Ar sportuoti karštoje salėje yra sveikiau?

Ar sportuoti karštoje salėje yra sveikiau? Ar sportuoti karstoje saleje saugiau

Karštos sporto salės yra naujausia save gerbiančių sporto klubų mada. Ypač liaupsinami jogos užsiėmimai šiltose ir drėgnose patalpose. Ar šie užsiėmimai tikrai duoda daugiau naudos nei įprastiniai sporto užsiėmimai normaliai apšildomoje sporto salėje?

Sporto medicinos specialistai į šį klausimą atsako vienareikšmiškai – tokie užsiėmimai daugiau naudos neduos. Kodėl? Būkite realistai. Mūsų organizmas pradeda mesti svorį tik tuomet kai dirba mūsų raumenys, o ne tuomet kai mes esame karštoje patalpoje. Jeigu sportuodami jūs nedidinsite fizinės apkrovos, skirtumo kokioje salėje jūs sportuojate beveik nebus.

Kolorado Universiteto mokslininkai tyrė grupę savanorių, kurie užsiiminėjo Bikram joga 40 procentų drėgmės ir 40.5 Celcijaus temperatūros sporto salėje. Nors tokių sąlygų fanatikai ir teigė, jog sportuodami tokiomis sąlygomis jie vieno užsiėmimo metu sudegindavo net iki 1000 kalorijų, objektyvūs tyrimai to patvirtinti nesugebėjo. Iš tikrųjų Bikram jogos užsiėmimai padeda išsiugdyti geresnę pusiausvyrą, sustiprina ištvermę ir padeda tapti žymiai lankstesniais. Tačiau šių užsiėmimų metų kalorijų deja sudeginsite tiek pat kaip ir kituose jogos užsiėmimuose. Tyrimo metu dalyvavusios moterys per 90 minučių trukusią Bikram jogos sesiją sudegino tik 330 kalorijų. Tiek pat kalorijų yra sudeginama vinayasa jogos sesijos metu įprastinės temperatūros sporto salėje. arba einant skubiu žingsniu tiek pat laiko.

Užsiėmimai tokioje sporto salėje atrodo yra sunkesni nei įprastai, todėl, kad širdis priversta daugiau dirbti, kad daugiau kraujo priplūstų į odą ir taip būtų pašalinamas šilumos perteklius. Tačiau sportuojant tokioje aplinkoje nėra garantijos, jog jūsų širdis plaks tiek dažnai, jog pradės kristi svoris. Iš tiesų mokslininkai nepastebėjo jokio širdies dažnių skirtumo tarp sportuojančių karštoje salėje ir įprastinėje aplinkoje.

Tai kas gi iš tikro vyksta karštoje salėje?

Karštyje mums reikia įdėti mažiau pastangų, kad apšiltų raumenys. Tačiau sportuojant tokioje temperatūroje taip pat greičiau pavargstama. Todėl geruose sporto klubuose apšilimas karštoje sąlygoje trunka dvigubai trumpiau nei įprastinėje aplinkoje. Iš tikro karštoje sporto salėje raumenų apšilimui pakanka vos poros minučių.

Kitas tokių užsiėmimų pranašumas-  užsisiminėjant joga karštoje sporto salėje yra žymiai mažiau šansų pertempti ar suplėšyti raumenis. Gerai sušildyti raumenys lengviau pasiduoda tempimui, yra pasiekiama didesnė judesių amplitudė, todėl gauti rezultatus yra žymiai greičiau. Dar vienas faktorius- psichologinis. Stipriai prakaituodami sporto salėje visada jaučiamės atlikę didesnį darbą nei beveik neprakaituodami.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *