Audinių transgliutaminazės antikūnai

Audinių transgliutaminazės antikūnai
Verta žinoti

Gliadinas yra vandenyje tirpstantys baltymas, kuris yra kviečiuose, rugiuose, avižose ir miežiuose esančio gliuteno sudėtyje. Kai kurie asmenys negali suvirškinti gliuteno ir jų žarnyne pradeda kauptis baltymas gliadinas, kuris sukelia žarnų uždegimą. Dėl uždegiminių procesų sutrinka maisto medžiagų absorbcija žarnyne ir pažeidžiama žarnų gleivinė, kuri sunkiais atvejais gali visiškai atrofuotis. Nustatant jautrumą gliadinui, yra tiriami imunoglobulinai G (IgG) bei imunoglobulinai A( IgA).  Imunoglobulinai A yra aptinkami pacientų sergančių gliutenine enteropatija kraujo serume. Esant šiam susirgimui taip pat yra atliekami endomisiumo antikūnių ir audinių transgliutaminazės ( tTG)antikūnių tyrimai.  Gliadino IgA tyrimas yra jautriausias diagnozuojant celiakiją. Tačiau yra nustatyta, kad didelė dalis šia liga sergančių pacientų taip pat kenčia nuo IgA deficito, dėl ko pastarojo tyrimo rezultatai gali būti klaidingai neigiami. Yra manoma, jog net  98% galinčių sirgti celiakija asmenų gali turėti
pavieršinius DQ2  arba DQ8 HLA ląstelių receptorius, kurie paleidžia antikūnių prieš gliadiną gamybą. Tačiau taip pat yra žinoma, kad net iki 40%  celiakija nesergančių asmenų taip pat gali turėti šiuos genų žymeklius.

Celiakinė liga  yra paveldimas autoimuninis susirgimas, kurio metu  organizme nuolatos rusena autoimuninis uždegimas, paūmėjantis su maistu gaunant daug gliuteno. Šis uždegimas labiausiai pažeidžia plonojo žarnyno gleivinę. Ilgainiui išsivysto šiam susirgimui būdinga viliozinė žarnyno epitelio atrofija (viliozinė atrofija). Pagrindiniai klinikiniai celiakinės ligos požymiai: pilvo skausmas, malabsorbcija, viduriavimai ir  vidurių užkietėjimai. Taip pat sulėtėja vaiko augimas, vystosi geležies deficitinė anemija, osteoporozė, vargina dažnai  pasikartojantys aftiniai stomatitai,  gali būti išreikšta dantų emalio hipoplazija, bei odos pažeidimas-  herpetiforminis dermatitas (Diuringo dermatitas).  Iš gretutinių susirgimų neretai būna pirmojo tipo diabetas (maždaug 2–8%), tiroiditas, Dauno sindromas, Ternerio sindromas ir IgA trūkumas, neurologiniai ir psichiatriniai sutrikimai:- ataksija, periferinė neuropatija, padidėjusi rizika sirgti ne Hodžkino  tipo limfoma.

Diagnozuojant celiakiją, yra labai svarbu laiku atlikti plonosios žarnos biopsiją. Histologinio tyrimo metu yra nustatoma būdinga viliozinė epitelio atrofija.  Papildomai gali būti atliekami šie tyrimai :EMA, dezamininto gliadino antikūnai,  IgA titras, nustatomas DQ2 ir DQ8 HLA fenotipas.

Kadangi biopsijos tyrimas vis tik yra invazinis,pirmiausia reiktų atlikti laboratorinius tyrimus ir tik po to spręsti ar šis tyrimas yra tikrai reikalingas.

Patys jautriausi ir specifiškiausi celiakinę ligą diagnozuoti ir vertinti padedantys rodikliai yra audinių transgliutamazės antikūnai ir dezamininti gliadino antikūnai.

Sergant celiakine liga (gliutenui jautria enteropatija), efektyviausias gydymo būdas yra abstinencija, tai yra reikia vengti maisto produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno (dažniausiai tai maisto produktai, kurių sudėtyje yra rugių, kviečių, miežių, avižų ir kitų javų baltyminių medžiagų).

Jeigu ligoniai griežtai laikosi dietos, laboratoriniai rodikliai iš lėto pradeda mažėti (audinių transgliutaminazės antikūnų sumažėja praėjus 6–12 mėn. nuo dietos pradžios), klinikiniai simptomai nyksta, mažėja epitelio atrofija, kurią galima matyti tiriant histologiškai.

Norma

Audinių transgliutamazės antikūnai, IgA

Neigiama reakcija < 4,0 V/ml
Silpnai teigiama reakcija 4,0–10,0 V/ml
Teigiama reakcija > 10,0 V/ml

Audinių transgliutamazės antikūnai, IgG

Neigiama reakcija< 6,0 V/ml
Silpnai teigiama reakcija 6,0–9,0 V/ml
Teigiama reakcija> 9,0 V/m

Kitų autorių duomenimis

Audinių transgliutaminzės antikūnių norma yra < 20  vienetų.

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį. Taip pat gali būti naudojamas mėgintuvėlis su geliu.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Audinių trangsliutaminazės rodikliai padidėja esant šiems susirgimams ir būklėms

  • Asimptominė gliutenui jautri enteropatija
  • Celiakija
  • Diuringo herpetiforminis dermatitas
  • Netropinė sprue liga

Audinių trangsliutaminazės rodikliai sumažėja esant šiems susirgimams ir būklėms

  • IgA deficitas (jis yra siejamas su organizmo nesugebėjimu gaminti IgA ir dėl to klaidingai neigiamais IgA gliadino tyrimais_Vaikams iki 18 mėnesių amžiaus ( nes jų imuninė sistema nėra subrendusi ir dėl to gaminama mažai IgA)

Antigliadininiai antikūniai ir endomisiniai antikūniai padidėja ir jų rodikliai sumažėja laikantis begliuteninės dietos.

Audinių transgliutaminazės IgA specifiški celiakinei ligai. Jų padaugėjus, rekomenduojama atlikti plonosios žarnos biopsiją.

Audinių transgliutamazės IgG taip pat gana specifiški celiakinei ligai, ypač jeigu sumažėjusi bendra IgA koncentracija kraujo serume.

Jei šis laboratorinis rodiklis neigiamas, o klinika yra panaši, daug labiau tikėtina jog yra paprasta malabsorbcija, o ne celiakinė liga. Tačiau vis tiek  šiuo rekomenduojama atlikti endoskopiją ir histologinį tyrimą.

Daugiau skaitykite

  • Krešėjimo tyrimai Krešėjimo tyrimai arba koaguliacijos tyrimai Kas yra krešėjimo tyrimai? Tai grupė […]
  • Heksozaminidazė Heksozaminidazė yra fermentas, kuris hidrolizuoja heksozės molekules. […]
  • Bareto stemplė Yra susirgimas, kurio metu pakinta apatinės stemplės dalies gleivinės ląstelės. […]
  • Kalcitoninas (Tirokalcitoninas) -Kalcitoninas (Tirokalcitoninas) Kalcitoninas yra hormonas, kurį išskiria […]
  • Kalcio kiekis kraujyje Mūsų organizme kalcis (Ca++) būna 2 būklėse. Maždaug  50% kalcio yra […]
  • Achalazija K 22.0 - Kardijos achalazija Achalazija, neklasifikuojama […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *