Vaistinė medetka ir jos naudojimas gydymui

Augalas- Vaistinė medetka 


Vaistine medetka ir jos naudojimas gydymui

Lotyniškas pavadinimas– Calendulla oficinalis

Sinonimai– Madatka, modatka, nadatka, nogatka, nedetka, negetka, nuodakta, noktelė, Caléndula, Calendula officinalis, Calendule, English Garden Marigold, Fleur de Calendule, Fleur de Tous les Mois, Garden Marigold, Gold-Bloom, Holligold, Marigold, Marybud, Pot Marigold, Souci des Champs, Souci des Jardins, Souci des Vignes, Souci Officinal, Zergul,Ноготки

Šeima – Astrinių (Graižažiedžių) – Asteraceae Dumort. (Compositae Giseke)

Augalo aprašymas

Vaistinė medetka yra vienmetis žolinis augalas. Medetkos išauga iki 30-40 cm aukščio. Jų stiebas yra status, šakotas, plaukuotas. Viršutiniai lapai yra lancetiški arba pailgi, bekočiai; apatiniai -yra  pailgai kastuviški, daugiausia lygiakraščiai, retai dantyti, su lapkočiu, apaugę trumpais plaukeliais.
Medetkos žiedynai yra  3-5 cm graižai. Graižai yra ryškūs, geltonai-oranžiniai. Medetkos žydi visą vasarą :birželio-spalio mėnesiais. Medetkos vaisius yra  lukštavaisis.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra vartojami medetkų žiedai (Calendulae flos). Medetkos yra  renkamos vos tik pradėjus augalams žydėti, kas 3-5 dienas. Juos reikia rinkti į drobinius maišelius, polietileniniai maišeliai šiam reikalui netiks- nes juose žaliava greitai kaista, tamsėja. medetkų žiedai yra džiovinami pavėsyje, paskleidus plonu sluoksniu. Taip pat juos galima džiovinti ir  džiovykloje 40-45 °C temperatūroje.

Veikliosios medžiagos

Medetkose gausu flavonoidų, kurie ir veikia priešuždegimiškai. Jų žieduose taip pat yra triterpenų saponinų ir karotenoidų (likopino, karotino, violaksantino, rubiksantino). Medetkų žeiduose yra apie 3 %; vitamino C, fenolkarboninių rūgščių ir iki 4.0 %  gleivių ( gleivės pasižymi virškinamojo trakto gleivinę apsaugančiu poveikiu). Medetkų žieduose yra nedaug eterinio aliejaus (mentono, izomentano, kariofileno, karvono), taip pat nedaug kartumynų (kalendeno), saponinų, bei  imunostimuliuojančiomis savybėmis pasižyminčių polisacharidų (galaktanų.

Kokios konkrečiai medetkų preparatų medžiagos naikina virusus kol kas nėra nustatyta, tačiau laboratoriniai tyrimai patvirtino, jog medetkų preparatai taip pat pasižymi ir antivirusiniu poveikiu. Medetkų arbatos pasižymi dezinfekuojančiu ir skausmą slopinančiu poveikiu. Kai kurios augalo veikliosios medžiagos sugeba slopinti HIV viruso fermentą tranksriptazę.

Naudojimas medicinoje

Medetkų žiedais nuo senovės buvo gydomi uždegimai nei plaunamos žaizdos. Jos taip pat būdavo pasitelkiamos įvairių odos susirgimų- opų, egzemos bėrimų gydymui. Medetkos arbata buvo geriama gydant skrandžio uždegimus ir opas bei uždegiminius žarnų susirgimus – opinį kolitą. Tradiciškai sterilūs medetkos kompresai buvo naudojami konjunktyvito gydymui.

Medetkų arbata veikia nuskausminančiai, dezinfekuojantis jos poveikis naudojamas odos susirgimų gydymui. Medetkų tepalas nuo seno naudojamas sutrūkinėjusiems speneliams tepti, nudegimų, egzemos, blefaritų ir konjunktyvitų gydymui.

Šiuo metu medetkos arbatos ir nuovirai naudojami skaudančiai gerklei skalauti, esant stomatitams. Medetkų dedama į vaistingųjų mišinių, gydančių opaligę, cholecistitą, kitas virškinamojo trakto ligas,  bei cistitą (šlapimo pūslės uždegimą).

Kosmetikoje medetkos yra naudojamos riebios odos priežiūrai, esant spuogams, taip pat poroms sutraukti bei sumažinti odos riebalavimąsi. Medetkų lapais yra balinamos pigmentinės dėmės ir strazdanoms.

 Specifinės medetkų vartojimo situacijos
 Alergijos 

Teigiama, kad medetkas galima vartoti kenčiantiems nuo alergijos maistui, nes medetkos slopina mielių grybelio augimą ir dauginimąsi storajame žarnyne.

 Žarnų ligos 

Medetkos preparatai slopina žarnų uždegimą ir jo sukeltus skausmus. Jie taip pat skatina normalią žarnų motoriką ir slopina storųjų žarnų įtempimo reiškinius.

 Konjunktyvitai 

Medetkų arbata naudojama skalauti akims sergant lėtiniais konjunktyvitais. Ji pasižymi dezinfekuojančiu ir ląstelių regeneraciją skatinančiu poveikiu.

 Skrandžio uždegimai 

Medetkos slopina skrandžio gleivinės sutinimą skatinančių hormonų produkciją, bei naikina bakterijas Helicobacter pylori, sukeliančias skrandžio uždegimus bei peptines opas. Medetka vartojama kartu su kamparu gydo dvylikapirštę žarną bei palengvina skrandžio rūgštingumą mažinančių preparatų veikimą.

 Gleivinių ir odos susirgimai 

Medetkos nuo seno naudojamos kosmetikoje. Jos skatina kolageno gamybą odoje, mažina uždegimus ir skausmus, todėl dedamos į kosmetinius ir gydomuosius kremus. Medetkų kremai naudingi gydant nuožvarbas ir odos nušalimus. Jie sumažina odos ir gleivinių perštėjimus, niežėjimus ir paraudimus sergant mastitais ir hemorojumi. Medetkų tepalas gali palengvinti esant makšties niežėjimams, atsiradusiems dėl menopauzinių pokyčių. Medetkų kremai ir tepalai naudingi gydant saulės pažeistą odą, vabzdžių įkandimų sukeltą niežėjimą, vystyklų bėrimus. Medetkos veikia švelniai ir tinka kūdikių odos priežiūrai, tačiau gali sukelti alergijas kaip ir visi augalai. Indų farmacininkai praneša apie sėkmingą medetkų aerozolio naudojimą gydant pjautines žaizdas ir nubrozdinimus. Medetkų tirpalą galima naudoti odos plovimams, nes jis pasižymi Staphylocooccus aureus naikinančiu veikimu. Jeigu reguliariai skalausite plaukus medetku nuovirų, pastebėsite, jog pleiskanos pradėjo nykti. Na, o ilgą laiką vartojant šį nuovirą plaukų skalavimui, jūsų plaukai įgaus rusvą atspalvį.

Medetkų vartojimo formos

Džiovintos medetkos žiedai yra geriami kaip arbata. Medetkų tirpalas išleidžiamas lašais, arbatomis, tinktūromis. Medetkos ir kamparo mišiniai gali būti parduodami vaistinėse. Taip pat pardavime yra ir medetkų tepalo.

Dozavimas

Medetkų žiedų arbatai paruošti paprastai imama 1-2 arbatiniai šaukšteliai (5-10 g) medetkos žiedų ir užpilama puodeliu verdančio vandens. Leidžiama pritraukti, po to nukošiama ir geriama. Medetkos žiedų arbata yra geriama bent po 1 puodelį tris kartus per dieną.

Medetkos žiedų tinktūra yra vartojama po 1/2-1/4 arbatinio šaukštelio (1-2)  ml tris kartus per dieną. Medetkų tinktūrą galima lašinti į vandenį arba į arbatą.

Medetkų tepalais tepamos pažeistos odos vietos, tačiau odos susirgimams taip pat tinka ir medetkų arbatos kompresai. Šiuo metu medetkų arbata nėra naudojama akių susirgimų gydymui, nes yra akių priežiūrai yra būtinas visiškas gydymo priemonių sterilumas, kurio namų sąlygomis pasiekti neįmanoma.

Medetkų preparatų negalima vartoti ilgiau kaip 2 savaites.  Laikomasi nuomonės, jog norint juos vartoti dar kartą, reikia išlaukti šešias savaites.

Pašaliniai  medetkų vartojimo reiškiniai
  • Alerginės reakcijos yra dažniausiai pasitaikanti komplikacija, tačiau jos būna retai.
Medetkų sąveika su kitais vaistiniais preparatais
  • Medetkos sąveikauja su raminančiais ir migdomaisiais vaistais, sustiprindamos jų veikimą.
  • Jeigu geriate šiuos vaistus ir medetkas kartu, būkite ypač atsargūs vairuodami ar dirbdami su mechaniniais prietaisais.
Kada medetkų  preparatų vartoti negalima
  • Medetkų negalima skirti nėščiosioms ir maitinančioms motinoms.
  • Atsargiai medetkas reiktų skirti vaikams.
  • Medetkų negalima skirti medetkoms ir kitiems graižažiedžiams alergiškiems žmonėms.
  • Nesumaišykite medetkų su dekoratyvinėmis šio augalo rūšimis: Tagetes petula, Tagetes minuta.
Liaudiški receptai su medetkom

Medetkų nuoviras liaudies medicinoje vartojamas gimdos fibromų  ir kitų moteriškų uždegimų gydymui. Medetkos šiuo atveju geriamos 3 mėnesius. Kiekvieną mėnesį yra būtina daryti 2 savaičių pertrauką.

1 receptas

2 valgomuosius šaukštus medetkų žiedų užpilti 500 ml vandens ir pavirinti vandens vonioje 30 minučių. Po to apvynioti rankšluosčiu ir palikti 8 valandas šiltai ( galima ir nakčiai). Po to nukošti, tirščiu nusunkti ir gerti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną.

2 receptas

Tinka skalauti gerklei, taip pat išoriškai esant nudegimams, odos įtrūkimams.

1 saujas medetkų žiedų užpilti 4 litrais vandens ir pavirinti 20 minučių. Po to leisti avėsti. Daryti kompresus, skalauti odos ir gleivinių pažeidimus. Kartais užtenka tik 3-4 procedūrų.

Medetkų ištrauka

Tinka širdžiai stiprinti, mažina arteriį kraujospūdį, normalizuoja nervų sistemą, malšina skausmą.

Imama 1 dalis šviežių medetkų žiedų ir užpilama tokiu pačiu kiekiu 70 procentų spirito ( santykis 1:1). Geriama po 30 lašų po 2-3 kartus per dieną. Jeigu reikia daryti kompresą, tada 2 arbatinius šaukštelius tinktūros skiedžia 1/2 stiklinės vandens ir daro iš tirpalo kompresą.

Medetkos odos balinimui

Medetkų lapų sultis lygiomis dalimis sumaišyti su citrinų ir serbentų sultimis ir augaliniu aliejumi. Tepti strazdanotą veidą ryte ir vakare.

Medetkos odos priežiūrai

Spiritinis medetkų tirpalas veido odos valymui turi būti praskiestas vandeniu, nes kitaip jis pernelyg džiovins odą ir oda dar labiau spuoguosis. Praskiestą spiritinį medetkų tirpalą reikia tepti ant veido ryte ir vakare.

Medetkų losjonas riebiai veido odai prižiūrėti

Tinka paaugliams, ypač kai vargina spuogai. Imamas 1 arbatinis šaukštelis medetkos žiedų ir užpilamas viena stikline verdančio vandens. Leisti atvėsti ir tepti ant spuoguotos odos 2 kartus per dieną- ryte ir vakare. Jei oda labai sudirgusi – galima dėti kompresą. Šio nuoviro galima įpilti šiek tiek į kasdien vartojamas veido priežiūros priemones.

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *