmaisiais metais sudygsta tik trečdalis kininės šizandros sėklų. Kita sėklų gali sudygti  antraisiais ar net trečiaisiais metais. Žiemąi kininės šizandros lysves reikėtų pridengti sausais lapais, durpėmis arba šiaudais.

Vienerių ar dviejų metų amžiaus citrinvyčius  pavasarį arba rudenį reikėtų  persodinti į purią, derlingą bei nuo vėjų apsaugotą dirvą. Prieš sodinant, dirvą reikėtų organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Kol augalai prigyja, dirvą patartina mulčiuoti bei lieti. Derėti citrinvyčiai pradeda tik 4 ar 6 augimo metais.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui  yra naudojami sunokę ir džiovinti kininės šizandros vaisiai bei jų sėklos. Prinokęs vaisius ir jų sėklos turi būti džiovinami ne aukštesnėje kaip +60 laipsnių temperatūroje.

Veikliosios medžiagos

Kininio citrinvyčio vaisiuose yra daug dibenzo lignanų ( sėklose yra iki 18%), iš kurių yra identifikuota beveiki 40. Taip pa tonizuojančių medžiagų – D,E,F,G, H, J, N gomisinų .schizandrolių A ir B; schisandrinų A ir B; schisantherinų A, B, C; gomisinų D-O. Taip pat aptikta organinių rūgščių, , rauginių ir dažinių medžiagų, eterinio aliejaus, kuriame yra seskviterpenų (seskvikareno, ylangeno, chamigrenolio), aldehidų, ketonų, monoterpenų (bornealio, 1,8-cineolio, citralio). Citrinvyčiuose aptika ir vitaminų A, C, E bei organinių rūgščių – malikinės, citrinų, tartarinės, bei linoleinės, oleinės, linoleninės, laurino ir palmittinės rūgščių.

Veikliosios kininio citrinvyčio medžiagos pasižymi širdį apsaugančiu bei kepenis apsaugančiu poveikiu. Stiprina kepenis apsaugantį gliutationo poveikį, slopina lipidų peroksidaciją ir gali prailginanti sunkios eigos hepatitu sergančių pacientų būklę. Tyrimais nustatyta, jog laboratoriniams gyvūnams su kepenų pakenkimais iki apsaugopjo kepenų ląsteles nuo nekrozės iki  7.5% -80% . Gomosinai ir šizandrinai pasižymi kepenis apsaugančiu poveikiu, gali pagerinti tulžies apykaitą, padeda atstatyti kraujotaką į kepenis ir slopina hepatokarcinogenezę. Taip pat manoma, jog šios medžiagos gali slopinti amfetaminų sukeltą motorinį aktyvumą ir sumažinti multirezistenciją vaistams gydant ŽIV infekcijas.

Šizandros taip pat pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, citotoksiškai veikia vėžio ląsteles. Manoma, jog N granoinė šizandrų rūgštis gali slopinti HIV-1 viruso replikaciją.

Šizandros labai stipriai stimuliuoja centrinę nervų sistemą, pasižymi atmintį gerinančiu poveikiu, slopina traukulius, mažina depresijos reiškinius. Manoma, jog jos gali stabdyti neuronų atrofijos procesus ir skatinti neuronų augimą. Seniau buvo naudotos ir nemigos gydymui.

Maistinė kininio citrinvyčio vertė

Tradiciškai uogų sultys yra vartojamos maistui. Kinijoje jos vadinamos (“sandra berry”). Uogų galima dėti į kisielius, sirupus, gaiviuosius gėrimus. Iš uogų gaminama maistinė rūgštis, jų dedama į arbatas.

 

Džiovintos kininės šizandros uogos arbatą bei gaivas nudažo švelniai rausva spalva bei suteikia labai malonų kvapą ir skonį. Jos taip pat dedamos į kepinius.

Naudojimas medicinoje

Kininė šizandra nuo seno naudojama kaip centrinės nervų sistemos tonikas ir stimuliatorius. Ji  stiprina regėjimą, skatina širdies darbą ir kvėpavimą bei mažina padidėjusį  arterinį kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje.

Tradiciškai naudojama kaip adaptogenas, priešuždegimiškai veikianti, sutraukianti, kepenis apsauganti, astmą gydanti priemonė. Kinų Tradicinėje Medicinoje yra dedama į nemigai gydyti skirtus vaistažolių mišinis ( ramina shen- gydo nemigą, širdies permušimus ir gerina atmintį), taip pat kaip inj sutraukianti priemonė ( esant padažnėjusiam šlapinimuisi, spermatorėjai, leukorėjai, naktiniam prakaitavimui ir rytiniam viduriavimui). Citrinvytis slopina sausą kosulį, mažina dusulį, naudojamas astmos gydymui.

Šiai dienai citrinvytis pagrinde yra naudojamas kaip adaptogenas, taikomas neurastenijos, nemigos, lėtinio nuovargio ir depresijos gydymui. Sportininkai ir lenktyninių arklių savininkai vartoja citrinvytį po įtemptų varžybų- siekiant atstatyti jėgas.

Bandoma pritaikyti ir kepenis apsaugantį jo poveikį- derinamas su tikruoju margainiu ciberžole ir kurroa (raukšlėtąją aitrūne)- kai yra alkoholiniai kepenų pakenkimai, ar kepenys pakenktos chemikalų vartojimo.

Citrinvytis naudojamas alerginės astmos ir dusulio gydymui, taip pat bandoma jį skirti esant širdies pakenkimams po chemoterapinio gydymo.

Farmakokinetika

Citrinvyčio preparatai metabolizuojami kepenyse. Visiškai ir negrįžtamai inaktyvuoja  CYP 3A4 fermentinę sistemą.

Toksiškumas

Eksperimentiniu būdu perdozavus citrinvyčio laboratoriniams gyvūmams buvo stebėtas nervinės veiklos slopinimas, apatija, kūno masės padidėjimas.

Kininio citrinvyčio vartojimo formos

Medicinoje naudojami džiovinti citrinvyčio vaisiai, arbatos, kappsulės ir tinktūros. Stipriausiu tonizuojančiu poveikiu pasižymi citrinvyčio sėklos.

Dozavimas

Džiovintos uogos: įprastai naudojamos nuo 1.5 iki 6 g per dieną.

Kapsulės: Naudojama iki 6 kapsulių po  500-mg per dieną.

Arbata: 1 arbatinį šaukštelį džiovintų vaisių užpilti 1 puodeliu verdančio vandens ir kaitinti vandens vonioje 10-15 minučių, po to leisti pritraukti 15 minučių ir gerti po 1/2 stiklinės iki 3 kartų  per dieną.

Tinktūra (1:5, 35% alkoholio: 40 – 80 lašų (2–4 ml)  iki 3 kartų per dieną arba pagal gamintojo rekomendacijas.

Pašalinis kininės šizandros poveikis

Padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, virškinimo trakto sudirginimo reiškiniai, dilgėlinė.

Stimuliuoja gimdos susitraukimus.

Ilgalaikis vartojamas: Laikoma, jog augalas yra saugus vartoti ilgą laiką. Vartojant terapinėmis dozėmis toksiškumo beveik nestebima.

Kininio citrinvyčio sąveika su kitais vaistais

Gali potencijuoti fenobarbitalio ir barbitolio poveikį. Nevartotinas kartu.

Gali slopinti kitų CNS stimuliantų- kofeino ir amfetaminų poveikį. Nevartotinas kartu.

Laboratoriniams gyvūnams skatino varfarino pasišalinimą iš organizmo. Nevartotinas kartu su kraujo krešumą reguliuojančiais preparatais.

Kada kininio citrinvyčio preparatų vartoti negalima?

Kininio citrinvyčio negali vartot nėščios moterys, nes jis skatina gimdos susitraukimus.

Kininio citrinvyčio negali vartoti sergantieji epilepsija.

Kinine šizandra nepatariama gydytis žmonėms kurių yra pernelyg sudirgusi nervų sistema,  taip pat besiskundžiantiems nemiga, padidėjusiu kraujospūdžiu bei širdies  ritmo sutrikimais.

Liaudiški receptai su kininiu citrinvyčiu

Citrinvyčio uogų užpilas

1 valgomąjį šaukštą šviežių arba sausų kininės šizandros uogų užpilti  250 mililitrų verdančio vandens, leisti nusistovėti 2 valandas, po to antpilą nukošti.Geriama po 2 valgomuosius šaukštus 4 kartus per dieną.

Šio antpilo negalima gerti fiziškai ir protiškai pervargusiems žmonėms, besiskundžiantiems lytiniu silpnumu bei regėjimo sumažėjimu, sergantiems dizenterija bei ilgai negyjančiomis odos žaizdomis.

Citrinvyčio uogų  ir sėklų spiritinė ištrauka

10 gramų susmulkintų kininės šizandros sėklų bei 20 gramų vaisių užpilti 70 laipsnių stiprumo spirito, leisti nusistovėti 20 dienų, po to antpilą nukošti. Įprastai geriama po 20–30 lašų su vandeniu, prieš valgį, arba 4 valandas po valgio.

Šio antpilo nepatariama gerti  išsekusiems, sergantiems mažakraujyste, skrandžio bei peršalimo ir centrinės nervų sistemos ligomis.

Citrinvyčio uogų spiritinė ištrauka

Iš 95% spirito ruošiama santykiu 1:5.  Sausus citrinvyčio vaisius sumalti, po to užpilti spiritu ir 2 savaites pastatyti 2 savaites į tamsią šaltą  vieną. Geriama po 20-25 lašus prieš valgį arba 4 valandas po valgio 2-3 kartus per dieną.

Iš 60-70% spirito taip pat ruošiama santykiu (1:5). Smulkintus vaisius užpilti ir pastatyti šaltai tamsioje vietoje 2-3 savaitėms.  Geriama po  30-40 lašų 2-3 kartus per dieną.

Kininės šizandros sėklos

Sergantiems mažakraujyste bei skrandžio ir peršalimo ligomis yra patariama 2 kartus per dieną gerti po pusę gramų sausų kininės šizandros sėklų.

Maltų kininės šizandros sėklos geriamos po 0,5 g prieš valgį ( arba po 4 valandų po valgio) 2-3 kartus per dieną.

Kininio citrinvyčio piliulės

42,5 g sumaltų kininio citrinvyčio uogų miltelių, 27 g cukraus ir 30,5 g medaus sumaišyti ir iš šio mišinio pagaminti 100 vienodų piliulių. Geriama kasdien po 5-6 piliules.

Kininio citrinvyčio vaisių sultys

Kininio citrinvyčio uogas nuplauti ir iš jų išspausti sultis. Po to išpilstyti į stiklainius ir sterilizuoti. Geriamos po 1 arbatinį šaukštelį  su arbata.

Citrinvyčio lapų arbata

1 arbatinį šaukštelį šviežių arba džiovintų kininio citrinvyčio lapų užpilti 1 stikline verdančio vandens.

Citrinvytis nuo plaukų slinkimo

Nulupti citrinvyčio žievę ir iš po žievės susidariusias gleives įtrinti į plaukų šaknis.

Citrinvytis dantų stiprinimui

1 valgomąjį šaukštą citrinvyčio vytelių  ir žievės drožlių  užpilti 500 ml verdančio vandens ir gerti kaip arbatą.

Saldintos citrinvyčio sultys

Citrinvyčio uogas perrinkti, nuplauti ir suberti į emaliuotą puodą. Užpilti cukrumi ir palikti 3-5 dienas šaltai. Po to sultis nupilti ir išpilstyti į stiklainius. Po to juos sterilizuoti ir užsukti. Gerti praskiestas vandeniu. Galima naudoti gėrimų, žele gamybai.

Citrinvyčio uogos su cukrumi

Uogas nuplauti ir užberti cukrumi. Vienai daliai uogų imamos 2 dalys cukraus. Po to sudėti jas į stiklainėlius ir uždengti dangteliais. Taip laikomos šaltoje vietoje išsilaiko ik 1 metų ir ilgiau. Galima dėti į arbatas.

Kompotas iš citrinvyčio

Nuplautas citrinvyčio uogas sudėti į 0,5 litro stiklainius ir 2/3 stiklainio užpilti  verdančiu cukraus sirupu, 1/3 uogų. Sirupas turi būti labai saldus- vandens ir cukraus santykis 1:1.  Po to viską iškaitinti ir užsukti dangeliais. Skiedžiamas arba po šaukštelį dedamas į arbatą.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *