E 233 – maisto priedas

E 233 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Tiobendazolas, Thiabendazole, 2-(Thiazol-4-yl) benzimidazole

Klasė – konservantas, fungicidas

Cheminis junginys – Benzimidazolis

Kas tai yra?      

E233  yra sintetinis fungicidas. Veikimu yra yra panašus į kitus fenolius- E23o ir E231. Tiabendazolas yra naudojamas kaip fungicidas (naikina grybelius). Būtent šiuo tikslu ir naudojamas žemės ūkyje,veterinarijoje, medicinoje. Maisto pramonėje E232 pagrinde naudojamas vaisių ir daržovių transportavime, prieš kraunant į konteinerius  juo  yra apdorojamas vaisių paviršius. E231 yra kenksmingas,labai toksiškas, todėl uždraustas kai kuriose šalyse- JAV, Kanadoje, Australijoje.

Savybės

Taibendazolas yra sintetinis fungicidas. Juo purškiami vasiai arba jie yra merkiami į tiabendazolo vandeninį tirpalą. Medicinoje ir veterinarijoje vartojamas kaip kirminus varanti priemonė. Leistina paros vartojimo norma yra iki 0.1 mg/kg kūno svorio.

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog šis fungicidas vartojamas nurodytomis dozėmis yra nepavojingas.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Tiabendazolas yra metabolizuojamas kepenyse ir iš organizmo  yra  pašalinamas lauk su šlapimu. Smarkiai dirgina akis ir odą. Sukelia galvos skausmus ir virškinimo sutrikimus. Nerekomenduojamas vaikams.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Natrio fenil fenoliu apdorojami citrusiniai vaisiai, kriaušės ir obuoliai,bananai, grybai  kad geriau išsilaikytų saugojimo metu. Juo taip pat gali būti apdorojama mėsa ir pienas.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *