Putinas paprastasis

Putinas paprastasis ir jo gydomosios savybės

putinas-paprastasis

Augalas – Putinas paprastasis

Lotyniškas pavadinimas Viburnum opulus

Sinonimai –putelis, putėlis, putinas irbenis, Bois à Quenouille, Boule de Neige, Common Guelder-Rose, Crampbark, Cranberry Bush, European Cranberry-Bush, Guelder Rose, Guelder-Rose, High Bush Cranberry, High-bush Cranberry, Obier, Rose de Gueldre, Snowball Bush, Viburno Opulus, Viburnum opulus, Viorne Aquatique, Viorne Aubier, Viorne Obier, Viorne Trilobée, Калина обыкновенная

Šeima –  Šeivamediniai – Caprifoliaceae

Augalo aprašymas

Paprastasis putinas yra labai dekoratyvus krūmas, išaugantis iki 2–4 m aukščio. Jaunos putino šakelės yra pilkos, o senos – rudos arba rausvos spalvos. Putino  lapai yra triskiaučiai arba penkiaskiaučiai, stambiai dantyti, lygiais paviršiais. Abi lapų pusės yra žalios spalvos, apatinė jų  pusė plaukuota. Putino žiedai susitelkę į stambų plokščią žiedyną.Kraštiniai žiedai yra žymiai didesni už vidurinius, belyčiai, viduriniai – dvilyčiai. Putinas žiedai yra baltos spalvos, labai kvepia. Augalo žydėjimo periodas- gegužės pabaiga – birželio pradžia. Vaisius – kartus, raudonas, sultingas kaulavaisis.
Putinai yra išplitę Lietuvoje. Auga dumblingame dirvožeyje, mėgsta priemolį, ypač jeigu yra pratekančio vandens. Mėgsta augti pakrantėse, mišriuose miškuose.

Naudojamos augalo dalys

Vaistams yra renkama putino žievė (Viburni cortex; Cortex Viburni opuli) ir jo  vaisiai (Viburni fructus, Fructus Viburni opuli), kartais naudojami jo žiedai ar lapai.

Putinų žievė yra lupama pavasarį, nuo balandžio mėnesio. Žievę turi būti lupama nuo jaunų šakų ūglių: 10-15 cm ilgio ruoželiais ūgliai apipjaunami žiedu, daromas išilginis pjūvis ir žievė nulupama.Ją reikia džiovinti gerai vėdinamose patalpose, pavėsyje ar džiovykloje iki 45 °C temperatūroje. Išdžiūvusi žievė– susisukę, kartoki, rusvai pilki žievės vamzdeliai.
Putino vaisiai yra skinami su visu skydeliu, kai  tik sunoksta (rugpjūčio-spalio mėnesį). Jie yra  džiovinami krosnyse ar specialiose džiovyklose 50–60 °C temperatūroje. Džiovintos putino uogos-  plokšti, raukšlėti, raudoni su oranžiniu atspalviu, karčiai rūgštūs vaisiai. Iš šviežių putino uogų spaudžiamos sultys, gali būti verdamos uogienės. Skandinavijos kraštuose iš putino uogų daromas likeris. Jos taip pat gali būtu naudojamos dažų gamybai.

Į vakarų kraštų farmakopėjas  putinas nėra įtrauktas. Tačiau įtrauktas į Rusijos farmakopėjas.

Veikliosios medžiagos

Putino žievėje yra  flavonoidų glikozidų, kurie bendru vardu yra vadinami viburninu,  taip pat dervų viburnitolio. Šioje dervoje yra acto, valerijono, kaproninės, kaprilo, skruzdžių, oleino, linoleno, cerotino ir palmitino rūgščių. Taip pat yra rauginių medžiagų, spirito viburnito, eterinių aliejų, vitaminų C ir K, karotinoidų. Rauginių medžiagų yra 2–4 %. Taip pat aptikta triterpeninių saponinų.

Putino uoguose yra daug cukrų apie 3 % organinių rūgščių, iš jų yra svarbi  izovalerijono  rūgštis. Aptinkama eterių, pektininių medžiagų, apie 3 % rauginių medžiagų, vitamino C, karotinoidų, mikroelementų ir flavonoidų bei biflavonų- amentoflanodo.

Putino žieduose yra flavonoidų ( kemferolio darinių), vitamino C, eterinių aliejų, organinių rūgščių.

Putino lapuose rasta ursolino rūgšties ir glikozido arbutino.

Naudojimas medicinoje

Putino žievės nuoviras veikia sutraukiančiai, sutraukia kraujagysles,  stabdo kraujavimus, didina skrandžio sulčių rūgštingumą, gerina virškinimą bei skatina šlapimo išsiskyrimą, reguliuoja širdies veiklą. Seniau plačiai naudota aritmijų gydymui, esant skausingoms menstruacijoms, kraujavimams iš gimdos, gresiant persileidimui. Putino žievės ištrauka liaudies medicinoje naudota esant padidintam dirglumui, epilepsijai, isterijai. Vartojama ilgiau- gerina inkstų kraujotaką, mažina arterinį kraujospūdį.

Putino uogos laisvina vidurius,  taip pat naudojamos esant galvos skausmams. Uogų ištrauka geriama esant skausmams krūtinėje ar dvylikapirštės žarnos opaligei. Putino uogos naudingos gydant pūlinius odos susirgimus- furunkulus, karbunkulus, egzemą, eksudacinę diatezę.

Jas galima vartoti sergant angina, bronchitu, peršalus, esant plaučių uždegimui, žaizdų skalavimui. Uogų  užpilas yra vartojamas kaip vitamininė žaliava, persišaldžius. Putino uogų sultys – yra  vitaminingas gėrimas, iš jų galima virti kisielius, dėti į želė.

Žvakutės su putino ištrauka naudojamos hemorojaus gydymui. Putino sėklos- tonizuoja žarnyną. Putino žiedai naudoti tulžies pūslės akmenligės ir inkstų akmenligės bei gastritų gydymui. Taip pat kosmetikoje- veido odai plauti.

Gydomosios putino savybės

Putino žievė šiai dienai  vartojama į vidų kaip kraujavimą stabdanti priemonė: kraujuojant gimdai, nosies gleivinei, esant gausioms ir skausmingoms menstruacijoms. Išoriškai  jos nuoviru skalaujama burna sergant gingivitu, parodontoze.

Išleidimo formos

Gydymui yra naudojami putino žievės nuovirai, užpilai, uogų užpilai, ištraukos ir sultys.Putino žiedų arbata tinka gerklei skalauti sergant angina. 

Pašalinis putino  poveikis

Šviežios putino uogos neturėtų būti vartojamos. Jas būtina pakaitinti, kad išnyktų kartokas skonis.

Putino  sąveika su kitais vaistais

Nenustatyta

KadaPutino preparatų vartoti negalima

Putino preparatuose yra daug purinų, todėl jo šiandien nerekomenduojama vartoti sergantiesiems inkstų ligomis ir podagra.
Putino preparatų nerekomenduojama vartoti ilgą laiką.
Putino preparatų nerekomenduojama vartoti esant padidėjusiam kraujo krešėjimui.
Putino preparatų nerekomenduojama vartoti nėščiosioms.
Putino preparatų nerekomenduojama vartoti esant sumažėjusiam arteriniam kraujospūdžiui.
Putinai nevartojami sergant dvylikapirštės žarnos opalige, esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui bei paūmėjus lėtiniam pankreatitui.

Liaudiški receptai su putinais

Putino žievės užpilas

1 valgomasis šaukštas smulkintos putino žievės užplikomas stikline verdančio vandens ir paliekama 30 min kad pritrauktų. Po to nukošiama ir geriama po 1 valgpmąjį  šaukštą 3–4 kartus per dieną arba šiuo užpilu skalaujama burnos ertmė.

Putino vaisių užpilas

1–2 valgomieji  šaukštai putino uogų sutrinama, užpilama 1 stikline verdančio vandens, paliekama stovėti 1 valandą ir po tp nukošiama. Užpilu skalaujama burnos ertmė, galima daryti kompresus egzemai, diatezėms ir kitiems odos pažeidimams gydyti.

Putino vaisių sultys -1 būdas

Šviežiai surinktos putino uogos užpilamos vandeniu, kad apsemtų, ir kaitinamos ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tada iš jų išspaudžiamos sultys, kurios konservuojamos pridedant cukraus.  8 dalims uogų  sulčių iamam 1 dalis cukraus. Sultys užvirinamos ir supilstomos į išvirintus stiklainius.

Putino uogų sultys -2 būdas

Imama 1 dais putino uogų sulčių ir 1 dalis sulčių

Kad putino uogos prarastų kartumą, jas prieš tai reikia 1-1,5 valandos pakaitinti orkaitės (110-120 C temperatūroje). Po to iš uogų išspausti sultis, tirščius užpilti nedeliu vandens kiekiu ir nukošti. Po to pavirinti 5 minutes ir supulti į sultis. Sultyse ištirpinti  cukrų ir pakaitinti( tačiau neužvirinti) ir supilstyti į sterilius stiklainius. Tokias sultis galima saugoti spintelėje. Jeigu cukraus kiekis imamas mažesnis- (1 kg sulčių-200 g cukraus- jas reikia saugoti šaltai).

Putino uogos gerklės susirgimams gydyti

2 valgomuosius šaukštus putino uogų susmulkinti ir užpilti 1 stikline verdančio vandens. Palikti pritraukti 3 valandas ir po to nukošti. Geriama po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną arba juo skalaujama gerklė.

Putino uogos su medumi

Su medumi išvirtos putino uogos vartojamos po 1 arbatinį šaukštelį kelis kartus per dieną. Tinka esant užkimimui, dusuliui, balso praradimui.

Taip pat putino uogos užpiltos karštu medumi ir po to brandintos 6-7 valandas yra naudojamos bronchitui, plaučių uždegimui ir kepenų susirgimų gydymui.

Putino uogos sergant arterine hipertenzija

Siūloma valgyti putino uogas su kauliukais.

Putino uogos su konjaku ir medumi – nuo kosulio

Šitaip putiną ruošia Balkanų šalyse. Tinka kai yra stiprus kosulys.

1 stiklinę putino sulčių sumaišyti su 100 g konjako ir 2 valgomaisiais šaukštais medaus. Viską gerai permaišyti ir vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Galima saugoti šaldytuve.

Šviežios putinų sultys

Vartojamos esant sumažėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui.Įprastai geriama po 1-2 stiklines sulčių pagardintų medumi.

Išoriškai šviežių ar šaldytų putinų uogų sultimis galima tepti odą sergant spuogais ar esant kitiems odos pažeidimams.

Putino uogos

Liaudyje vartojamos esant virškinamojo trakto polipozei. Siūloma kasdien nevalgius iš ryto suvalgyti po 2-3 saujas putino uogų.

Žiemą putino uogas siūloma užplikyti ir erti po 1/3 stiklinės iki 3 kartų per dieną.

Daugiau skaitykite

  • Saldymedis paprastasis – Saldymedis paprastasis – Glycyrrhiza glabra – Plikoji rudmenė, lakaryčia, […]
  • Drebulė – Populus tremula – Populus tremula –Paprastoji tuopa, epušė,Álamo […]
  • Tuopa kvapioji – Tuopa kvapioji – Populus suaveolens – topolis, kvapusis topolis, […]
  • Trispalvė našlaitė – Trispalvė našlaitė – Viola tricolor L –  akelės, akelytės, […]
  • Švitrūnas krūminis – Švitrūnas krūminis – Cistus tauricus – Smilkmedis, Ambreine, Ciste, Ciste de […]
  • Šantra paprastoji – Šantra paprastoji – Marrubium vulgare – Bonhomme, Common Horehound, Grand […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *