Karbapenemai

Karbapenemai

Karbapenemams priskiriami

  • Imipenemas/cilastatinas
  • Meropenemas
  • Ertapenemas
  • Doripenemas

Kuo ypatingi karbapenemai?

Karbapenemų veikimo spektras yra vienas iš plačiausių tarp visų antimikrobinių vaistų. Ypač plačiu veikimo spektru pasižymi imipenemas, doripenemas ir meropenemas.

Karbapenemai turi  beta laktaminį žiedą, todėl jų veikimo mechanizmas yra toks pats kaip ir beta laktamų. Tačiau šių vaistų struktūra skiriasi nuo penicilinų ir cefalosporinų.

Šie vaistai  gali sukteli rezistentiškumą, todėl paprastai  empiriniam gydymui jie turi būti pasirenkami tik atsižvelgus į visus rizikos faktorius.

Imipenemo, doripenemo ir  meropenemo veikimo spektras yra  panašus.

Ertapenemo veikimo spektras yra ribotas.

Karbapenemų veikimo spektras

Gerai veikia: MSSA, streptokokus, anaerobus, žarnines Gr- lazdeles, Psedomonas (išskyrus ertapenemą)
Acinetobacter (išskyrus ertapenemą), ESBL-produkuojančias Gr- lazdeles
Vidutiniškai veikia: enterokokus(išskyrus  ertapenemą)
Blogai veikia: MRSA, penicilinui atsparius streptokokus

Pašaliniai karbapenemų vartojimo reiškiniai

Panašūs į visų beta laktamų. Karbapenemai gali sukelti traukulius, ypač imipenemas. Traukulių rizika mažinama tiksliai apskaičiuojant vaisto dozes, ypač gydant meningitus. Šie vaistai greičiau pereina hematoencefalinį barjerą nei kiti antibiotikai.

Svarbu žinoti

Imipenemas yra šalinamas per inkstus. Jis yra laba nefrotoksiškas. Siekiant išvengti nefrotoksiškumo su imipenemu paprastai yra skiriamas ir cilastatinas. Cilastatinas blokuoja inkstų dihidropeptidzes, kurios ir ardo inkstų ląsteles

Karbapenemai pasižymi labai plačiu veikimo spektru. Imipenemas, doripenemas ir meropenemas yra ypatingai plataus veikimo spektro antibiotikai, todėl jų negalima skirti empiriniam dažniausiai pasitaikančių bendruomenėje įgytų infekcijų gydymui. Šiais vaistais dažniausiai gydomos hospitalinės infekcijos, ypač jeigu pacientai jau buvo gydyti antibiotikais ligoninėje.

Ertapenemo veikimo spektras yra siauresnis nei kitų karbapenemų. Jis netinka įprastinių infekcijų gydymui, ypač pneumonijos, kurią sukėlė Pseudomonos ir Acinetobakter gydymui. Tačiau šis vaistas yra patrauklus tuo, jog jį galima skirti tik vieną kartą dienoje, todėl jį siūloma skirti namuose gydomiems pacientams.

Karbapenemai gali sukelti alergines reakcijas pacientams kurie jau alergiški penicilinui. Statistiniai duomenys šiuo atveju yra skirtingi- vienos studijos rodo, jog karbapenemai sukelia alergines reakcijas net  50% esant įrodytai alergijai pencilinui. Vėlesni tyrimai parodė, jog šie vaistai kryžmines alergines reakcijas sukelia rečiau ir šių reakcijų skaičius siekia tik 1%.

Kokias ligas gydo karbapenemais?

Visi karbapenemai tinka mišrioms aerobinėms ir anerobinėms infekcijoms gydyti. Jais galima gydyti ESBL produkuojančių mikroorganizmų sukelas infekcijas, pilvo ertmės infekcijas.

Imipenema, doripenema, meropenemas tinka įprastinės pneumonijos, febrilinės neutropenijos ir kitų nosokomialinių infekcijų gydymui.

Skiriant karbapenemus yra būtina atsižvelgti į pacientų funkciją ir mažinti karbapenemo indukuojamų traukulių riziką.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *