Vaikai ir knygos

Vaikai ir knygos . Kaip  jūsų vaikui padėti susidraugauti su raidėmis? 
Skaitanti mama

Amerikiečių pediatrai teigia, jog vaikai gali pradėti skaityti labai anksti. Kodėl? Todėl, kad pasaulį jie tyrinėja panašiai kaip raštą. Šiuo metu manoma, jog vaikai, kurie su knyga buvo pažįstami nuo kūdikystės skaito greičiau ir geriau nei vaikai, kurie su knygelėmis nedraugavo,

Kaip prie rašto pratinti kūdikį ir lopšelinuką?

Pediatrai tvirtina, jog vaikams patinka skaitymas balsu. Nesvarbu kokio amžiaus jis būtų. Kūdikiai mėgsta klausyti kalbos ir dainelių, todėl dainuoti daineles ir balsu skaityti pasakų knygas siūloma jau besilaukiančioms mamoms.

Kalbos specialistai atvirai kalba,  jog klausydamiesi  sklandžios ir ramios kalbos kūdikiai įpranta prie žodžių srauto. Būtent todėl greičiau vystosi jų  smegenyse esantys kalbos centrai.

Ką galite padaryti jūs patys?

1.Skaitykite knygeles kuo dažniau. Ir ne tik vakare prieš miegelį. Knygelę galima skaityti ir tik prabudus, ruošiant pusrytėlį ar prieš pietus.

2. Skaitydami knygelę,  sėdėkite šalia savo vaiko. Būtinai nepamirškite pirštu liesti teksto. Pediatrai teigia, kad tuomet kai jūs vedžiojate pirštu pagal skaitomą tekstą, vaikai pradeda suprasti, jog šie keisti ženkliukai turi prasmę ir gali papasakoti visą istoriją.

3.Nebūkite nuobodūs. Jeigu jau skaitote pasaką, nepamirškite šauktukų, ištiktukų ir savo nuomonės. Kuo daugiau teatro ir stebuklo mažyliui suteiks jūsų skaitymas, tuo  įdomesnės bus knygelės. Kiekvienam pasakos herojui pritaikykite atskirą balso tembrą, kad jūsų vaikas atskirtų kur lapė, o kur vilkas. Jeigu pasakoje minima, jog kas nors nukrito, – nebijokite pasakyti bum. Nepatikėsite, jūsų vaikui tai patiks, ir jis pats tai kartos ir kartos kai tik pajėgs tą padaryti. Neužmirškite, jūs ne tik skaitote, – jūs mokote savo vaiką kalbėti ir reikšti savo emocijas.

4. Leiskite savo mažyliui pabūti mokytoju

Pasiūlykite jam parodyti savo pliušiniam meškučiui, kaip atversti knygutę. Na, o jeigu knygutė yra aukštyn kojom, jis su malonumu atvers ją taip kaip reikia. Pabandykite paskatinti savo vaikelį papasakoti tai ką jis mato knygos paveikslėlyje. Kuo daugiau jis galės pasakyti, tuo smagiau bus jam ir jo meškučiui. Neužmirškite,-pasakoti reikia ne jums, (jūs pasaką jau žinote) o jo mylimam meškučiui, nes jis jos dar nėra girdėjęs.

5. Jeigu norite pavartyti žurnalą, pasiūlykite savo vaikui pavartyti knygutę.

Iš tikrųjų, matydamas, jog jūs skaitote, vaikas įpras, jog skaitymas yra jums labai svarbus. Tai tikrai paskatins jo susidomėjimą knygutėmis.

6. Vaiko kampelyje ar kambaryje  skirkite vietos knygelėms

Knygelės turi būti smagios ir gražios. Tačiau, kad jūsų vaikas pradėtų su jomis draugauti, įrenkite jo kampelį taip, kad jis smagiai galėtų vartyti knygeles ir pernelyg nenuvargtų. Tai yra, geriausia jeigu knygelės yra jam lengvai pasiekiamoje vietoje ir nėra sunkios. Na, o kad pagarba knygoms būtų jaučiama nuo pat mažumės, interejero dizaineriai siūlo įrėminti keletą spalvingų vaikiškų knygelių ir pakabinti jas netoli vaiko  lovelės.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *