Kaip sumažinti skausmą kalantis dantukams?

Kaip sumažinti skausmą kalantis dantukams?

Kaip sumažinti skausmą ? 
Kaip sumazinti skausma kalantis dantukams

Kūdikių dantukai paprastai kalasi po vieną dantuką kas mėnesį. Toks dantukų dygimas paprastai prasideda apie 6 amžiaus mėnesį ir kartais trunka net iki 3 metų.

Kalantis dantukams kūdikis paprastai būna irzlus, jam gali šiek tiek pakilti temperatūra, varginti stiprus seilėtekis. Neretai kūdikiai bando kramtyti ką nors kieto. Tėvai neretai dantukų dygimą supainioja su nemiga, peršalimu arba viduriavimu.

Ko negalima skirti jūsų vaikeliui?

Vaikų ligų gydytojai tvirtina, jog dygstant dantims, skausmą malšinančių vaistų skirti tikrai nereikėtų. JAV Maisto ir Vaistų Administracijos tarnyba griežtai pasisakė prieš tokių nuskausminančių vaistų kaip lidokainas ir benzokainas vartojimą. Šie vaistai neretai įeina į dantų dygimo skausmų malšinančių gelių sudėtį ir gali sukelti stiprius apsinuodijimo reiškinius.

Apsinuodijus lidokainu kūdikis gali pradėti drebėti, būti sujaudintas, vemti, tapti mieguistu, jam gali sutrikti rega, atsirasti traukuliai, vystytis širdies ritmo ir nervų sistemos sutrikimai. Neretai sutrinka rijimas, dėl ko kūdikis gali springti maistu.

Jeigu dantų dygimo skausmams naudojami benzokaino turintys preparatai, kūdikiui gali išsivystyti būklė vadinama methemoglobinemija. Šiuo atveju prie kraujuje cirkuliuojančių eritrocitų nebegali prisijungti deguonis, dėl ko jo nepakankamai pernešama į organizmo audinius.

Kaip jūs patys galite padėti savo vaikeliui?

Pediatrai rekomenduoja švelniai pamasažuoti sudirgusias kūdikio dantenas savo pirštu.

Jeigu vaikas labai neramus, galima jam pasiūlyti pakramtyti šiek tiek atšaldytą ir švariai nuplautą dantų dygimo žiedą arba šlapios marlės gabalėlį. Ir dantų žiedą ir marlę būtina atšaldyti šaldytuve (tačiau ne šaldymo kameroje), kad jie būtų maloniai vėsūs. Šiek tiek atšaldyti kieti daiktai sumažina sudirgintų burnos nervų jautrumą. Būtinai saugokite savo kūdikį nuos springimo ir nepalikite jo vieno su šiais daiktais. Internete teko matyti lietuvių siūlomą priemonę kramtukus pagamintus iš gintaro. Idėja tarytum nebloga, nes gintaro gaminiai savo nauda sveikatai pralenkia plastmasinius kramtukus. Visgi šie kramtukai gali tapti dideliu pavojumi sveikatai – tai yra karoliukai ir kūdikis jais gali paspringti.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *